АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Нутряні артерії грудної і черевної аорти

Прочитайте:
  1. D. А.communicans anterior (передньої сполучної артерії).
  2. Аорта висхідна частина, дуга аорти її гілки, сонні артерії та підключичні артерії її гілки і зони кровопостачання
  3. АОРТА. ГІЛКИ ДУГИ АОРТИ. ЗАГАЛЬНА І ЗОВНІШНЯ СОННІ АРТЕРІЇ.
  4. Блок 1. Вступ до анатомії. Скелет людини: хребет, скелет грудної клітки, верхньої та нижньої кінцівок.
  5. Блок 3. Вчення про з’єднання кісток – артрологія. З’єднання кісток черепа, хребта, грудної клітки, грудного та тазового поясів.
  6. Блок 5. Загальна міологія (м’язова система). М’язи та фасції спини, грудної клітки, діафрагми, живота, шиї і голови.
  7. Блок 7. Топографія (ділянки, борозни, канали, ямки, отвори, трикутники) спини, грудної клітки, живота, шиї, голови, верхньої та нижньої кінцівок.
  8. Будова грудної клітки. Будова типового хребця (на прикладі грудного)
  9. Будова скелета вільної грудної і тазової кінцівок
  10. БУДОВА ТА ФУНКЦІЇ ГРУДНОЇ КЛІТКИ

Пристінкові: нижня діафрагмальна артерія і 4 пари поперекових артерій, які живлять шкіру і м’язи задньої стінки живота.

Нутряні артерії: черевний стовбур (truncus coeliacus) розміром 1 1,1 см виходить із аорти під діагфрагмою поділяється на З гілки: ліву шлункову, яка живить частково шлунок і нижню частину стравоходу; печінкову, яка віддає гілки до малої і великої кри\визни шлунку, дванадцятипалої кишки і підшлункової залози, селезінкову, яка живить селезінку, віддає гілки до підшлункової залози, шлунку і великого сальника. Навколо шлунку утворюється артеріальне кільце.

Верхня брижова артерія (a. mesenterica superior) відходить від зсТрти на рівні першого поперекового хребця. Живить дванадцятипалу кишку і підшлункову залозу, анастомозує з печінковою артерією. Верхня брижова артерія віддає 15—20 гілок, що живлять порожню і клубову кишки. Живить сліпу кишку, червоподібний відросток, висхідну і частину поперечної ободової кишки. Всі гілки анастомозують між собою

Нижня брижова артерія (a. mesenterica inferior) відходить від аорти на рівні 3 пбперекового хребця, живить частину поперечної ободової кишки, нисхідну ободову, сигмовидну і верхню третину прямої кишки. Анастомозує з верхньої брижовою артерією.

Парні нутряні артерії. Ниркові (а.а. renales) відходять від І аорти на рівні II поперекового хребця. У воротах нирки ниркова артерія поділяється на декілька гілок, які проникають в паренхі- • му нирки.

Надниркові артерії, яєчникові артерії (a.a. ovaricae) у жінок і сім’яникові (a.a. testicularis) у чоловіків.

Загальні клубові артерії (а.а. iliaca communis) кінцеві гілки черевної аорти. На рівні крижово-клубового з’єднання кожна з

них ділиться на внутрішню і зовнішню клубові артеріі Внутрішня клубова артерія (a. iliaca interna).

стінці таза і в області верхнього краю великого с і д 11 и чо го |ОщИ ру ділиться на два стовбури - передній і задній

Передній стовбур живить своїми гілками органи малого таза, сечовий міхур, нижню частину прямої кишки, передміхурову за*; лозу, а у жінок — піхву, матку, груби і анастомоз у є з яєчниковою, артерією. Також живить привідні м’язи, верхню їх частину і го- ловку стегна.

Задній стовбур живить стінки малого таза, клубово-поперековий м’яз, всі три сідничі м’язи і тазостегновий суглоб.

Зовнішня клубова артерія (a. iliaca externa) виходить на стегно під паховою зв'язкою, де вже зветься стегновою артерією. Від зовнішньої клубової артерії відходять гілки, які живлять м я- зи живота, одна гілка піднімається по прямому м язу і в області пупка анастомозує з міжреберними артеріями.

Стегнова артерія (а. femoralis) віддає гілки в зовнішні статеві органи: лімфатичні пахові вузли. Глибока артерія стегна відходить зразу під паховою зв язкою живить всі м язи стегна, тазостегновий суглоб, стегнову кістку і колінний суглоб.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 497 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)