АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Травлення в товстій кишці, роль мікрофлори

Прочитайте:
  1. Анатомо-фізіологічні особливості системи травлення в дітей
  2. Види травлення
  3. Глотка, стравохід, шлунок, тонка кишка, дванадцятипала, товста, пряма кишки як складові частини органів травлення
  4. Еволюція травлення
  5. Ембріогенез органів травлення
  6. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  7. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  8. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  9. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  10. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.

Товста кишка

Товста кишка - частина травної трубки, яка забезпечує формування і виведення калових мас. Анатомічно у товстій кишці розрізняють такі відділи:

- червоподібний відросток,

- сліпу, висхідну ободову, поперечну ободову, низхідну ободову,

- сигмоподібну ободову та

- пряму кишки.

У місці переходу клубової кишки в товсту є клубово-сліпокишкова заслінка (Баугіна), що замикає вихід з тонкої кишки. Вона періодично відкривається, пропускаючи химус до товстої кишки.

Довжина товстої кишки коливається від 1,5 до 2 м (приблизно дорівнює довжині тіла). Товста кишка має більший діаметр, ніж тонка (у прокси­мальному відділі приблизно 10 см, а в каудальному напрямку діаметр змен­шується до 5 см), поздовжні м'язові стрічки і характерні здуття (гаустри). Стрічки утворюються унаслідок того, що зовнішній шар м'язової оболонки не є суцільним, а пучки непосмугованих м'язових волокон об'єднуються у три стрічки, що йдуть від основи червоподібного відростка до початку пря­мої кишки. У ділянках між стрічками через незначну кількість поздовжньо розташованих м'язових волокон утворюються здуття.

Слизова оболонка товстої кишки покрита одношаровим циліндричним епітелієм, сполучнотканинною власною пластинкою та м'язовою пластинкою. Особливістю рельєфу слизової оболонки є наявність великої кіль­кості крипт і відсутність ворсинок. В епітелії, особливо в криптах, розта­шована велика кількість келихоподібних клітин, що виділяють слиз.

Травлення у товстій кишці

Залишки химусу, не гідролізовані у тонкій кишці (за добу 300-500 мл), надходять через ілеоцекальний сфінктер до сліпої кишки.

У товстій кишці внаслідок усмоктування води відбувається концентру-

вання химусу. Тут продовжується також усмоктування електролітів, водорозчинних вітамінів, жирних кислот і вуглеводів.

За відсутності механічного подразнення, тобто за відсутності химусу, в товстій кишці виділяється дуже мала кількість соку, а в разі подразнення її стінки виділення соку зростає у 8-10 разів.

 

Сік товстої кишки містить слиз та епітеліальні клітини. Крім того, епітеліальні клітини слизової обо­лонки виділяють бікарбонати та інші неорганічні сполуки, які підтриму­ють рН соку близько 8.

Основне значення секрету товстої кишки полягає у захисті слизової оболонки від механічних, хімічних ушкоджень і забез­печенні слабколужної реакції.

Мікрофлора товстої кишки. Істотну роль у процесах травлення у товстій кишці відіграє мікрофлора. Вона є необхідною умовою нормального існування організму.

До 90% усієї мікрофлори складають безспорові анаероби, інші 10% - молочнокислі бактерії, кишкова паличка, стрептококи і спороносні анаероби.

Мікрофлора кишок здійснює такі функції:

а) кінцеве розкладання залишків неперетравлених харчових речовин і компонентів травних секретів;

б) синтез вітамінів (К і групи В) та інших біологічно активних речовин;

в) участь в обміні речовин;

г) утворення імунного бар'єру шляхом пригнічення життєдіяльності патогенних мікроорганізмів;

д) стимулювання розвитку імунної системи організму.

Під впливом мікроорганізмів неперетравлені вуглеводизброджуються до молочної й оцтової кислот, алкоголю, СО2 і Н20.

Білки, які вціліли, по­чинають гнити - розкладатися з утворенням токсичних сполук і газів: індолу, скатолу, водню, сірчистого газу, метану. Токсичні сполуки всмок­туються у кров, надходять у печінку і там знешкоджуються. Збалансоване харчування урівноважує процеси гниття і бродіння. Одно­манітне харчування призводить до розладу зазначених процесів з перева­жанням одного із них.

Мікроорганізми товстої кишки беруть участь також у синтезі ГАМК, глутамату, які синтезуються багатьма анаеробами. Цілком імовірно, що ці сполуки після усмоктування слизовою оболонкою можуть впливати як на саму кишку, так і на інші органи та системи (аж до ЦНС). Так, відомо, що ГАМК пригнічує перистальтику кишок, а глутамат підвищує їх тонус.

Природно, що порушення синтезу мікрофлорою зазначених сполук мо­же відповідним чином позначатися і на стані органів травного тракту.

 

Регулювання секреторних процесів у тонкій і товстій кишці

На рівні тонкої та товстої кишки відсутня мозкова фаза регулювання секретор­них процесів (саме по собі вживання їжі не здійснює стимулювального впливу).

Виділення кишкового соку зумовлено місцевими нервово-реф­лекторними механізмами, а також дією гуморальних регуляторів та інградієнтів химусу через механорецептори й хімічні подразники (кисло­ти, панкреатичний сік, продукти гідролізу білків і жирів). Хімічні регуля­тори забезпечують відповідність складу соку до конкретного харчового раціону.
Стимуляторами сокоутворення у тонкій кишці є такі гормони, як секретин, вазоінтенстинальний поліпептид, холецистокінін-панкреозимін, мотилін. Соматостатин, навпаки, гальмує секрецію.

У товстій кишці інтенсивність секреції також визначається місцевими рефлекторними реакціями, зумовленими механічним подразненням стінки кишки химусом.

 

Захисні механізми травного тракту

До захисних систем травного тракту належать:

1) обмеження проникності слизової оболонки для водорозчинних молекул з молекулярною масою у межах 300-500 мкм і непроникність для полімерів;

2) вплив соляної кислоти (антибактеріальна роль сумісно із лізоцином), нормальна рухова та секреторна активність тонкої кишки, дія нормальної мікрофлори тонкої і товстої кишок на функціональний стан органів травної системи;

3) імунна система, яка представлена груповими лімфатичними фоліку­лами тонкої кишки і лімфоїдною тканиною червоподібного відростка;

3) глікокалікс як додаткова ланка, що забезпечує ефективну сепарацію дрібних молекул від великих, чим знижує потік антигенів і токсич­них продуктів;

4) система внутрішньоклітинних пептидаз як механізм захисту від фізіологічно активних пептидів;

5) система зірчастих ретикулоендотеліоцитів печінки, які здійснюють поглинання токсичних речовин.

Моторика товстої кишки

Просування залишків їжі товстою кишкою відбувається відносно повільно: якщо химус проходить весь травний тракт за 2-3 доби, то основ­ний час (1,5-2 доби) він перебуває у товстій кишці.

Тобто товста кишка виконує функцію депо неперетравлених і незасвоєних залишків харчово­го химусу (резервуарну) та формування калових мас. Затримка химусу, за­безпечуючи тривалий контакт зі стінкою кишки, створює сприятливі умо­ви для закінчення усмоктування переважно води і солей.

Зовнішній поздовжній шар м'язів товстої кишки розташовується у виг­ляді смуг і перебуває у постійному тонусі. Скорочення окремих ділянок циркулярного м'язового шару утворює складки і здуття (гаустри). Хвилі гаустрації повільно прокочуються товстою кишкою. 3-4 рази за добу ви­никає сильна пропульсивна перистальтика, яка просуває вміст у каудаль­ному напрямку.

Регулювання рухів товстої кишки здійснюється інтрамуральними нер­вовими сплетеннями. Місцеве подразнення стінок товстої кишки також викликає перистальтичні скорочення. Механічні і хімічні подразники підвищують рухову активність і прискорюють просування химусу вздовж кишки. Тому наявність рослинної клітковини, яка погано перетравлюєть­ся, стимулює перистальтику. Вищі центри автономної нервової системи коригують місцеві рефлекторні впливи: парасимпатичні нерви стимулю­ють, а симпатичні - пригнічують моторику товстої кишки.

Гуморальні чинники також беруть участь у регулюванні моторики товс­тої кишки. Так, серотонін збуджує, а адреналін гальмує перистальтику.

 

Дефекація. За добу утворюється 100-200 г калу, який на 75-80% скла­дається з води. Сухий залишок містить целюлозу та інші неперетравлені речовини, 10-30% бактерій, 10-15% неорганічних речовин, близько 5%

жиру, слизу, злущеного епітелію. Колір калових мас зумовлений продук­тами розпаду жовчних пігментів, а запах - сірководнем, органічними кис­лотами, індолом і скатолом.

Подразнення рецепторів прямої кишки викликає позив до дефекації, коли тиск у ній зростає до 40-50 мм вод.ст. Поза дефекацією обидва сфінктери прямої кишки закриті. Внутрішній сфінктер утворений непосмугованими м'язами й іннервується автономною нервовою системою, а зовнішній - посмугованими м'язами, які іннервуються соматичними нер­вами.

Рефлекторна дуга акту дефекації починається від рецепторів прямої кишки, йде соромітними і тазовими нервами через крижовий відділ спин­ного мозку до центру дефекації. Еферентні імпульси по парасимпатичних нервах надходять до внутрішнього анального сфінктера, розслаблення якого, в свою чергу, може запустити рефлекси посилення перистальтики прямої кишки, розслаблення зовнішнього сфінктера, скорочення м'язів передньої черевної стінки і діафрагми. Участь скелетних м'язів в акті де­фекації забезпечує можливість свідомого впливу на цей процес (рефлекс установлюється протягом першого року життя).

Рефлекс дефекації здійснює низку рефлекторних впливів на інші орга­ни і системи організму. Особливо важливий його вплив на серцево-судин­ну систему: ЧСС зростає на 20 за 1 хв, можливий приріст діастолічного тиску до 20 мм рт.ст., а систолічного до - 60 мм рт.ст.

 

Основні принципи регулювання процесів травлення

Травний конвейєр функціонує завдяки системі регуляторних ме­ханізмів, що складаються із нервово-рефлекторних і гуморальних ланок.

Ці механізми забезпечують процеси поєднання моторики, секреції, конт­ролю за перетравлюванням і всмоктуванням речовин.

Існують три типи ефекторних впливів регуляторних механізмів:

- функціональні,

- судинорухові,

- і трофічні.

Перший полягає у запуску, зміні або корекції тієї чи іншої ос­новної функціональної активності органа.

Другий - у зміні рівня крово­постачання адекватно до функціональної активності органа.

Третій тип впливу містить у собі різноманітні зміни трофічних процесів у секретор­них клітинах, приведення їх у відповідність з конкретним рівнем функціонального стану органа.

Нервово-рефлекторне регулювання процесів травлення

Процеси травлення і, як наслідок, підтримання в організмі відповідно­го рівня поживних речовин для забезпечення його енергетичних і пластич­них потреб регулюються комплексом безумовних та умовних рефлексів.

Безумовні рефлекси починаються із подразнення рецепторів ротової по­рожнини та відділів травного тракту і здійснюються:

а) місцевими рефлек­сами (рефлекторні дуги замикаються у гангліях, що розташовані у самому органі або поблизу нього);

б) рефлексами за участю різних структур ЦНС, за допомогою складного ієрархічного утвору - центру травлення (гіпоталамо- лімбіко-ретикуло-кортикальний утвір).

Умовнорефлекторне регулювання формується у процесі розвитку ор­ганізму на вигляд, запах їжі, умови та час її вживання. Подібні рефлекси значніше виражені у верхній частині травного тракту. У разі віддалення від ротової порожнини значимість цих рефлексів поступово втрачається.

Так, умовні рефлекси найефективніше регулюють виділення слини, дещо менше - соку шлункових залоз, печінки, підшлункової залози. Практично відсутня умовнорефлекторне регулювання виділення соку кишковими за­лозами.

 

Гуморальна регуляція процесів травлення

Гуморальне регулювання пе­реважної більшості функцій травного тракту забезпечується власними гастроінтестинальними гормонами.


 

 



Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 2402 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)