АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ТОПОГРАФІЯ ЧЕРЕПА

Прочитайте:
  1. Блок 2. Анатомія кісток черепа
  2. Блок 3. Вчення про з’єднання кісток – артрологія. З’єднання кісток черепа, хребта, грудної клітки, грудного та тазового поясів.
  3. Блок 7. Топографія (ділянки, борозни, канали, ямки, отвори, трикутники) спини, грудної клітки, живота, шиї, голови, верхньої та нижньої кінцівок.
  4. Будова і топографія тонкого кишечника
  5. Будова серця, його топографія та функціональне значення
  6. Будова черепа
  7. Будова, топографія і значення залоз
  8. Будова, топографія і значення печінки
  9. Будова, топографія і значення товстого кишечника
  10. Будова, топографія і фізіологія травлення в багатокамерному шлунку

Ємкість черепа у чоловіків 1450 см\ у жінок - 1350 см* в середньому, що відповідає загальним розмірам тіла. Мозковий череп ділиться на кришу і основу. Криша утворена тім’яними кістками, лускою лобної, вискової, потиличної кісток і великих крил основної кістки.

Останні частини цих кісток і гратчаста кістка формують основу черепа. В основі черепа є три черепні ямки: передня, середня і

задня.

Передня черепна яма утворена лобною кісткою і решітчастою пластинкою гратчастої кістки, задньою межею служить край малих крил клиновидної або основної кістки.

Середня черепна яма відділяється від задньої краєм піраміди вискової кістки і спинкою турецького сідла; вона утворена великими крилами клиновидної кістки, передньою поверхнею пірамід і лускою вискової кістки. Спереду турецького сідла розташовані зорові канали, збоку від них зорові щілини. У основі великих крил: круглі, овальні остисті отвори. В області верхівки піраміди—рваний отвір.

Задня черепна яма майже повністю утворена потиличною кісткою. Лише передньо-бокові частини ями утворюються задньою поверхнею пірамід з сосковидною частиною вискових кісток. Центр ями займає великий потиличний отвір. Латеральніше його проходить канал під’язикового нерва, а спереду — скат, між потиличною кісткою і пірамідою утворюється яремний отвір, спереду від нього, на задній поверхні піраміди, відкривається внутрішній слуховий отвір.

На зовншній поверхні черепа є дві орбіти, вхід в носову порожнину, парні вискові і підвискові ями.

 

Кістки тазового пояса

 

БУДОВА ТАЗА

Пояс нижніх кінцівок або таз складається з двох безіменний або тазових кісток, які з’єднуються між собою спереду за допомо­гою хряща. Ззаду вони з’єднуються малорухомо з крижовою кіст­кою.

ТАЗОВА КІСТКА (os coxae) складається власне з трьох кіс­ток, розділених у молодому віці хрящами, які костеніють приб­лизно на 16-му році життя, з’єднуючи три кістки в одну тазову, або безіменну кістку. Через це і в дорослій кістці розрізняють три частини або кістки: клубову, сідничу і лобкову.

КЛУБОВА КІСТКА (os ilium) тіло клубової кістки утворює верхній відділ вертлужної заглибини. Догори і назад від тіла ле­жить широке крило клубової кістки.

СІДНИЧА КІСТКА (os ischii) міститься в тазовій кістці внизу і ззаду. Від тіла її йде вниз верхня гілка сідничої кістки, яка пе­реходить під кутом у нижню її гілку. На місці переходу є вели­кий сідничнії горб. Вище горба, від верхньої гілки відходить гостра сіднича ость, яка відділяє велику сідничу вирізку від малої, роз­ташованої нижче ості.

ЛОБКОВА КІСТКА (os pubis) тіло лобкової кістки утворює передній відділ вертлужної заглибини. Від тіла йде вперед і ме­діально верхня гілка, яка дійшовши до серединної лінії перехо­дить у нижню гілку, що сполучається з нижньою гілкою сидничої кістки. Верхня і нижня гілки, з’єднуючись між собою під кутом замикають затульний отвір зверху і медіально. На поверхні гори­зонтальної гілки є лобковий гребінь, який закінчується лобковим бугорком. КРИЖОВО-КЛУБОИВЙ СУГЛОБ (art. sacroiliaca) відно­ситься до плоских малорухомих. Суглобова капсула його туго натягнута. Рухи в суглобі майже повністю відсутні.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 445 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)