АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова черепа

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова ВНС.
  2. Анатомічна будова кореня.
  3. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  4. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  5. Анатомічна будова листка.
  6. Анатомічна будова мозочка.
  7. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  8. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  9. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  10. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.

Череп має два основних відділи: мозковий і лицевий. Мозковий череп — це захисна міцна коробка, в порожнині якої міститься мозок і яка сполучається з порожниною спинномозкового каналу великим потиличним отвором. Кістки черепа нерухомо з’єднані між собою. Мозковий череп має основу і склепіння. Знизу основа черепа двома суглобами з’єднується з першим шийним хребцем. Кістки черепного склепіння склаадаються з внутрішньої і зовнішньої пластинок компактної речовини між якими лежить шар губчастої речовини, в якій розгалужені вени, а комірки заповнені кістковим мозком. Внутрішня пластинка називається скловидною, тому, іцо вона при ударах по черепу легко ламається на дрібні шматочки.

До кісток мозкового черепа відносяться: лобна, тім’яні, вискові, потилична, основна і гратчаста.

ЛОБНА КІСТКА (os frontale) розташована спереду черепної коробки. У ній відрізняють луску, дві орбітальних частини і між ними носову частину. Луска має вгнуту мозкову поверхню і опуклу передню, дві бічних вискових поверхні. На лобній поверхні видно два лобних горба.. Порожнина лобної кістки заповнена повітрям і складається з двох пазух. Лобна кістка відноситься до пневмати- зованих кісгок.

ТІМ’ЯНА КІСТКА (os parietale) являє собою широку кістку, яка має чотири краї, чотири кути і дві поверхні — внутрішню ВГНуТу — мозкову і зовнішню, опуклу. Своїми верхніми зубчастими краями обидві кістки з’єднуються між собою, утворюючи сагітальний шов черепа.

На зовнішній поверхні тім'яної кістки є тім’яний горб. Під ним паралельно до лускатого краю йде шорстка дугоподібна вискова лінія — місце прикріплення вискового жувального м’яза.

ПОТИЛИЧНА КІСТКА (os occipitale). У потиличній кістці розрізняють чотири частини, орзтаніовапі навколо великого потиличного отвору. Спереду від отвору — основа, яка сполучається з тілом основної кістки, на її нижній поверхні є глотковий бугорок, до якого прикріплюється глотковий м’яз. Ззаду отвору — луска потиличної кістки з зубчастими краями. На мозковій поверхні луски є внутрішнє підвищення хрестоподібної форми.. Яремний відросток огинає коротенька S-подібна борозна, яка є продовженням такої борозни, вискової кістки. Спереду від яремного відростка на верхній поверхні бічної частини лежить яремний горбик. А між ним і суглобовим відростком проходить канал під’язикового нерва.

ВИСКОВА КІСТКА (os temporale) парна і займає латеральні частини черепа, і частково входить до складу його основи. На висковій кістці видно зовнішній слуховий отвір, навколо якого розташовані чотири частини кістки. Догори йде луска, знизу і спереду отвір обмежений кістковою пластинкою — барабанною частиною вискової кістки. Ззаду лежить потовщена сосковидна частина, а медіально — на внутрішній мозковій поверхні знаходиться кам'яниста частина або піраміда вискової кістки.

Барабанна частина має зовнішній слуховий отвір, який продовжується в кістковий слуховий прохід, що веде в барабанну частину піраміди. Сосковидна частина — на внутрішній поверхні є широка S—подібна борозна, яка донизу продовжується в S—подільну борозну потиличної кістки. Всередині сосковидного відростка є численні порожнини — сосковидні комірки, заповнені повітрям.

Кам’яниста частина або піраміда, вискової кістки має вигляд тригранної піраміди, має передню, задню і нижню поверхні. У товщі піраміди закладений орган слуху, а саме — середнє і внутрішнє вухо. На задній поверхні є внутрішній слуховий отвір, через нього проходять слуховий і лицевий нерви. На нижній поверхні піраміди є великий круглий отвір, який веде у канал сонної артерії.

ОСНОВНА КІСТКА (os sphenoidale) або клиновидна складається із тіла і трьох пар відростків. Спереду тіла — малі крила клиновидні відростки. Тіло клиновидної кістки має в собі пазуху, заповнену повітрям. На передній поверхні тіла є два довгастих отвори, обернуті до носової порожнини. Через них і набирається в пазуху повітря. Пазуха поділена на дві частини кістковою перетинкою. На верхній поверхні тіла обернутій до порожнини черепа знаходиться турецьке сідло, в якому лежить гіпофіз.

Криловидний відросток складається з двох пластинок — медіальної і латеральної. Вони спереду з’єднуються між собою. Назад обидві пластинки розходяться, обмежуючи з боків криловидну ямку. Криловидні відростки з’єднуються з верхньою щелепою.

ГРАТЧАСТА КІСТКА (об еШтоісіаІе) має три частини — дві непарних і одну парну. До непарних частин належать горизонтальна і перпендикулярна пластинки гратчастої кістки. Парною частиною є правий і лівий лабіринти. До складу мозкового черепа належать лише горизонтальна або решітчаста пластинка. У ній є численні маленькі отвори, крізь які в порожнину черепа проходять нюхові нерви. У передній її частині, по серединній площині піднімається високий виступ, що називається півнячим гребнем. Від серединної лінії горизонтальної пластинки тягнеться вниз перпендикулярна пластинка, що входить до складу носової перетинки, і належить уже до лицевого черепа. Великі парні частини кістки — лабіринти, які складаються із кісткових повітряносних комірок, звисають в носову порожнину.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 805 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)