АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Кількісне визначення факторів VIII та IX

Прочитайте:
  1. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  2. Вибір факторів виробництва
  3. Визначення
  4. Визначення D-димера
  5. Визначення активності фактору ХІІІ (за методом В. П. Балуди та співавт.)
  6. Визначення артеріального тиску за методом Короткова.
  7. Визначення витрат виробництва
  8. Визначення вільного гемоглобіну плазми (метод Бінга в модифікації Дервіза і Бялко)
  9. Визначення гепарин-кофакторної активності антитромбіну ІІІ (ПАТ) (за Р. Л. Бік та співавт.)
  10. Визначення готовності дітей до навчання

Визначається каолін-кефаліновнй час розведеної бідної на тромбоцити плазми крові хворого і стандартної контрольної плазми, одержаної від групи здорових осіб. Зумовлене розведенням зниження концентрації усіх плазмових факторів зсідання, окрім досліджу­ваних, компенсується додаванням плазми крові хворого із явно відомим значним дефіцитом факторів УІІІ та 1Х. Як активатори використовуються кефалін або інші замісники фактору ІІІ тромбоцитів і каолін. Додавання кефаліну (еритрофосфатиду) виключає порушення зсідання тромбоцитарного генезу і робить метод чутливим до дефіциту плазмових факторів зсідання та до- лишку у плазмі антикоагулянтів. Каолін використовується для активації контактної фази зсідання. У результаті на показники тесту впливає лише дефіцит досліджуваного фактору. За допомогою стандартної кривої розведення визначають ступінь дефі­циту факторів УІІІ та IX.

Реактиви. 1. Субстратна дефіцитна плазма. Використовується: бідна на тромбоцити плазма крові хворих тяжки­ми формами гемофілії А та В із встановленим різко вираженим дефіцитом факторів VIII та IX (1 - 3 %), одержувана при центрифугуванні крові на протязі 15 хвилин при 2000 об. Як консервант використовують 3,8 - відсотковий розчин цитрату натрію (9:1). Для отримання великої кількості субстратної плазми до­цільно провести хворим тяжкою формою гемофілії А та В плазмаферез, який дозволяє одержати 250 мл плазми із 500 мл крові хворого.

2. Стандартна плазма. Контрольну бідну на тромбоцити плазму заготовляють так само, як і плазму крові досліджуваних хворих та субстратну плазму. Оскільки у здорових осіб вміст у крові факторів УІП та IX коливається у значних межах, доцільно використовувати пул донорської плазми, яка складається із рівних обсягів 10 - 20 зразків плазми крові здорових осіб. Зразки стандартної та субстратної плазми зберігаються не більше трьох годин при 4 град. або на протязі місяця при 20 град.

3. Суспензія каоліну (білої глини) в еритрафосфатиді. Використовується 0,1-відсотковий розчин еритрофосфатиду в ізотонічному розчині (0,85% ) хлориду натрію. Готується суспензія 0,025 г каоліну у 0,5 мл 0,1 % розчину еритрофосфатиду і обсяг доводиться до 5 мл ізотонічним розчином хлориду натрію. Одержану суспензію перемішують на протязі 10 хвилин на магнітній мішалці при кімнатній температурі.

4. Імідазольний буфер рН 7,4 готується із концентрату (5 мл концентрату + 95 мл дистильованої води).

5. Розчин хлориду кальцію 0,025 моль/л.

Хід дослідження. Всі зразки плазм зберігаються на льоду на протязі усього часу дослідження. Визначення проводить­ся у стандартних умовах рН (імідазольний буфер), контактної (каолін) та фосфоліпідної (кефалін або еритрофосфатид) активації процесу зсідання. У центрифужні пробірки, які встановлені на водяній бані (37 град.), послідовно вводять по 0,1 мл розведеної буфером цитратноі плазми хворого (1:10), субстратної плазми та суміш каоліну з еритрофосфатидом. Вміст пробірок ретельно перемішують та інкубують на водяній бані на протязі 3 хвилин. Потім вводять 0,1 мл розчину хлориду кальцію і визначають час зсідання.

Побудова калібровочної кривої.

Для побудови калібровочноі кривої використовують слідуючи розведення стандартної плазми:

Розведення плазми 1:10 1:20 1:40 1:100 1:200
% від фактора VІІІ, ІХ від норми          

 

Читання результатів. Час зсідання стандартної контрольної плазми, розведеної імідазольним буфером у співвідношенні 1:10, приймається за 100 %. На білогарифічному папері по осі ординат відкладають час зсідання у секун­дах, а по осі абсцис - рівень дефіцитного VІІІ або IX фактору у відсотках. Кут нахилу кривої залежить від якості субстратної плазми. Нормальне значення факторів УІІІ та IX становить 70 - 200 %. Метод використовується для діагностики дефіциту факторів УІІІ та IX, визначення тяжкості гемофілії та контролю за замісною терапією хворих трансфузіями плазми або концентратами відповідних фак­торів зсідання.

Для визначення факторів УІІІ і ІХ можуть використовуватись відповідні фірмені контрольні і субстратні плазми, а також набори реагентів для визначення АПТЧ фірм Технологія-Стандарт і Ренам (Росія).

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 584 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)