АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Допоміжні апарати м’язів

Прочитайте:
  1. Анатомія м’язів та фасцій верхніх та нижніх кінцівок
  2. В. гіпотонія м’язів і гіпорефлексія
  3. В. Іннервацію м’язів очей
  4. Для полегшення вправлення вивиху в плечевому суглобі з ціллю розслаблення м’язів хворому був введений міорелаксант дитилін. При цьому наступило “апное”. Що необхідно ввести ?
  5. Для полегшення вправлення вивиху в плечевому суглобі з ціллю розслаблення м’язів хворому був введений міорелаксант дитилін. При цьому наступило “апное”.Що необхідно ввести?
  6. Допоміжні методи обстеження.
  7. ІV. Практичні навички. Допоміжні матеріали.
  8. Класифікація м’язів. Допоміжний апарат м’язів. М’язи-переселенці: причини зміни їх розташування.
  9. ОРГАНИ, СИСТЕМИ ОРГАНІВ ТА АПАРАТИ

Синовіальні сумки розташовані в місцях прикріплення сухожилків м’язів до кісток і здебільшого — навколо великих суглобів, щоб зменшити тертя кістки з сухожилком. Утворюються зі сполучної тканини, в якій з’являються порожнини з гладенькими стінками. Сумки заповнені невеликою кількістю синовіальної рідини. Розвиваються вони одразу після народження дитини.

Синовіальні піхви сухожилків мають форму циліндричного мішка й утворені зі сполучної тканини. Піхва складається з двох листків, один з яких приростає до сухожилка, а другий охоплює сухожилок іззовні. Між листками міститься синовіальна рідина. Під час скорочення м’яза сухожилок рухається разом із прирощеним листком піхви, а синовіальна рідина зменшує при цьому тертя. Такі піхви оточують фаланги кисті, стопи.

Зв’язки являють собою потовщення сполучної тканини, або фасції. Зв’язки міцні й мають вигляд блискучих фіброзних пучків над сухожилками м’язів. Вони утворюють при цьому манжету, прикріплену до виступів кісток, щоб утримувати в певному положенні сухожилки під час скорочення м’язів. Фасціальні вузли — це потовщення фасцій, розташованих у місці з’єднання двох фасцій між собою. Вони зміцнюють фасціальні піхви судин і нервів. Усі ці фіброзні утворення зростаються з кістками й доповнюють скелет.

Блоками служать сесамоподібні кістки, які є похідними шкіри. Утворюються вони при зміні напрямку сухожилка внаслідок різноманітних рухів, не передбачених морфологічними особливостями наявних утворень. Найбільшою сесамоподібною кісткою є наколінник, значно менша —- горохоподібна кістка та ін. Скорочення м’язів. Кожна рухова одиниця іннервується одним мотонейроном. У місці підходу нервового закінчення до м’язового волокна утворюється нервово-м ’язовий синапс у вигляді рухової бляшки.

 

55.Сила ваги (або гравітація) дорівнює масі тіла, прикладеній у місці розташування загального центра маси (ЗЦМ) й спрямована вниз.

Сила реакції опори — це сила, яка дорівнює масі тіла, але діє в протилежному напрямку. До тих пір, поки сила ваги й сила реакції опори зрівноважені, тіло перебуватиме в рівновазі. Якщо сила ваги більша за силу реакції опори, тіло падає, а коли сила реакції опори більша за силу маси тіла, воно відкидатиметься від площі опори (наприклад стрибки на батуті).

Сила реакції опори при ходьбі, стрибках, бігу спрямована до тіла під кутом, внаслідок чого вона розкладається за правилом паралелограма на дві складові: вертикальну й горизонтальну.

До внутрішніх сил відносять силу тяги м’язів, яка буде тим більшою, чим сильніше скорочується, напружується м’яз.

М’язова координація, наприклад скорочення м’язів передньої поверхні плеча, викликає розслаблення м’язів-антагоністів, що лежать на задній поверхні плеча, а також пасивний опір тканин, який здійснюють зв’язки та суглобові сумки, в’язкість м’язів, сила інерції та ін.

Центром маси людського тіла є точки прикладання рівнодійної всіх сил маси окремих частин тіла — голови, тулуба, кінцівок. Центр маси міститься на рівні II крижового хребця, трохи вище симфізу лобкових кісток і дорівнює 5—10 мм. У чоловіків центр маси на 1—2 см вище, ніж у жінок того ж самого зросту. Центр маси не може залишатися постійно на одному місці. Він зміщується залежно від віку людини, статі, маси тіла та ін. Протягом доби центр маси також зміщується. Це залежить від функціонального стану серцево-судинної, травної, дихальної систем, а також від положення тіла в просторі.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 494 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)