АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тест з отрутою гюрзи звичайної (лебетоксовий тест) (ЛЕТ) (Баркаган З.С., 2001) - для визначення дефіциту ф. Х, У, ІІ, І

Прочитайте:
  1. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  2. Визначення
  3. Визначення D-димера
  4. Визначення активності фактору ХІІІ (за методом В. П. Балуди та співавт.)
  5. Визначення артеріального тиску за методом Короткова.
  6. Визначення витрат виробництва
  7. Визначення вільного гемоглобіну плазми (метод Бінга в модифікації Дервіза і Бялко)
  8. Визначення гепарин-кофакторної активності антитромбіну ІІІ (ПАТ) (за Р. Л. Бік та співавт.)
  9. Визначення готовності дітей до навчання
  10. Визначення готовності дітей до навчання у школі

Принцип. Визначають час згортання плазми при активації процесу отрутою гюрзы, яка активує фактор X в присутності іонів кальцію та фактора V. Гемокоагулююча дія отрути гюр­зи підсилюється фосфоліпідним компонентом (кефаліном або тромбоцитами).

Реактиви. 1. Лебетокс - робочий розчин отрути гюрзи, яку отримують слідуючим чином: на дистильованій воді готують ма­точний розчин отрути із розрахунку 10 мг кристаллічної речовини на 5 мл води (2 мг/мл). Маточний розчин залишають на 1 добу при +2...+8°С для стабілізації активності (дозрівання). Із маточного розчину шляхом послідовних розведень дистильованою водою готують робочі розчини отрути гюрзи (до концентрації 0,02 и 0,002 мг/мл). Конкретне розведення зміїної отрути з необхідною активністю згортання вибирається експериментальним шляхом, для чого визначається лебетоксовий час в контрольній нор­мальній плазмі. 2. Хлорид кальцію, 0,277% розчин.

Матеріал для дослідження. Цитратна бідна тромбоцитами плазма.

Хід визначення. 1. В кювету коагулометра або в пробірку (при мануальному визначенні) вносять 0,1 мл досліджуваної плазми та 0,1 мл робочого розчину лебетокса.

2. Інкубірують 1 хв при +37°С.

3. Добавляють 0,1 мл розчину хлориду кальцію, який має тем­пературу +37°С, включають таймер коагулометра або секундомір та визначають час згортання.

Аналогічним чином визначають час згортання в кон­трольній нормальній плазмі.

Читання результатів. Результат виражають в секундах, зрівнюючи час згортання контрольної нормальної та досліджуваної плазми. В нормі показники ЛЕТ коливаються в межах від 23 до 27 с (25,0+2,0 с). При співпаданні результатів ЛЕТ в досліджуваному та контрольному зразках плазми (різниця в часі згортання не більше як 3 с) робиться висновок про відсутність дефициту факторів X, V, II и I (фібриногену). Подовження часу згортання в указаному тесті порівняно з контролем більше, ніж на 3 с, свідчить про ізо­льований або сочетаний дефіцит факторів X, V, II и I (фібриногену). При дефіциті фактору VII, на відміну від протромбінового тесту, час згортання в ЛЕТ не збільшується. Гепаринотерапія та прийняття непрямих антикоагулянтів подовжують час згортання в ЛЕТ.

Варіанти методики. Проба з ослабленим (розведеним в дистильованій воді до активності 35-55 с) отрутою гюрзи використовується для виявлення вовчаночного антикоагулянта при діагностиці антифосфоліпідного синдрому - АФС (див. розділ 8.1.2.4). Тест з отрутою гюрзи являється аналогом тесту з отрутою гадюки Рассела, який використовується за кордоном.

 

Таблиця 21

Тести, які розповсюджені в практичній охороні здоров’я для диференціації дефіциту факторів протромбінового комплекса (Баркаган З.С., 1988).

Лабораторні тести Показники при дефіциті факторів
УІІ Х У ІІ
АПТЧ, АКТ, тест генерації тромбопластину Н ЧП ЧП ЧП
Протромбіновий час П П П ЧП
Те ж при корекції:        
старою сироваткою Н Н П П
ВаSО4-плазмою НП П Н П
старою плазмою   Н Н П Н
Лебетоксовий час Н П П П
Корекція в тестах змішання з плазмою без факторів:        
УІІ - + + +
Х + - + +
У + + - +
ІІ + + + -

Примітка: Н – нормальні показники; ЧП – частіше нормальні; П – патологічні показники; ЧП – частіше патологічні; + корекція є; - корекції не має. Стара сироватка – 24 год; стара плазма – декілька діб при + 4 град, яка дає протромбіновий час більше 60 с.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 506 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)