АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Порівняти будову провідних тканин.

Прочитайте:
  1. Б. На малюнку розгляньте внутрішню будову спинного мозку.
  2. Вплив занять фізкультурою та спортом на будову і розвиток скелета нижньої кінцівки.
  3. Грудна клітка в цілому : описати будову, назвати кістки, що її утворюють
  4. Загальні відомості про будову нервової системи людини
  5. Загальні відомості про будову рухового апарату людини та його функції
  6. Закриті ушкодження м'яких тканин.
  7. Кілька слів про будову серця і його відділи
  8. Класифікація тканин. Загальна характеристика епітеліальних, хрящових та кісткових тканин.
  9. Про походження, будову та функціональне значення тканин

Оскільки рослинний організм розчленований на дві сфери - ґрунтового і повітряного живлення, то утворилися дві провідні тканини, які забезпечи­ли ефективне пересування речовин удвох протилежних напрямках.

Провідна система складається з двох комплексних тканин:

7. ксилеми, по якій поживні речовини разом з водою рухаються з кореня по стеблу в листки, це висхідна течія,

8. флоеми, яка транспортує органічні речовини, синтезовані самою рс линою, це низхідна течія.

Ксилему та флоему за їхніми функціями різко розмежувати не можна, бо за певних умов і в різні періоди онтогенезу по ксилемі можуть рухатись вго­ру і органічні речовини (цукри, амінокислоти, фітогормони, що утворюються в коренях навесні). У зворотному напрямку по флоемі можуть рухатись не тільки пластичні речовини, а й мінеральні сполуки, наприклад, восени, коли з опадаючого листя відводиться значна кількість мінеральних елементів, які резервуються в запасаючих тканинах стебла, коренів, бульб тощо.

Часто довгі пагони звисають і знаходяться нижче коренів (ампельні рос­лини, епіфіти). У цьому випадку напрямок ксилемного і флоемного тран­спортування речовин є ніби зворотнім, але лише в геометричному розумінні. Принципово ж напрямок руху відносно осьових органів завжди залишаєть­ся постійним.

Ксилема і флоема мають ряд спільних ознак:

· обидві тканини формуються з тяжів прокамбію (первинні ксилема і фло­ема) або камбію (вторинні ксилема і флоема);

· вони утворюють у тілі рослини безперервну розгалужену систему, яка об'єднує всі органи рослини;

· ксилема і флоема це складні (комплексні) тканини, тобто до їх складу

· входять різнорідні елементи - провідні, механічні, паренхімні;

· провідні елементи мають витягнуту форму;

· стінки провідних елементів містять пори або перфорації, що полегшує проходження речовин.

У рослин різних систематичних груп провідна система розвинена нео­днаково. Утворення спеціалізованих провідних тканин спостерігається вже у мохів, але високий рівень їхнього розвитку спостерігається тільки у тих рослин, у яких тіло диференціюється на корінь, стебло та листки. Такі рос­лини називають судинними

Ксилема. Ксилема - провідна тканина судинних рослин, яка виконує в рослині три основні функції - опорну (механічну), провідну і запасаючу. Відповідно з цими функціями знаходиться і ультраструктура її клітин. Ксиле­ма складається із декількох типів клітин. Одним із основних її компонентів є провідний елемент. В диференційованому стані це мертва клітина, що функ­ціонує як канал для проведення водних розчинів. Другий тип елементів кси- леми - паренхімні клітини. Ця група клітин є різнорідною. За розташуванням і ступенем участі в ксилемному транспортуванні особливе місце в цій групі займають контактні клітини, що розташовані біля судин. Вони вносять най­більший вклад у формування і розподіл ксилемного ексудату. Третій тип кси- лемних елементів - це механічні волокна. За формою і структурою клітинної стінки волокна подібні до провідних елементів, але вони заповнені повітрям. Ксилемні волокна часто розташовані групами, утворюючи компактні тяжі, що виконують, головним чином, опорну функцію.

За походженням і місцем розташування розрізняють первинну і вторин­ну ксилеми: первинна ксилема утворюється внаслідок діяльності проваску- лярноїмеристеми - прокамбію, вторинна розвивається із камбію. Первинна і вторинна ксилеми відрізняються між собою як набором елементів, так і їх­ньою будовою. Первинна тканина має простішу будову: часто вона складе­на лише із провідних елементів (що ще диференціюються або зрілих). Якщо вона крім провідних елементів, включає ще й паренхімні клітини, то їхній відсоток незначний.

Вторинна ксилема є найтиповішою для осьових органів голонасінних і деревних дводольних, у яких первинні тканини існують недовго. Характер­ною її ознакою є наявність двох систем елементів - вертикальної, в якій пе­реважають мертві клітини і горизонтальної (радіальної!, що складається, в основному із живих клітин (промені деревини).

Ксилема включає два типи провідних елементів: трахеїди і тпрахеї, або судини.

Трахеїди - це видовжені, загострені на кінцях, мертві клітини з товстими здерев'янілими клітинними стінками (рис. 46). Переміщення водного розчину з однієї трахеїди в іншу відбува­ється через значну кількість облямованих пор, які розташовані не тільки на скошених перегородках трахеїд, а й на бічних стінках. Вода транспорту­ється крізь пори - порові поля, тому цей процес відбувається повільно. Більша частина облямованих пор розташована біля закінчень клітин, де розчин переходить із однієї трахе­їди в іншу. Інколи бічні стінки мають нерівномірні потовщення, у цьому випадку розрізняють спіральні трахе­їди. Трахеїди - перший тип провідних елементів,які виникли вході еволюції. У папоротей і хвойних рослин трахеї ди - єдинии тип провідних елементів ксилеми. У покритонасінних трахеї­ди формуються у первинній ксилемі. Довжина клітин трахеїд коливається в межах 1-4 мм, тоді як їхній діаметр не перевищує десятих і сотих часток міліметра.

Трахеїди утворюються із прокамбіальних пучків.

У хвойних трахеїди розташовані в деревині переважно правильними радіальними рядами. Характерні для них облямовані пори містяться лише на радіальних стінках, тому рідина переміщується переважно в тангентальному напрямку. Трахеїди, які утво­рюються в другій половині літа, відрізняються від типових тим, що стінки у них товстіші, порожнини клітин менші, облямовані пори стають дрібнішими і нагадують щілиноподібні. Отже, осінні трахеїди хвойних рослин є ніби пере­хідною формою до клітин механічної тканини -гіібриформу.

У голонасінних провідний елемент ксилеми представлений виключно ірахеїдами. У покритонасінних трахеїди зустрічаються у первинній ксилемі, але домінують судини, будова яких більше пристосована до руху водного розчину: судини складаються із окремих члеників - витягнутих клітин, що розташовані вдовж загальної осі і прилягають одна до одної торцевими гтінками, які на відміну від стінок трахеїд, мають великі наскрізні отвори - перфорації, крізь які вільно проходить водний потік, значно легше ніж крізь трахеїди. У судинах вода транспортується і через перфораційні пластинки. Найдосконаліші судини мають на поперечних стінках один великий отвір.

Судини - більш досконала провідна тканина. Утворення судин зумовили еволюційні зміни трахеїд - вкорочення, збільшення діаметра, переміщення перфорацій на поперечні стінки.

Спільними ознаками провідних елементів ксилеми є: видовжена форма, здерев'яніла пориста стінка, відсутність у сформованому стані пр отопласта.

Сформований провідний елемент складається з однієї клітинної стінки, формування якої є підсумком клітинної диференціації. Клітинна стінка провід­них елементів ксилеми часто має вторинне потовщення. Залежно від потов­щення бічних стінок розрізняють кільчасті, спіральні, сітчасті, драбинчасті і по­ристі судини. Членики судин спочатку є живими клітинами, які розростаються, цитоплазма вакуолізується, клітинні стінки потовщуються і дерев'яніють. Пе­регородки між члениками ослизнюються, набрякають і під впливом потоків розчинів продірявлюються. Приблизно на цьому етапі членики судин втрача­ють живий вміст, що зумовлено здерев'янінням їхніх клітинних стінок і пере­міщенням по них потоків води, які змивають живий вміст (рис. 47). В результаті поздовжній ряд клітин утворює трубку з продірявленими рештками перего­родок і між члениками утворюються крупні отвори - перфорації.

У члеників судин (трахей) при утворенні перфораційних пластинок мо­жуть гідролізуватися всі речовини клітинної стінки, включаючи целюлозу. Зберігаються лише захищені лігніном ділянки стінки перфораційної пластин ки, що у вигляді кільця прилягають до бічних стінок трахеї (прості перфора­ції) або у вигляді перекладинок, перетинаючи всю перфораційну пластинку (драбинчасті перфорації) (рис. 45,6).

Розміри судин значно більші за розміри трахеїд.

Довжина окремих судин досягає кількох метрів, а у ліан - кількох десят­ків метрів при діаметрі 0,1-0,7 мм.

І трахеїди і, більш вдосконалені провідні елементи, - судини - приклад клітин високої спеціалізації.

Цикл розвитку клітин, що диференціюються в провідні елементи, займає незначний час, лише декілька діб, а в деяких випадках, навіть годин. Специфікою утворення даних клітин є лігніфікація вторинної клітинної стінки, піс­ня якої припиняється ріст клітин. Розвиток провідних елементів закінчується тобальним автолізом цитоплазми.

Спеціалізація провідних елементів базується на стійкості лігніфікованої стінк и до р уйнівної дії гідролаз. Гідролази діють лише на нелігніфїковані ді­лянки клітинної стінки, внаслідок чого утворюються перфорації, які забез­печують вільне пересування розчинів всередині тканини, яка складається із мертвих клітин. З початком функціонування клітин як провідних елементів вміст клітинної порожнини, по суті вміст центральної вакуолі, надходить до ксилемного ексудату.

У більшості однорічних і багаторічних трав'янистих рослин судини і трахеїди, за деяким винятком, функціонують протягом всього вегетаційного періоду. На відміну від трав'янистих рослин, у деревних рослин судини не можуть функціонувати безперервно. З часом порожнини судин, а у багатьох випадках і трахеїд, закупорюються і вони перестають проводити розчини мі­неральних солей і воду. Судини часто закупорюються пухирчастими вирос­тами сусі дніх пар енхімних клітин, що вростають крізь пори в їхню порожнину. Ці пухирчасті вирости в ксилемних елементах називають тилами. Часто ядро паренхімної клітини переходить в тилу, де воно ділиться і між новими ядрами виникає перетинка. В результаті утворюється несправжня паренхіма, яка закупорює порожнину судини. Іноді в цих клітинах відкла­даються запасні поживні речовини, наприклад крохмаль. Діяльність судин припиняється, але вони зберігаються у тілі рослини і виконують механічну функцію. Тилоутворення частіше спостерігається у старих частинах стебел. У молодих стеблах тили утворюються у місцях, розташованих поблизу по­ранених частин.

У деяких деревних рослин (вишня, береза, клен) тилоутворення не спо­стерігається, судини закупорюються різними мінеральними і органічними речовинами і в результаті перестають функціонувати.

Тривалість функціонування судин різних деревних порід неоднакова і коливається в межах від 2-3 до 40-50 років.

Після припинення функціонування судин, що супроводжується лігніфікацією клітинних стінок і закупоркою судин, утворюється ядрова деревина, яка темніша за центральну частину деревини стовбура, стійкіша до хвороб і шкідників, з кращими механічними властивостями, її використовують у ме­блевій промисловості.

У багатьох видів рослин, клітини що розташовані поблизу судин мають специфічну структуру клітинних стінок, які утворюють вирости всередину клітини - протуберанці. Вони є посередниками між провідними елементі ми і оточуючими тканинами. Сусідство цих клітин з провідними елементами передбачає їх участь в регуляції сольового транспорту. З активністю цих клітин пов'язують транспортування речовин до провідних елементів кси- леми. Ці клітини супроводжують провідні клітини в місцях активного вихо­ду ексудату до оточуючих тканин. Ці клітини цікаві також тим, що спочатку вони спеціалізуються як паренхімні елементи, а пізніше деякі з них пере­творюються на гідроцити або волокна. На відміну від первинної ксилеми, протуберанців клітинної стінки в паренхімних клітинах вторинної ксилеми, як правило, немає.

Паренхіма ксилеми складається переважно з живих клітин, які мають

помірно потовщені стінки з простими круглими порами, її майжЄ>іемає у хвойних, а у дводольних, навпаки, вона становить частину ксилемної зони не тільки провідних пучків, а й деревини стебла в цілому. В живих паренхім­них елементах (особливо в клітинах променів) вторинної ксилеми як голо- так і покритонасінних до порожнини клітини у більшості рослин прилягає ізотропний шар тонкогранулярної структури. Іноді відкладаються декілька ізотропних шарів, що розмежовують вторинну клітинну стінку. Функція ізо­тропного шару невідома. Одним із припущень є те, що він захищає прото­пласт живих клітин від дії гідролітичних ферментів, що звільняються при по­рушенні протопласта трахеїд, волокон і члеників судин на останньому етапі їх диференціації. Є відомості, що ізотропний шар малопроникний для роз­чинних речовин і ферментів. У цитоплазмі паренхімних клітин деревини ба­гатьох рослин є хлоропласти, функція яких ще остаточно не з'ясована. Крім хлоропластів тут можуть бути лейкопласти, в яких накопичується крохмаль. Запасаючу функцію у ксилемі виконують живі елементи - насамперед або навіть виключно клітини променів деревини і осьової паренхіми, що довгий час зберігають життєздатність.

Певні запасні речовини - жири, крохмаль, рідше білки в клітинах про­менів і осьової паренхіми містяться завжди, але їхня кількість, склад і співвідношення сильно варіюють залежно від виду, пори року та екологічних умов. Восени у плодових дерев накопичується стільки крохмалю, що він заповнює всю порожнину паренхімних клітин. Під час зимівлі крохмаль перетворюєть­ся на цукри, які запасаються у вакуолях паренхіми деревини. Ліпідні крапли­ни характерні для паренхімних елементів деревини. В зовнішньому річному шарі можуть накопичуватися таніни.

Взимку у деяких рослин в клітинах променів і осьової паренхіми дереви­ни, як запасні речовини накопичуються білки, які зникають навесні. Ймовір­но вони виконують захисну функцію.

Залежно від просторового розташування і співвідношення паренхімних клітин з «удийами деревини розрізняють два основних типи: апотрахеаль- ний (положення паренхіми дифузне, незалежне від положення судин) І пара трахеапьний (обидві групи елементів взаємопов'язані між собою, просторо­во суміщені).

В еволюційному відношенні апотрахеальний тип розподілу паренхіми і судин більш примітивний. Паренхімні клітини, які безпосередньо контак­тують із судинами, утворюють активну функціональну групу. На цій основі їх називають контактними клітинами.

Клітини паренхіми деревини функціонально пов'язані з клітинами сер­цевинних променів. Здатність паренхімних клітин зберігати живий вміст протягом багатьох років у глибоких шарах відмерлих клітин ксилеми забез­печує можливість процесів регенерації ділянок деревини, пошкоджених мо­розами, шкідниками тощо.

Механічні елементи ксилеми. Опорну функцію певною мірою виконують провідні елементи ксилеми. Це можливо завдяки специфічному хімічному складу і будові їхніх клітинних стінок, насамперед значній товщині і наявнос­ті лігніну. Крім того, в ксилемі, як правило, розташовані групи спеціалізова­них клітин механічного призначення - склеренхімні волокна, а у вторинній ксилемі їхній різновид - волокналібриформу.

Усі типи механічних елементів ксилеми мають видовжену форму та товсті здерев'янілі клітинні стінки, які надають їм твердості, жорсткості і пружності.

Флоема - це друга тканина, що входить до складу провідної системи су­динних рослин. Залежно від походження і розташування в органах рослин, її як і ксилему поділяють на первинну і вторинну.

Первинна флоема походить із прокамбію і характерна для всіх судинних рослин. Вторинна флоема утворюється із камбію і характерна лише для тих рослин, що здатні до вторинного росту.

Первинна і вторинна флоеми не­однорідні за клітинним вмістом, склаіі даються із клітин декількох типів, що відрізняються за структурою і функці­ональною спеціалізацією.

Основою флоеми є ситоподібні і паренхімні елементи, які у різних груп рослин досить різноманітні. У голо­насінних і нижчих судинних рослин провідні елементи флоеми представ­лені ситоподібними клітинами. У по< критонасінних рослин, флоемні еле­менти представлені ситоподібними трубками з клітинами-супутниками, які є високоспеціалізованими еле­ментами, складеними із великої кіль­кості члеників.

Обидва типи ситоподібних елементів у структурному відношенні мають багато спільного, вони відрізняються, передусім, формою клітин і характе­ром їх з'єднань між собою. Ситоподібні клітини з'єднані' між собою лише ситоподібними полями, ситоподібним трубкам властиві два типи з'єднань: ситоподібні поля і ситоподібні пластинки.

Паренхімна частина флоемноїтканини більшості рослин також складена декількома типами клітин, які мають різний ступінь онтогенетичного зв'язку І і функціонального взаємозв'язку з ситоподібними елементами. Найтісніший І зв'язок в онтогенетичному, топографічному і функціональному відношеннях 1 мають клітини-супутники, які розташовані у флоемі покритонасінних рослин. І Вважають, що вони беруть участь в пересуванні або розподілі пластичних

 

Ксилему та флоему за їхніми ф-ми різко розмежувати не можна, бо за певних умов різні періоди онтогенезу по ксилемі можуть рухатись вгору і органічні речовини (цукри, амінокислоти, фітогормони, що утвор. в коренях навесні). У зворотному напрямку по флоемі можуть рухати не тільки пластичні речовини, а й мінеральні сполуки, наприклад восени, коли з опадаючого листя відводиться значна к-ть мінеральних елементів, які резервуються в запасаючих тканинах стебла, коренів, бульб тощо. Проте є ряд спільних ознак: • обидві тк. форм. з тяжів прокамбію (первинна ксилема і флоема) або камбію • вони утвор. у тілі рослин безперервну розгалужену с-му, яка об’єднує всі органи рослини • ксилема і флоема це складні (комплексні) тканини, до їх складу вход. різнорідні елементи – провідні, механічні, паренхімні • пров. елем. Мають витягнуту форму • стінки пров. елем. містять пори або перфорації. Ксилема скл. з трахей та трахеїд, судин. Флоема скл. з ситоподібних трубок. Пров. елем. флоеми представлені ситоподібними трубками з клітинами-супутниками (високоспеціаліз. елем. які скл. з вел. к-ті члеників)

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 551 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)