АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Бройтигам В., Кристиан П., Рад М. 16 страница

Прочитайте:
  1. A. дисфагия 1 страница
  2. A. дисфагия 1 страница
  3. A. дисфагия 2 страница
  4. A. дисфагия 2 страница
  5. A. дисфагия 3 страница
  6. A. дисфагия 3 страница
  7. A. дисфагия 4 страница
  8. A. дисфагия 4 страница
  9. A. дисфагия 5 страница
  10. A. дисфагия 5 страница

Хвороба розвивається поступово: трохи підвищується темпера­тура, з’являється нездужання, нудота, гіркість у роті, біль у жи­воті, особливо в ділянці печінки, можуть бути блювання і пронос, іноді нежить, біль під час ковтання. Отже, в одних випадках хво­роба може нагадувати грип, в інших — шлунково-кишкові захво­рювання. Сеча набуває темно-жовтого забарвлення, стає схожою за кольором на пиво, кал знебарвлюється і нагадує сиру глину. Як правило, поступово починає розвиватися жовтяниця.

Профілактика хвороби Боткіна — додержання санітарно-гігіє­нічних правил, боротьба з мухами, додержання особистої гігієни і гігієни житла. Хворого ізолюють і кладуть у лікарню. Вдома роблять дезинфекцію речей хворого і місць загального користу­вання. Дітям, які були в контакті з хворим на гепатит, з метою профілактики вводять гамма-глобулін, який знижує захворюва­ність у 7 разів.

Глистяні інвазії. Гельмінтози — хвороби, спричинювані парази­тичними червами (гельмінтами). Ці черви можуть паразитувати в кишках, печінці, легенях та інших органах тіла людини. Зара­ження гельмінтами відбувається внаслідок проникнення в орга­нізм їхніх яєць і личинок. Яйця і личинки глистів дуже малі, і по­бачити їх можна лише в мікроскоп. Зараження відбувається водно-харчовим шляхом, через їжу, забруднену мухами, а також че­рез брудні руки. У дітей, заражених глистами, спостерігається під­вищена втомлюваність і збудливість нервової системи, неспокій­ний сон, поганий апетит, головний біль, знижена працездатність. До глистяних належать захворювання, спричинені аскаридами, во­лосоголовцем, гостриками, стьожковими червами.

Збудником аскаридозу є аскариди — круглі черви 15...20 см завдовжки, що живуть у тонкій кишці. Протягом доби самка від­кладає близько 200 000 запліднених яєць, які з калом виділяють­ся назовні і дозрівають у грунті до личинкового стану. Потрапив­ши в організм людини, личинки проникають у вени кишок, печінку, серце і малим колом кровообігу'—в легені. Далі, рухаючись по ди­хальних шляхах, вони доходять до ротової порожнини, заковту­ються, знову потрапляють у кишки і розвиваються там до дорос­лої форми. Джерелом інвазії є людина. Аскариди, виділяючи шкідливі речовини, діють на нервову систему, тому в дитини, за­раженої аскаридами, може спостерігатися і легка непритомність, і головний біль, підвищена дратливість, безсоння, зниження пра­цездатності, а при сильному зараженні — судороги.

Волосоголовець в дітей зустрічається досить часто. Це круглий черв’як ЗО...55 мм завдовжки. Паразитує в товстій кишці. Відкла­дені самкою яйця потрапляють у зовнішнє середовище і дозріва­ють протягом двох або більше тижнів, залежно від температури і вологості. Джерелом інвазії є людина. Зараження відбувається, якщо не додержувати санітарно-гігієнічних правил — вживати в їжу немиті овочі, фрукти, ягоди, сиру воду. Ознаки захворювання дуже подібні до тих, які спостерігаються при аскаридозі.

Щоб запобігти зараженню аскаридами і волосоголовцем, слід добре мити руки перед їдою, овочі і фрукти, обрізати нігті, проти­рати в шкільних приміщеннях ручки дверей (особливо в туалетах) і сходові поруччя дезинфікуючими розчинами.

Гострики живуть у тонкій і товстій кишках. Розмір самки не більш як 9...12 мм, а самця — 2,5 мм. Самки відкладають яйця біля заднього проходу і на статевих органах, після чого гинуть. Живуть гострики не довше ніж 3...4 тижні. Джерелом інвазії є людина. Для цього захворювання характерне самозараження, яке відбувається внаслідок розчухування ділянки заднього проходу через сильний свербіж. Яйця гостриків прилипають до рук, заби­ваються під нігті і переносяться на їжу. З тіла, особливо з рук, яйця потрапляють на постільну білизну, а з пилом — на їжу і в ротову порожнину.

Профілактика полягає в додержанні санітарно-гігієнічних пра­вил (чистота, вологе прибирання приміщення, особиста гігієна 1.

Свинячий ціп’як — це збудник дуже серйозної глистяної хворо­би. його довжина 1,5...2 м. У тонкій кишці людини він може жи­ти кілька років. Остаточним його хазяїном є людина, а проміж­ним — свиня, собака, кішка, що поїдають корми з личинками сви­нячого ціп’яка. Людина заражується, вживаючи м’ясо, яке було не досить добре термічно оброблене. Ознаки хвороби — втрата апетиту, нудота, іноді блювання, слинотеча, запаморочення, голов­ний біль. До профілактичних заходів належать санітарна пере­вірка м’яса і повноцінна термічна обробка м’ясних продуктів.

Аналогічне захворювання спричинює бичачий ціп’як.

Широкий стьожковець також спричинює глистяне захворюван­ня людини. У широкого стьожківця складний цикл розвитку. Спо­чатку його личинки паразитують у рачках-циклопах, а потім у ’м’язах риби, наприклад щуки, окуня. Через непроварені або не- прожарені рибні страви цей глист переходить до людини.

Ехінокок — стьожковий черв 2...6 мм завдовжки. Проміжний хазяїн — людина і сільськогосподарські тварини. Остаточним ха­зяїном є собака, вовк, шакал. Живі зародки ехінокока можуть потрапляти в ротову порожнину людини з язика або шерсті со­баки.

Ехінокок уражує печінку людини, рідше легені або головний мозок. У цих органах утворюється пухир, всередину якого, як пальці рукавички навиворіт, заходять численні головки майбутніх ехінококів.

Профілактичні заходи — ретельне миття овочів і ягід, зібраних у лісі, миття рук після контакту з собаками.

Кишкові інфекції. До гострих кишкових інфекцій належать че­ревний тиф, паратиф, дизентерія, холера.

Черевний тиф і паратифи А і В — тяжкі інфекційні захворю­вання, що уражують людей будь-якого віку. Збудники-—тифозні палички — нестійкі до дезинфікуючих засобів. Інкубаційний період триває від 2 діб до 3 тижнів. Джерелом захворювання є хворі люди і бактеріоносії. Хвороба розвивається поступово. Людина відчуває слабість, швидку втомлюваність, головний біль, погано спить. Температура невпинно підвищується і на кінець першого тижня досягає 39...40°С. Через 4...5 діб після захворювання на животі і грудях з’являється рожевий висип, який при натискуван­ні зникає. Під час хвороби протягом 2...3 тижнів людина не при­ходить до пам’яті, марить. З четвертого тижня починається оду­жання.

У профілактиці захворювання велике значення мають санітар­но-гігієнічні заходи. Хворих госпіталізують. Місця загального ко­ристування обробляють розчином хлорного вапна, регулярно про­мивають бачки та інші місткості з перевареною водою. Дітям 7 років і старшим навесні роблять щеплення.

Дизентерія спричинюється дизентерійними паличками. Ці мікро­би при нагріванні до 60° С гинуть через 10 хв, під дією прямого сонячного проміння в калі — через ЗО...40 хв, у воді при темпера­турі +4° С залишаються життєздатними до 200 діб. Інкубаційний період триває 17 діб. Джерелом інфекції є хвора людина або бак- теріоносій. Зараження відбувається через немиті руки, забрудне­ну мухами їжу, сиру воду тощо. Ознаки захворювання — висока температура, біль у животі, болючі позиви до випорожнення, ча­сті випорожнення (до 20...30 разів за добу), кал рідкий зі слизом, а іноді з кров’ю. На дизентерію найчастіше хворіють діти до­шкільного і молодшого шкільного віку. Профілактичні заходи по­лягають в ізоляції хворого, дезинфекції в місцях загального ко­ристування і особистій гігієні.

Збудником холери є холерний вібріон. Він тривалий час збері­гає життєздатність — у свіжих випорожненнях до 3 діб, у маслі до ЗО діб, але нестійкий до високих температур. Інкубаційний пе­ріод триває від кількох годин до 5 діб. Джерелом інфекції є хво­рі люди і бактеріоносії. Зараження відбувається через брудні руки, воду, харчові продукти. Ознаки хвороби: рідкий кал без за­паху, слизу і крові, блювання. Хворий худне, температура знижує­ться до 35...34° С. Профілактичними заходами є: вживання перева­реної води, миття рук, додержання чистоти житла, двора.

Хвороби очей. Трахома — інфекційне захворювання слизової оболонки очей, яке характеризується її потовщенням, утворенням фолікулів, а згодом — рубця. Збудник трахоми — вірус. Заражен­ня відбувається через брудні руки, спільні рушники, носовички, по­душки тощо. При трахомі на повіках, там, де слизова оболонка очей переходить на очне яблуко, з’являється бугристий шорсткий валок, вкритий великою кількістю зернистих фолікулів. Поступо­во цей процес охоплює всю верхню повіку, і вона під вагою валка опускається, надаючи обличчю сонливого виразу. Це перша ста­дія хвороби. Друга стадія починається розпадом і перетворенням фолікулів у рубцеву тканину. Третя й четверта стадії характери­зуються тим, що всі уражені ділянки слизової оболонки очей пере­творюються на рубцеву тканину. Згодом починається помутніння рогівки і утворення виразок, що веде до розвитку більма, різкого погіршення зору і навіть до повної втрати його.

Профілактика полягає в санітарній освіті, виробленні санітар­но-гігієнічних навичок і навичок особистої гігієни.

Кон’юнктивіт — гостре запалення слизової оболонки ока і повік. Кон’юнктивіт виникає внаслідок потрапляння в око різних мікро­бів, подразнення пилом, брудом, різким світлом тощо. Ознаки за­хворювання — світлобоязнь, відчуття паління, тяжкості в очах. Хворому здається, ніби його очі запорошені. Між повіками скуп­чується гній. Гостре запалення триває 1...3 тижні. Профілактика хвороби полягає в додержанні санітарно-гігієнічних правил (чи­стота рук, білизни, приміщення).

Ячмінь — гостре гнійне запалення волосяного мішечка вій і сальної залози. Збудник-—стафілокок. На краю повіки утворює­ться болюча припухлість, на якій з'являється гнійна головка. Про­філактика полягає в додержанні санітарно-гігієнічних правил (чи­стота рук, рушника, носовичка), а також у вживанні їжі, багатої на вітаміни А, В12, свіжі овочі, фрукти.


Гігієнічне виховання і санітарна освіта. Гігієнічне виховання і санітарна освіта є невід’ємною частиною комуністичного вихован­ня підростаючого покоління. Вони спираються на досягнення су­часної медицини.

У школі, враховуючи вікові особливості дітей, у зрозумілій і доступній формі пояснюють значення і смисл кожної гігієнічної навички. Виховання гігієнічних знань, умінь і навичок в учнів є справою вчителя й медичних працівників школи. Від того, як вони організують процес санітарної освіти, залежить свідоме ставлен­ня учнів до свого здоров’я.

Завданням вчителя і медичного працівника є також організація санітарної самодіяльності учнів. Загальношкільний санітарний пост веде спостереження за санітарним станом школи, її примі­щень, за виконанням учнями правил особистої гігієни. Класні са­нітарні пости стежать за виконанням правил особистої гігієни, за чистотою класу, його провітрюванням.

Всі учні повинні брати активну участь в озелененні земельної ділянки школи, проводити санітарно-оздоровчу роботу. Під керів­ництвом лікаря учитель організовує бесіди з учнями на санітарно- оздоровчі теми. Велике значення мають бесіди лікаря і вчителя з батьками про профілактичні заходи щодо боротьби з тією або іншою хворобою.

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ПОВТОРЕННЯ

1. Які загальнодержавні заходи привели до зниження захворюваності в СРСР?, 2. Що таке інфекційні захворювання і які організми належать до їхніх збудників? 3. Які основні шляхи поширення інфекцій? 4. Які загальні принципи профілактики інфекційних захворювань? 5. Що таке інкубаційний період і пе­ріод провісників? 6. Які ви знаєте найбільш поширені інфекційні хвороби, якими збудниками вони спричинюються і в чому вони виявляються? 7. Чим спричинює­ться грип, яка загальна картина цього захворювання і які заходи профілактики цієї хвороби? 8. Які збудники поліомієліту, які симптоми цього захворювання і запобіжні заходи? 9. Які глистяні захворювання ви можете назвати і які за­ходи профілактики? 10. Які вам відомі кишкові інфекції і як їм запобігти? 11. Які захворювання очей ви знаєте і як запобігти цим хворобам?


Стор.

Вступ..................................................................................................................................... З

Розділ І. Закономірності росту і аозвитку дітей молодшого шкільного віку 5

§ 1. Фрганізм людини як єдине ціле....................................................................................... 5

§ 2. Закономірності росту і розвитку дітей.............................................................................. 6

Розділ II. Анатомія, фізіологія і пгієна нервової системи дітей молодшого шкільного віку............... 9

§ 3. Нервова система і нервова тканина................................................................................... 9

§ 4. Спинний мозок. Гальмування..................................................................................... 13

§ 5. Автономна (вегетативна) нервова система......................................................................... 17

§ 6. Будова і функції головного мозку Г '. 7......................................................................... 19

Розділ III. Анатомія, фізіологія і гігієна аналізаторів у дітей молодшого шкільного віку................ 25

§ 7. Аналізатори. Зоровий аналізатор................................................................................. 25

§ 8. Слуховий аналізатор і вестибулярний апарат................................................................... ЗО

§ 9. М’язово-суглобовий, смаковий, нюховий та шкірний аналізатори.. 33

Розділ IV. Вища нервова діяльність дітей молодшого шкільного віку.. / 36

;/§ 10. Умовні рефлекси — основа вищої_нервов.ої_ліяльності.......................................... 36,

§ 11. Гальмування умовтгітх рефлексів.................................... —«-.......................................... 40

§ 12. Рух і взаємодія кіркових процесів................................................................................ 42

§ 13. Сон, сновидіння і гіпноз............................................................................................. ^45

§ 14. Особливості ВИЩОЇ нервової ДІЯЛЬНОСТІ ДІТЄД. *»*-,..; ТЯГ

§ 15. Гігієнічні вимоги щодо організації розумової праці молодших шко­лярів....................... 54

Розділ V. Опорно-рухова система дітей молодшого шкільного віку... 59

§ 16. Скелет................................................................................................................. 59

§ 17. М’язи...................................................................................:....................................... 69

§ 18. Гігієна опорно-рухової системи.................................................................................... 72

§ 19. Шкільне навчальне приміщення і навчальне обладнання...................................... 75

Розділ VI. Кров............................................................................................................ 78

§ 20. Внутрішнє середовище організму. Кров.................................................................. 78

§ 21. Тканинна рідина і лімфа.................................................................................. -.. 83

§ 22. Фізіологія крові........................................................................................................ 85

§ 23. Імунітет..................................................................................................................... 88

Розділ VII. Серцево-судинна система дітей молодшого шкільного віку.. 90

§ 24. Будова серця.............................................................................................................. 90

§ 25. Робота серця.............................................................................................................. 93

§ 26. Кровоносні судини. Рух крові і лімфи в організмі................................................... 97

§ 27. Порушення діяльності серцево-судинної системи........ 101


Розділ VIII. Дихання дітей молодшого шкільного віку............................................................... 104

§ 28. Будова і функції органів дихання...................................................................... 104

§ 29. Механізм дихання...................................................................................... 109

§ ЗО. Обмін газів у легенях і тканинах........................................................................ 111

§ 31. Регуляція дихання............................................................................................ 112

§ 32. Вікові особливості голосового апарату...................................................................... 114

§ 33. Порушення діяльності і захворювання органів дихання. Значення чи­стого повітря......... 115

Розділ IX. Травлення дітей молодшого шкільного віку.............................................................. 118

§ 34. Будова і функції органів травлення................................................................... 118

§ 35. Узгодженість діяльності органів травлення......................................................... 127

§ 36. Харчування дітей...................................................................................................... 129

Розділ X. Обмін речовин дітей молодшого шкільного віку......................................................... 134

§ 37. Процеси обміну в клітині і в організмі в цілому.................................................. 134

§ 38. Обмінні й енергетичні процеси в організмі.......................................................... 141

§ 39. Вітаміни................................................................................................................ 142

Розділ XI. Видільна система дітей молодшого шкільного віку..... 146

§ 40. Значення і будова сечовидільної системи............................................................ 146

§ 41. Утворення сечі................................................................................................ 148

§ 42. Вікові особливості будови і функції органів виділення........................................ 150

Розділ XII Шкіра. Загартування організму........................................................................ 151

§ 43. Будова і функції шкіри. Профілактика шкірних травм......................................... 151

§ 44. Гігієна шкіри дитини і профілактика шкірних захворювань.... 156

§ 45. Загартовування дитячого організму...................................................................... 158

Розділ XIII. Залози внутрішньої секреції дітей молодшого шкільного віку 161

§ 46. Регуляція функцій організму гормонами залоз внутрішньої секреції 161

§ 47. Залози змішаної секреції. Статеве виховання дитини.................................... 169

Розділ XIV. Гігієнічні вимоги до середовища, що оточує учнів.............................. 172

§ 48. Гігієнічні вимоги до земельної ділянки і будинку школи..................................... 172

§ 49. Мікроклімат школи.......................................................................................... 173

§ 50. Гігієнічні вимоги до освітлення, водопостачання і санітарного ста­ну школи.................... 175

Розділ XV. Профілактика дитячик захворювань................................................................ 177

§ 51. Загальні відомості про хвороб|г й захворюваність дітей....................................... 177

§ 52. Основні інфекційні хвороби дитини та профілактика їх... „. 180

І

Ч


Оксана Леонтьевна Петришина,

Елизавета Прокофьевна Попова

Анатомия, физиология и гигиена детей младшего школьного возраста

Допущено Министерством высшего и среднего специального об­разования СССР в качестве учебного пособия для учащихся пе­дагогических училищ

Головное издательство издательского объединения «Вы- ща школа» (252054, Киев-54, ул. Гоголевская, 7)

(На украинском языке)

Редактор Н. I. Ромась Оправа художника В. I. Дейниченка Художній редактор М. М. Панасюк Технічний редактор А. I. Омоховська Коректор Л. Г. Батшеева

Інформ. бланк № 6157

Здано до набору 20.10.81. Підп. до друку 01.03.82. Формат 60х901Дв. Папір друк. № 2. Літ. гарн. Вис. друк. 12 + 0,5 вкл. + 0,25 форз. друк. арк. 15,13 фарб.-відб. 1^63 + 0,42 вкл. + 0,23 форз. обл.-вид арк. Тираж 20 000 пр. Вид № 5245. Зам. № 1—1744. Ціна 65 к.

Головне видавництво видавничого об’єднання «Вища школа», 252054, К.иїв-54, вул. Гоголівська, 7.

Головне підприємство республіканського виробничого об’єднання «Поліграфкнига», 252057, Київ, вул. Довженка, 3.

У Головному видавництві видавничого об’єднання «Вища школа» в 1982 році вийдуть у світ нові книги:

Хрипкова А. Г. Вікова фізіологія. Навч. посібник для пед­інститутів. Мова українська (пер. з рос.). 19 арк. 80 к.

Подано загальні відомості про закономірності росту і роз­витку дітей та підлітків. Висвітлюються питання спадковості і розвитку фізіології нервової системи і вищої нервової діяль­ності, аналізаторів і опорно-рухового апарату, залоз внутріш­ньої секреції. Особливу увагу приділено віковим особливостям крові і кровообігу, дихання, травлення, обміну речовин і енер­гії, виділення.

Для студентів небіологічних спеціальностей.

Тимченко А. Д. Биология с основами генетики и паразито­логии. Лабораторный практикум. Учеб. пособие для мединсти­тутов. Язык русский. 23 л. 1 р. 40 к.

На основе принципов эволюционного развития органичес­кого мира разработаны лабораторные занятия по всем разде­лам курса биологии. Описаны современные методы изучения структур, функции и обмена веществ клетки. Приведен краткий словарь основных биологических терминов.

Для студентов всех факультетов медицинских институтов.

Шановні товариші!

Ці книги можна замовити в магазинах облкниготоргів і облспоживспілок, а також у спеціалізованих магазинах «Кни­га — поштою» (252117, Київ-117, вул. Попудренка, ЗО).

. Центральна і периферична нервова система людини

Таблиця 1 — ГОЛОВНИЙ

»зон; 2 — спинний мозок; 3 — соматичні нерви; 4 — вегетативні нерви.



 

Таблиця II. Автономна (вегетативна) нервова система людини: 1 — симпатична частина; 2 — парасимпатична частина; 3 — симпатичний стовбур.



 

Таблиця III. Головний мозок людини в розрізі (А) і знизу (Б):

1 — довгастий мозок; 2 — міст; 3 — середній мозок; 4 — мозочок; 5 — проміжний мозок; 6 — півкулі ве­ликого мозку.



 


 

Таблиця IV. Основні зони кори великого мозку людини із зовнішнього (А)

і внутрішнього (Б) боків:

/ — рухова зона; 2 — зорова зона; 3 — слухова зона; 4 — нюхова зона; 5 — зона шкірно-м'язового

відчуття.


 

в

Таблиця V. Слуховий і зоровий аналізатори людини.

А — будова органа слуху: / — вушна раковина; 2 — зовнішній слуховий хід; З — барабанна перетинка; 4—6 — слухові кісточки середнього вуха; 7 — завитка; 8 — півколові канали; Б — око зовні: / — очне яблуко; 2 — очні м’язи; 3 — зоровий нерв; В — внутрішня будова ока і змениґеіПҐобернене зображення предмета на сітківці: / — білкова оболонка; 2 — рогівка; 3 — судинна оболонка; 4 — райдужна оболои ка; 5 — зіниця; 6 — сітківка; 7 — кришталик; 8 — склисте тіло; 9 — зоровий нерв.



 

Таблиця VI. Формені елементи крові (А) і будова органів дихання (Б) людини:

/ — натуральна кров під мікроскопом; II — забарвлена кров під мікроскопом; / — еритроцити; 2 — лейкоцити; 3 — хрящі гортані; 4 — трахея; 5 — бронхи; 6 — бронхіоли; 7 — легенева тканина; 8 — ле­генева артерія; 9 — легенева вена.


 

Таблиця VII. Схема кровообігу людини:

І — праве і ліве передсердя; 2 — правий і лівий шлуночки; 3 — аорта; 4 — артерії, що несуть кров до голови і шиї; 5 — черевна аорта; 6 — ворітна вена; 9 — легенева артерія; 10 — легеневі вени; II — ка­піляри великого кола; 12 — капіляри малого кола. Стрілками вказано напрям течії крові.



 

Таблиця VIII. Будова шкіри людини (А, Б) та її нирка в розрізі (В):

1 — епідерміс; 2 — власне шкіра; З — підшкірна жирова клітковина; 4 — волосина; 5 — потова залоза; 7 — шкірні рецептори; 8 — нервові закінчення, 9 — шкірна артерія; 10 — шкірна вена; II — кір­ковий шар нирки; 12 — мозковий шар; ІЗ — ниркова миска; 14 — сечовід; 15 — ниркова артерія; 16 —

ниркова вена.



мязи людини ЗЗАДУ (А) І СПЕРЕДУ (Б): 1 — трапеціевидний м’яз; 2 — найширший м’яз спини; 3 — ромбовидний м'яз; 4 — великий грудний м’яз: .5 — зовнішній косий м'яз; 6 — передній зубчастий м’яз; 7 — м’язи передньої черевної стінки; 8 — дельтовидний м’яз; 9 — двоголовий м’яз плеча; 10 — триголовий м’яз плеча; 11 — сідничні м'язи; 12 — кравецький м’яз; 13 — чотириголовий м’яз стегна 14 — двоголовий м’яз стегна; 15 — півсухожилковий м'яз; 16 — литковий м'яз; 17 — грудинноключично- сосковий м’яз.

 




 


 

Бройтигам В., Кристиан П., Рад М.

Б 88 Психосоматическая медицина: Кратк. учебн. / Пер с нем. Г.А. Обухова, А.В. Бруенка; Предисл. В.Г. Остроглазова. – М.: ГЭОТАР МЕДИЦИНА, 1999. - 376 с.

ISBN 5-88816-056-3

 

Книга представляет собой оригинальное руководство по психосоматике, в котором изложены основы этой сравнительно молодой отрасли медицинской науки и подведены итоги ее развития. Подобное издание выходит на русском языке впервые. В книге представлены как общие положения и понятия психосоматики, исторический очерк, так и методы диагностики и лечения психосоматических расстройств. Освещены также психосоматические аспекты различных групп за­болеваний, беременности, взаимоотношений врача и больного и др.

Выпуск этого руководства, несомненно, будет иметь важное значение для формирования у читателя адекватного современному уровню медицинских зна­ний представления о психосоматике.

Книга рассчитана на самый широкий круг читателей, в том числе на врачей всех специальностей, студентов-медиков, психологов.

 

УДК 616.8-06:616.1/.4

ББК 56.12

Напечатано в Российской Федерации

Права на данное издание принадлежат издательству «ГЭОТАР МЕДИЦИНА». Воспро­изведение и распространение в каком бы то ни было виде части или целого издания не могут быть осуществлены без письменного разрешения издательства.


Дата добавления: 2014-12-11 | Просмотры: 1322 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.019 сек.)