АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ГІЛКИ ЧЕРЕВНОЇ АОРТИ

Прочитайте:
  1. B. B. зовнішній поверхні гілки нижньої щелепи
  2. Аорта висхідна частина, дуга аорти її гілки, сонні артерії та підключичні артерії її гілки і зони кровопостачання
  3. АОРТА. ГІЛКИ ДУГИ АОРТИ. ЗАГАЛЬНА І ЗОВНІШНЯ СОННІ АРТЕРІЇ.
  4. ВАДИ РОЗВИТКУ ЧЕРЕВНОЇ СТІНКИ
  5. Див . Судини підключичної артерії, її основні гілки.
  6. ДИФЕРЕНЦІАЛЬНА ДІАГНОСТИКА ГОСТРОЇ НЕПРОХІДНОСТІ КИШОК Й ІНШИХ ГОСТРИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ОРГАНЫВ ЧЕРЕВНОЇ ПОРОЖНИНИ.
  7. Дуга аорти та її гілки
  8. За проведення патолого-анатомічного розтну розріз черевної порожнини проводять під контролем
  9. КОАРКТАЦІЯ АОРТИ

Пристінко ві: нижня діафрагмальна артерія і 4 пари поперекових артерій, які живлять шкіру і м’язи задньої стінки живота.

Нутряні артерії: черевний стовбур (truncus coeliacus) розміром 1 — 1,1 см виходить із аорти під діагфрагмою поділяється на З гілки: ліву шлункову, яка живить частково шлунок і нижню частину стравоходу; печінкову, яка віддає гілки до малої і великої кривизни шлунку, дванадцятипалої кишки і підшлункової залози, селезінкову, яка живить селезінку, віддає гілки до підшлункової залози, шлунку і великого сальника. Навколо шлунку утворюється артеріальне кільце.

Верхня брижова артерія (a. mesenterica superior) відходить від абрти на рівні першого поперекового хребця. Живить дванадцятипалу кишку і підшлункову залозу, анастомозує з печінковою артерією. Верхня брижова артрія віддає 15—20 гілок, що живлять порожню і клубову кишки. Живить сліпу кишку, червоподібний відросток, висхідну і частину поперечної ободової кишки. Всі гілки анастомозують між собою

Нижня^брижова артерія відходить від аорти на рівні 3 поперекового хребця, живить частину поперечної ободової кишки, нисхідну ободову, сигмовидну і верхню третину.прямої кіпки Г Анастомозує з верхньої брижовою артерією.

Парні нутряні артерії. Ниркові (а.а. renales) відходять від аорти на рівні II поперекового хребця. У воротах нирки ниркова артерія поділяється на декілька гілок, які проникають в паренхі- [ му нирки.

Надниркові артерії, яєчникові артерії (a.a. ovaricae) у жінок і сім’яникові (a.a. testicularis) у чоловіків.

Загальні клубові артерії кінцеві гілки черевної аорти. На рівні крижово-клубового з’єднання кожна з них ділиться иа внутрішню і зовнішню клубові артерії. Внутрішня клубова артерія Опускається постінці таза і в області верхнього краю великого сідничого отвору ділиться на два стовбури..-г- передній і задній.

Стегнова артерія (а. femoralis) віддає гілки в зовнішні статеві органи: лімфатичні пахові вузли. Глибока артерія стегна відходить зразу під паховою зв’язкою живить всі м язи стегна, тазостегновий суглоб, стегнову кістку і колінний суглоб

Задня великогомілкова артерія (a. tibialis posterior) лежить під камбаловидним м’язом. Вийшовши з-під нього артерія розташовується між ахіловим сухожилком і медіальною кісточкою, де може бути притиснута до великогомілкової кісточки. Тильна артерія стопи віддає гілку до підошовної дуги і повертає латерально у вигляді тильної дуги стопи, яка анастомозує з підошовною дугою.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 589 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)