АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Див . Судини підключичної артерії, її основні гілки.

Прочитайте:
  1. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  2. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  3. Блок 3. Судини тулуба.
  4. Блок 4. Судини верхніх і нижніх кінцівок.
  5. Величина артеріального тиску залежить від периферичного судинного опору. Вкажіть судини, в яких він найбільший.
  6. ВЕНИ ГОЛОВИ ТА ШИЇ. ГРУДНА ПРОТОКА. ПРАВА ЛІМФАТИЧНА ПРОТОКА. ЛІМФАТИЧНІ ВУЗЛИ І СУДИНИ ГОЛОВИ ТА ШИЇ.
  7. ВИДИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО
  8. Визначення догляд за хворими, основні обов’язки медсестри.
  9. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.
  10. Вкажіть основні заходи, які використовуються при епілептичному статусі.

Підключична артерія (а. subclavia; рис. 123) починається праворуч від плечеголовного стовбура, а ліворуч — безпосередньо від дуги аорти, виходить із грудної клітки крізь верхній її отвір, перегинається через І ребро, потім разом з плечовим нервовим сплетенням проходить у міждрабинчастому просторі, де лежить позаду переднього драбинчастого м’яза.

Хребтова артерія (а. vertebralis) йде догори через поперечні отвори V — І шийних хребців, далі крізь великий отвір потиличної кістки заходить у порожнину черепа

Щитошийний стовбур (truncus thyrocervicalis) — невелика товста артерія, яка розгалужується на такі гілки: нижню щитоподібну артерію, що кровопостачає щитоподібну залозу, висхідну шийну артерію, яка йде до глибоких м’язів шиї, поверхневу шийну артерію, що живить бічну поверхню шиї, та поперечну артерію шиї, яка живить м’язи лопатки.

Пахвова артерія (а. axillaris) є продовженням підключичної артерії, лежить у пахвовій ямці, віддає гілки до м’язів плечового пояса й плечового суглоба. Ця артерія має такі гілки: грудонадплечову, яка живить грудні м’язи та дельтоподібний м’яз; грудну бічну артерію, що підходить до переднього зубчастого м’яза і грудної залози, передню та задню артерії, які огинають плечову кістку.

Плечова артерія (а. brachialis) є безпосереднім продовженням пахвової артерії. Вона живить м’язи й шкіру плеча, дійшовши до ліктьової ямки, ділиться на дві кінцеві гілки: променеву й ліктьову артерії.

Променева артерія (а. radialis) йде по передній поверхні променевої кістки й утворює численні гілки до м’язів передпліччя (тильні долонні). Під шилоподібним відростком променевої кістки променева артерія огинає бічний край зап’ястка й переходить на тильну поверхню кисті, потім пронизує перший міжпальцевий проміжок, переходить на долоню, де й утворює на п’ясткових кістках глибоку долонну дугу, від якої відходять зап’ясткові гілки на кисть. На своєму шляху променева артерія віддає численні гілки до м’язів кисті, а також зворотну променеву артерію до ліктьового суглоба.

Ліктьова артерія (а. иіпагів) проходить на присередній поверхні передпліччя, далі — в однойменній борозні, а в ділянці променеза- п’ясткового суглоба — присередньо від горохоподібної кістки. Ліктьова артерія утворює поверхневу долонну дугу.

Крім долонних дуг, на кистях утворюються долонні й тильні за- п ’ясткові сітки. Від тильної сітки відходять у міжкісткові проміжки тильні п \ясткові артерії. Кожна з них ділиться на дві тонкі пальцеві артерії. Таким чином, кисть живиться з кількох джерел, а це свідчить про те, що в процесі еволюції вона пристосовувалася до трудової діяльності.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 524 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)