АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Топографія і будова органів травлення

Прочитайте:
  1. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  2. Анатомічна будова ВНС.
  3. Анатомічна будова кореня.
  4. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  5. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  6. Анатомічна будова листка.
  7. Анатомічна будова мозочка.
  8. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  9. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  10. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.

Травна система виконує механічну і хімічну обробку харчових продуктів. В ній відбувається всмоктування (в лімфатичні і кровоносні судини) поживних речовин. Травна система виводить із організму продукти обміну, які утворились під час перетравлювання їжі. Травна система складається із каналу довжиною 8— 10 м і травних залоз, протоки яких відкриваються в просвіт каналу. До складу залоз відносяться слинні залози (привушна, під’язикова і піднижньощелепна), а також печінка і підшлункова залози. В травний тракт входять такі відділи: порожнина рота, глотка, стравохід, шлунок, тонкий і товстий кишечник.

ПОРОЖНИНА РОТА поділяється на два відділи: переддве- р’я рота і власне ротова порожнина. Переддвер’я рота — це простір між губами і щоками з одного боку, зубами і яснами з другого.

ЗУБИ. В альвеолярних відростках Шелеп містяться зуби.

Розрізняють молочні і постійні зуби. Молочних зубів 20. На кожній половинці верхньої і нижньої щелепи 6 2 різці, 1 ІКЛО, і 2 корінних зуба, які існують лише в дитячому віці. Вони випадають і на їх місці виростають постійні зуби — їх 32. В половині щелепи: 2 різці, І ікло, 2 малих корінних і 3 великих корінних. Розташування зубів прийнято позначать зубною формулою. Для молочних зубів вона буде така: 2+1 0-2

2+1+0+2" Для постійних зубів слідуюча: 2+1+2+3 ‘2+Ї+2+3 р

Зуб складається із коронки, шийки і кореня. Коронка — видима частина зуба, шийка —- місце прикріплення ясен. Корінь міститься в зубній альвеолі. Всередині зуба є порожнина заповнена пульпою до складу якої входить пухка сполучна тканина, кровоносні судини і нерви. Змикання зубів носить назву прикуса. При нормальному прикусі зуби верхньої щелепи деіцо виступають вперед.

ВЛАСНЕ РОТОВА ПОРОЖНИНА (cavum oris). Обмежена зверху твердим і частково м’яким піднебінням, знизу — дном ротової порожнини, утвореним іделепо-під’язиковим м’язом, а спереду і з латерального боку — зубами і яснами. Слизова оболонка твердого піднебіння зростається з окістям і утворює декілька поперечних валків, які затримують комок їжі при рухові язика вперед. Ззаду тверде піднебіння переходить в м’яке піднебіння, побудоване із м’язів, покритих слизовою оболонкою.

ЯЗИК ( lingua) — м’язовий орган, який займає майже всю ротову порожнину, приймає участь в акті пережовування їжі і проштовхуванню її в глотку. Разом з тим він служить органом дотику і смаку, а у людини, крім того, приймає активну участь в \творенні членороздільної мови. Язик складається з тіла, кореня, і верхівки. Верхня поверхня язика називається спинкою. Язик покритий слизовою оболонкою, яка під язиком переходить у вуздечку.

— смакові, складаються з рецепторних клітин, сприймаючих смакові подразнення. Нитковидні сосочки — це орган загальної чутливості. На корені язика знаходиться язиковий лімфоїдний мигдалик. Язик складається з поперечносмугастих м’язів — скелетних і власних.

До скелетних м'язів відносяться підборідно-язиковий, під’язиково-язиковий і шнло-язиковий. Власні м’язи язика розташовані в поперечному, поздовжньому і косому напрямках.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 515 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)