АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ураження сонячним випромінюванням

Прочитайте:
  1. N85 Інші незапальні ураження матки, за винятком шийки матки
  2. Віддалені ефекти променевого ураження
  3. Вогнищеві кістозні ураження печінки.
  4. Вогнищеві солідні ураження печінки.
  5. Гіпотензивний синдром, ураження печінки)
  6. Дифузні ураження підшлункової залози.
  7. За ураженням органів-мішеней
  8. Класифікація артеріальної гіпертензії за ураженням органів-мішеней
  9. Клінічна картина ураження
  10. Комбіновані радіаційні ураження

Активними чинниками сонячного спектра випромінювання є теплові червоні та інфрачервоні, а також сині, фіолетові та ультрафіолетові промені, які в осіб з низькою природною пігментацією шкіри здатні спричиняти сонячні опіки та сонячний удар. Сонячні опіки І ступеня не відрізняються від термічних, мають подібну клінічну картину і потребують ідентичного лікування.

Сонячний удар — гострий патологічний стан, що виникає внаслідок інтенсивного сонячного опромінення голови. Біологічною основою його виникнення є низька здатність кісток черепа затримувати червоні та ультрафіолетові промені. Променева енергія зумовлює різку гіперемію, набряк мозку і його оболонок. Останні разом із гістаміноподібними речовинами, що утворюються в шкірі внаслідок сонячних опіків, можуть призвести до важких порушень діяльності центрів регуляції дихання та кровообігу. До загальної патології мають схильність діти, особи похилого та старечого віку, не акліматизовані до місцевостей із високою сонячною радіацією. Інтенсивна фізична діяльність, алкогольне сп'яніння та загальне перегрівання є чинниками, що сприяють виникненню сонячного удару.

Клініка. Сонячний удар настає раптово або після короткочасного продромального періоду: з' являються відчуття припливу крові до голови, пульсації судин, запаморочення, головний біль, нудота, шум у вухах, тремор кінцівок, невпевнена хода. Довколишній світ сприймається в зелених або червоних фарбах. Інколи виникають позіхання, гіперсалівація, носові кровотечі. Наростає апатія або частіше роздратування.

Під час сонячного удару настає непритомність, різке збліднення шкіри, розширення або звуження зіниць. Виникають тахікардія, артеріальна гіпотензія, задишка. У клінічній картині домінують ознаки збудження ЦНС (загальне збудження, гіперрефлексія, вогнищеві мозкові симптоми, марення, судоми). У разі важких форм ураження непритомність може тривати протягом кількох днів, спостерігаються значні розлади життєво важливих функцій, існує можливість розвитку набряку легенів та мозку.

Лікування складається з шести етапів.

- 1-й етап — припинення дії сонячних променів із метою профілактики важчого ураження;

- 2-й — евакуація потерпілого в затінок, щоб запобігти розвитку загальної гіпертер­мії;

- 3-й - забезпечення доступу повітря, щоб уникнути гіпоксії;

- 4-й - холод на голову і на проекції великих судин;

- 5-й — холодне питво, щоб запобігти розвитку загальної гіпертермії;

- 6-й - транспортування потерпілого у найближчий медичний заклад, щоб уникнути розвитку ускладнень.

У медичних закладах потерпілим із загальним збудженням призначають броміди, нейролептики, при частих судомах і ознаках набряку мозку - дегідратаційну терапію, при супутніх сонячних опіках — антигістамінні препарати і місцеве лікування. У разі наростання набряку легенів та розладів життєво важливих функцій лікування доповнюють відповідною терапією.

Легкі форми сонячного удару завершуються швидким повним видужанням, важкі форми можуть залишати по собі стійкі нервово-психічні розлади.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 384 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)