АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Плоскі й короткі кістки порожнин не мають.

Прочитайте:
  1. VII. Короткі методичні вказівки до роботи студентів на
  2. Будова кістки
  3. Будова кістки
  4. Будова ротової порожнини та її органів
  5. Будова та різновиди кісткової тканини. Структурна одиниця кістки – остеон. Ріст кісток. Функціональні закони росту кісток.
  6. Верхня кінцівка : назвати її частини і кістки, що їх утворюють
  7. Видові особливості будови тазової кістки свійських тварин
  8. Видові особливості малогомілкової кістки свійських тварин
  9. Видові особливості стегнової кістки та надколінка свійських тварин
  10. Відділи верхніх кінцівок. Кістки, які утворюють верхню кінцівку та способи їх сполучень.

Кістка складається з щільної (substantia compacta) і губчастої (substantia spongiosa) речовин (рис. 15). Перша розташована ззовні і являє собою щільне й міцне утворення. Губчаста речовина в трубчастих кістках міститься в епіфізах і складається з кісткових перекладин, напрям яких залежить від тяги діючих на них м’язів. Між перекладинами губчастої речовини лежить червоний кістковий мозок.

Кожна трубчаста кістка вкрита зверху окістям, або періостом. Окістя складається з двох шарів сполучної тканини. Зовнішній шар — волокнистий, побудований із переплетених товстих пучків колагенових волокон, між якими проходять судини й нерви, спрямовані в товщу кістки. Зовнішній шар виконує захисну функцію. Внутрішній шар — остеогенний (ростковий) — складається з пучків колагенових та еластичних волокон, а також значної кількості остеобластів, які в процесі росту кістки розмножуються й перетворюються на остеоцити. Васкуляризація (кровопостачання) кістки здійснюється за рахунок живильних каналів, розташованих у щільній речовині кістки, через ці канали в них заходять кровоносні судини. Вони проникають до ості кістки, де розгалужуються на дрібні судини, які переходять у канали остеонів.. З коротких і змішаних кісток складаються кисть, стопа, хребет. Ці кістки побудовані з губчастої речовини, яка зверху вкрита щільною речовиною. Кістки, що мають у собі порожнини, заповнені повітрям, називаються повітроносними. До них належать кістки черепа: лобова, скронева, решітчаста, клиноподібна, верхньощелепна.

 

23.Хімічний склад кісток. До складу кісток входять органічні й неорганічні речовини. Висушена і знежирена кістка має 1/3 органічних речовин і 2/3 неорганічних. Органічні речовини представлені осеїном і осеїномукоїцом, неорганічні — водою й мінеральними солями. В живій кістці дорослої людини води майже 50 %, жиру — 15,7, 12,8 % — інших органічних речовин і 21,5 % — неорганічних. З неорганічних речовин 95 % солей кальцію. Скелет дорослої людини містить близько 1200 г солей кальцію (99 % наявних у тілі людини), 530 г фосфору та 11 г магнію.

Органічні речовини надають кістці гнучкості, еластичності, тоді як неорганічні — твердості й міцності.

Кістки людського скелета — це депо неорганічних речовин, які в міру необхідності надходять у кров і використовуються тканинами й органами в процесі їхньої життєдіяльності. Хімічний склад кісток з віком змінюється. Залежить він від складу їжі, яку споживає людина, а також від її професійної діяльності. В разі нестачі в їжі солей кальцію (або в разі порушення кальцієвого обміну) кістки стають м’якими й під масою тіла можуть деформуватися. Частіше це спостерігається в дитячому віці, оскільки у дітей в кістках більше органічних речовин, ніж неорганічних. У людей похилого віку вміст органічних речовин у кістках зменшується, кістки стають крихкішими, тому у них частіше, ніж у молодих, трапляються переломи.

 

24. Ріст і розвиток кісток. Кістка розвивається з мезенхіми, яка ущільнюється, і її клітини посилено розмножуються. Розвиток кісток відбувається двома шляхами.

Тіст кістки в довжину відбувається за рахунок епіфізарного хряща, що міститься між діафізом і епіфізом довгих трубчастих кісток і поступово стоншується^ Цей процес триває до 20—25 років, після чого діафіз кістки міцно зростається з епіфізом, і ріст у довжину припиняється. В товщину кістка росте за рахунок окістя. Остеобласти окістя, розмножуючись, утворюють кісткові пластинки, які нашаровуються зверху. Цей процес має назву аппозиції, а розсування кісткової тканини під час росту в довжину — інтусусцепцією. Після припинення росту кісток не припиняється їхня перебудова, вона триває протягом усього життя організму. На будові кістки позначається професія людини. Відповідно до професії пластинки губчастої речовини кісток розташовуються в таких напрямах, які найкраще забезпечують міцність їх на стиснення і розтягнення. Напрям гаверсових каналів у щільній речовині також змінюється. На поверхні кістки у людей, зайнятих спортом і фізичною працею, утворюються потовщення в місцях прикріплення м’язів, які частіше, ніж інші ділянки кістки, витримують велике навантаження. Надмірне механічне навантаження на кістку призводить до руйнування гаверсових систем і утворення інших.

 

Кістки мають великі регенеративні можливості, й чим молодший організм, тим вони більші. При переломах кісток регенерація відбувається за рахунок розмноження остеобластів. Спочатку на місці перелому утворюється кістковий мозоль, який пізніше осифі- кується, й на його місці утворюється плоский шов.

У зародка деякі кістки закладаються й розвиваються у вигляді декількох кісток

Плоскі кістки осифікуються подібно до епіфізів трубчастих кісток.

Інтенсивність росту і розвитку кісток залежить від механічних навантажень на них і харчування. В місцях, де на кістки більший тиск, швидше відбуваються процеси окостеніння. Наприклад, окостеніння кісток нижньої кінцівки здійснюється швидше, ніж верхньої. Причому в тих кістках, де механічні навантаження ритмічні й рівень їх оптимальний, окостеніння відбувається швидше. Надмірні навантаження гальмують ріст кісток. Фізичні вправи, особливо стрибкові, на розтягування, прискорюють ріст кісток, оскільки при цьому їхня щільна речовина потовщується, а в губчастій речовині стає більше комірок.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 770 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)