АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Висхідні та низхідні провідні шляхи спинного мозку

Прочитайте:
  1. D. Оболонки мозку
  2. Абсцесс головного или спинного мозга
  3. Аналітико-синтетична діяльність кори головного мозку
  4. Анатомия и физиология спинного и продолговатого мозга.
  5. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  6. Анатомічна будова та функції проміжного мозку.
  7. Анатомія спинного мозку
  8. Аппарат собственных связей спинного мозга и двухсторонних связей с головным мозгом.
  9. АРТЕРІАЛЬНЕ (ВЕЛІЗІЄВЕ) КОЛО МОЗКУ».
  10. Афферентные системы спинного мозга.

До висхідних шляхів спинного мозку належать: тонким, клиноподібний пучки, спинноталамічнийТ^передній і задній спинно-мо- зочкові шляхи (рис. 168). Тонкий і клиноподібний пучки — це шляхи глибокої пропріоцептивної м’язово-суглобової чутливості кінцівок і тулуба. Перший (його ще називають пучком Голля) лежить по обидва боки від зацентральної борозни, а другий (пучок Бурдаха) проходить поряд із першим, лотеральніше. Обидва ці шляхи починаються від рецепторів м’язів, сухожилків. їхні чутливі волокна в складі спинномозкових нервів підходять до спинномозкового вузла, де міститься тіло першого нейрона, від якого нервові волокна надходять у горбок ядра клиноподібного та булаву.

Задній спинно-мозочковий шлях (Флексіга) починається від першого нейрона, який є у спинальному ганглії. Його аксон у складі заднього корінця надходить в сіру речовину заднього рогу спинного мозку. В основі заднього рогу починається другий нейрон цього шляху. Нейрити другого нейрона проникають у білу речовину бічного стовпа свого ж боку й розміщуються на периферії заднього відділу. Йдучи догори, волокна другого нейрона через нижні ніжки мозочка доходять до його черв’ячка й закінчуються в передньому та задньому відділах кори черв’ячка, при цьому частина волокон переходить на протилежний бік.

Низхідні провідні шляхи складаються з переднього та бічного кірково-спинномозкового, або пірамідного шляхів, черво- ноядерно-спинномозкового, покришко-спинномозкового та при- сінково-спинномозкового шляхів.

Передні й бічні кірково-спинномозкові (пірамідні) шляхи починаються від клітин Беца в корі півкуль великого мозку передньої центральної закрутки. Аксони першого нейрона проходять крізь внутрішню капсулу, потім ідуть у складі ніжок середнього мозку, переходять у міст і довгастий мозок. Пірамідні шляхи проводять вольові рухові імпульси від кори великого мозку до м’язів тулуба й кінцівок.

Червоноядерно-спинномозковий шлях (шлях Монакова). Перший нейрон цього шляху лежить у червоному ядрі середнього мозку. Його волокна перехрещуються після виходу з ядра, потім спускаються в бічні стовпи спинного мозку й закінчуються в клітинах передніх рогів спинного мозку. Другий нейрон цього шляху йде від передніх рогів до м’язів. Цей шлях передає імпульси від кори мозочка, ядер смугастого тіла, пов’язаних з червоним ядром, до спинного мозку. Регулює м’язовий тонус, координує рухи, керує положенням тіла в просторі.

Покришко-спинномозковий (текто-спинномозковий) шлях починається від пластинки покришки середнього мозку й закінчується на клітинах передніх рогів спинного мозку. Цей шлях передає подразнення, які виникають при захисних рухах тіла, пов’язаних зі слуховим і зоровим аналізаторами.

Присінково-спинномозковий шлях зв’язує вестибулярний апарат органа рівноваги з клітинами передніх рогів спинного мозку. Цей шлях проводить імпульси, які забезпечують рівновагу тіла.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1173 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)