АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Провідні пучки.

Прочитайте:
  1. Висхідні та низхідні провідні шляхи спинного мозку
  2. Низхідні провідні шляхи.
  3. Поняття про пірамідні та екстра пірамідні провідні шляхи центральної нервової системи, фізіологічне
  4. ПРОВІДНІ МЕТОДИ ГІГІЄНІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  5. Провідні променеві синдроми захворювань травного каналу.
  6. ПРОВІДНІ ШЛЯХИ
  7. Провідні шляхи головного та спинного мозку
  8. Провідні шляхи рівноваги (вестибулярного апарата). Назвати дванадцять пар черепних нервів.
  9. Тема 18. Орган смаку. Орган нюху. Провідні шляхи.

Флоемні та ксилемні елементи здебільшого розміщу­ються паралельними групами (тяжами) і утворюють у комплексі з іншими тканинами рослин провідні пучки, які проходять по всіх органах рослини. Провідні пучки можна побачити неозброєним оком в листках у вигляді жи­лок, в соковитих стеблах рослин (бальзаміну, традесканції, бегонії) та в пло­дах (вишні, аличі).

Провідні пучки утворюються із прокамбію, а розростаються за рахунок камбію.

Залежно від походження і здатності до розростання, провідні пучки по­діляють на відкриті і закриті. Найпоширенішими є відкриті пучки, в яких між флоемою і ксилемою зберігається і функціонує прошарок камбію, що утво­рюється із прокамбію. Його клітини в процесі поділу диференціюються і утворюють нові елементи пучка. Збільшення розмірів рослини під час росту у випадку відкритих пучків забезпечується переважно розростанням самих пучків, а не збільшенням їхньої кількості.

Закриті провідні пучки не мають камбію. У разі формування пучків та­

кого типу прокамбіальний тяж повністю перетворюється на елементи пучка без збереження меристематичних потенцій, тому вторинне камбіальне по­товщення або новоутворення провідних та інших клітин неможливе. Роз­міри таких пучків залишаються незмінними. Збільшення потреб рослини в Транспортуванні забезпечується формуванням нових пучків. Закриті пучки властиві насамперед однодольним рослинам.

Залежно від характеру сполучення і кількості складових компонентів розрізняють прості (неповні) і складні (повні) провідні пучки. Якщо основни­ми компонентами є лише провідні елементи, то такі пучки називають про­стими. Прості пучки можуть бути складені з елементів лише однієї якоїсь провідної тканини, на підставі чого розрізняють також пучки ксилемні та флоемні. В тих випадках, коли провідні тканини пучка з'єднуються між собою та іншими елементами, їх називают^ складними (повними). Вживають також термін судинно-волокнисті пучки, який пояснює, що крім судинних елемен­тів до складу пучка входять також волокнисті елементи опорно-механічного призначення (склеренхіма).

Залежно від взаєморозміщення в судинному пучку ксилеми та флоеми розрізняють колатеральні, біколатеральні, концентричні та радіальні типи пучків.

Колатеральні пучки - це такі пучки, у яких ксилема та флоема безпосе­редньо прилягають одна до одної. Це звичайний тип судинних пучків насін­них рослин (рис. 54).,

У гарбузових та пасльонових до кожного з колатеральних пучків або до більшості з них з внутрішнього боку стебла прилягає тяж флоеми. Такі пуч­ки назтають-біколатеральними (рис. 55). Вважають, що флоемний тяж, що приєднався до повного пучка, є самостійним неповним флоемним пучком.

У концентричних пучках один компонент оточує інший: ксилема оточує флоему (амфівазальний пучок) або, навпаки, флоема оточує ксилему (амфі- крибральний пучок) (рис. 56).

Радіальні пучки характеризуються тим, що між кількома ділянками кси- леми, розташованими по радіусу органа, лежить стільки ж флоемних діля­нок. Цей тип судинних пучків властивий кореням (рис. 57).

В коренях судинні пучки займають центральне місце, це адаптивне при­стосування для протидії деформуючим силам розриву. В стеблі ж, навпаки, арматурно-механічні елементи знаходяться переважно на периферії органа, що ефективніше протидіє бічним деформаціям згину.

Флоема та ксилема здебільшого утворюють у комплексі з іншими тканинами рослин провідні пучки, які проходять по всіх органах рослин. Вони утв. з прокамбію, а ростуть за рахунок камбію. Поділяють на закриті та відкриті. У відкритих між флоемою і ксилемою є прошарок камбію, що утв. з прокамбію. Закриті пучки не мають камбію. У разі форм. пучків такого типу прокамбіальний тяж повн. перетвор. на елем. пучка без збереження меристематичних потенцій. Залежно від характеру сполучення і к-ті складових комп. розрізняють: прості (неповні) і складні (повні). Якщо осн. елем. є провідні елем., то такі пучки наз. простими (флоемні або ксилемні). Коли тк. пров. пучка з’єдн. між собою та іншими елем., їх наз. складними. Залежно від розміщення в суд. пучку флоеми та ксилеми розрізняють колатеральні, біколатеральні, концентричні та радіальні типи пучків. В колатеральних ксилема і флоема прилягають одне до одного. В біколатеральних до колатеральних пучків приляг. з внутр. боку стебла, тяжі флоеми. У концентричних один комп. оточує інший. В радіальних між ділянками ксилеми (розт. по радіусу органа) лежить стільки ж ділянок флоеми (власт. кореням)

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 811 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)