АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Олігофренія

 

Олігофренія — не прогресуючий патологічний стан, що характеризується вродженим недорозвиненням психіки, переважно інтелекту. На відміну від деменції (придбаного слабоумства), слабоумство при олігофренії (вірніше говорити про недоумкуватість) носить характер вродженого. Недорозвинення при олігофренії не обмежується одною лише психічною сферою, у таких хворих відзначаються різні ознаки недорозвинення внутрішніх органів і систем.

Олігофренія не являє собою єдиного захворювання, під цією назвою об’єднують велику групу різних по етіології і патогенезу патологічних станів, поєднуваних на підставі наявності наступних обов'язкових ознак: 1) загальне психічне недорозвинення з перевагою інтелектуальної недостатності, вродженому або придбаному у зв'язку з перенесеними в раннім дитинстві (до трьох років) захворюванню центральної нервової системи; 2) відсутність прогресування перебігу, властивим процесуальним захворюванням. Хоча олігофренія відрізняється не прогресуючим перебігом, проте при ній можливі коливання в ступені виразності патологічних змін, головним чином, у зв'язку зі змінами соціальної адаптації хворих, що розвивається в них станом декомпенсації.

За даними ВОЗ, у різних країнах олігофренією страждає від 1 до 3 % населення. В етіології олігофренії надають значення як спадкоємним факторам, так і несприятливим екзогенним впливам (перенесені у внутрішньоутробному періоді захворювання, патологія пологів, менінгіти й енцефаліти в ранньому дитячому віці).

До екзогенних етіологічних шкідливостей у виникненні олігофренії, можна віднести такі захворювання матері, як сифіліс, токсоплазмоз і ряд інших інфекцій; алкоголізм батьків. Негативний вплив на розвиток плоду складають такі захворювання матері, що приводять до його гіпоксії (серцево-судинні захворювання, хвороби печінки й нирок). Доведене етіологічне значення для виникнення олігофренії імунологічної несумісності крові матері й плоду (наприклад, при резус-конфлікті).

У відповідності зі ступенем психічного недорозвинення розрізняють три ступені розумової відсталості — дебільність, імбецильність і ідіотію. Цей розподіл умовний, тому що існує ряд проміжних, перехідних станів, віднести які до однієї з основних груп досить важко. Тому нерідко, особливо в експертній практиці, для встановлення ступеня виразності олігофренії не обмежуються одною лише клінічною картиною розумової недостатності, а проводять спеціальне патопсихологічне дослідження. Кожна з перерахованих ступенів олігофренії також не є зовсім однорідною. Taк, наприклад, розрізняють легкі ступені дебільності, які важко відрізнити від норми, і важкі її прояви, що наближаються до імбецильності. У рішенні питань про осудність, працездатність і придатність розумово відсталих до військової служби ці розходження мають велике значення.

Дебільніст ь характеризується легким розумовим недорозвиненням. Пам'ять може бути цілком задовільною, особливо механічна. У зв'язку з інтелектуальною недостатністю дебіли не в змозі засвоїти програму загальноосвітньої школи, і тому навчаються у спеціальних школах для розумово відсталих дітей. У першу чергу, в них страждає абстрактне мислення, переважають конкретні, примітивні судження. У своїх міркуваннях дебіли завжди виходять із звичних шаблонів, тому вони на превелику силу засвоюють новий матеріал. Такі хворі в стані засвоювати нескладні трудові навички, опановувати найпростішими професіями. Багато дебілів відрізняються підвищеною сугестивністю, легко підпадають під чужий вплив і у зв'язку з цим нерідко стають співучасниками різного роду правопорушень. Однак, живучи в родині, де про них виявляють достатню турботу, дебіли порівняно непогано адаптуються до навколишнього середовища, працюють. Іноді у дебілів відзначаються прояви однобічної обдарованості - блискуча механічна пам'ять, музичні здібності і т.п.

При легкому ступені дебільності хворі можуть володіти достатнім мовним запасом, гарними манерами поведінки, що якоюсь мірою маскує олігофренію Для афективно-вольової сфери дебілів характерні недостатнє самовладання, схильність до імпульсивних учинків. Розрізняють дебілів збудливих і загальмованих. Іноді в них спостерігаються зміни характеру по психопатичному типу.

Про імбецильність говорять при середньому ступеню розумового недорозвинення. Імбецили практично ненавчальні, їм можна лише при наполегливому навчанні прищепити елементарні навички самообслуговування. Імбецили непрацездатні. Мова їх бідна, граматично неправильна, із частими дефектами вимови (недорікуватість, порушення артикуляції). Словниковий запас бідний, але у випадках помірковано вираженої імбецильності він трохи розширений, і такі хворі можуть навіть складати нескладні речення. Найчастіше словниковий запас імбецилів обмежується назвами навколишніх предметів і найбільш розповсюдженими словами. Їм зовсім недоступне утворення відвернених, абстрактних понять. Запас зведенні знанні в імбецилів украй убогий. У залежності від особливостей афективно-вольової сфери розрізняють добродушних, м'яких, ласкавих, з переважно гарним настроєм і, навпаки, злісних, збудливих, мстивих імбецилів.

Ідіотія характеризується глибоким інтелектуальним недорозвиненням. В ідіотів зовсім відсутня мова, що відрізняє них від імбецилів, для яких характерна убога, дефектна мова. Довільно хворі видають лише не зрозумілі звуки, іноді розуміють найпростішу, звернену до них мову, головним чином, накази близьких. Ідіоти - ненавчальні. У них відсутні адекватні реакції на навколишнє вони тягнуть у рот усе, що потрапляється під руки. Відзначаються грубі порушення моторики, дефекти фізичного розвитку.

Страждаючі ідіотією потребують постійного нагляду. Досить часто в них відзначаються стани різкого психомоторного порушення зі злостивістю, агресивністю


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 674 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)