АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Порядок взаємодії між лікарнями різних рівнів

Прочитайте:
  1. C. Жесткий порядок комплектации
  2. II. Порядок работы лечебно-контрольной комиссии (ЛКК)
  3. Анатомо-функциональные особенности и методика исследования костно-мышечной системы у детей. Сроки и порядок прорезывания зубов
  4. Атестація робочих місць: значення та порядок проведення.
  5. Будова та функції різних зон кореневого чохлика.
  6. В яких відділах головного мозку розміщені клітини, що є початком першого нейрону волокон різних парасимпатичних нервів?
  7. Використання лікарських засобів для прискорення відновлення спортсменів, лікування і профілактики станів перенапруги різних систем організму.
  8. Відносна біологічна ефективність ультрафіолетового випромінювання різних діапазонів
  9. Вкажіть усі типи взаємодії алельних генів
  10. Для участі в енергетичному обміні мітохондріям потрібні більш ніж 50 ферментів і ферментних комплексів, які складаються із 40 різних білків.

Акушерська допомога

1. Рішення про необхідність переведення вагітної, роділлі або породіллі до лікарні вищого рівня приймає відповідальний лікар скеровуючого закладу на підставі переліку відповідних показань локального протоколу (після узгодження з адміністрацією лікарні та відповідальним лікарем вищого ЗОЗ або головним спеціалістом регіону).

2. Вагітну, роділлю або породіллю у тяжкому або критичному стані, а також у стані середньої тяжкості транспортують силами виїзної консультативної акушерської бригади закладу III рівня надання допомоги.

3. За наявності відповідних показань до переведення вагітної, роділлі або породіллі до лікарні вищого рівня викликають транспортну бригаду з відповідного перинатального центру ІІІ рівня.

4. Механізм виклику транспортної бригади може різнитися в окремих областях (регіонах) і має забезпечувати безпосередній контакт лікаря, який здійснює виклик, з відповідальним фахівцем закладу III рівня, який вирішує питання транспортування і госпіталізації пацієнтів.

Викликаючи транспортну бригаду, відповідальний лікар скеровуючого закладу повинен:

§ надати лікарні III рівня інформацію про пацієнта й отримати консультацію щодо діагностичних і лікувальних заходів, які потрібно виконати до приїзду бригади;

  • погодити склад бригади для транспортування, необхідність додаткових медикаментів, препаратів крові, обладнання й обсяг допомоги при підготовці до самого транспортування;
  • вид медичного транспорту;
  • можливий обсяг допомоги під час транспортування;
  • час доставки бригади на місце.

Факт і час виклику транспортної бригади зазначається у медичній документації (історія пологів 096/о) і «Журналі реєстрації прийому викликів та їх виконання відділенням екстреної та планово-консультативної допомоги» (облікова форма №117/о).

Жінку, яка не потребує підтримки життєвих функцій, можна транспортувати силами скеровуючого закладу в супроводі медичного персоналу за наявності:

o медичного транспортного засобу;

o обладнання для надання реанімаційної допомоги під час транспортування;

o навичок у супровідного медичного персоналу надання реанімаційної допомоги.

Виїзна акушерська бригада

Це структурний підрозділ перинатального центру III рівня, безпосередньо підпорядковується завідувачу дистанційно-консультативного центру.

Склад: лікар акушер-гінеколог; лікар-анестезіолог; медична сестра-анестезистка; водій.

До складу виїзної консультативної бригади входять фахівці першої або вищої категорії чи представники клінічних кафедр у встановленому законом порядку. За необхідності до складу виїзної транспортної (консультативної) бригади можуть бути включені суміжні фахівці залежно від клінічної ситуації (хірург, гематолог, уролог, невролог тощо).

Під час чергувань, у вільний від викликів час, медичний персонал консультативної бригади бере активну участь у лікувально-діагностичному процесі в базовому відділенні.

Професійні вимоги доперсоналу

Персонал, що здійснює перинатальні трансфери, має володіти навичками роботи в транспортних умовах.

1. До складу бригади консультативно-транспортної допомоги має входити медичний персонал високої кваліфікації. Лікарем-консультантом може бути тільки висококваліфікований спеціаліст з досвідом надання невідкладної допомоги вагітним, роділлям або породіллям, здатний вирішити проблеми, які виникають, на місці та забезпечити безпечне і кваліфіковане перевезення хворого до відповідної медичної установи.

2. Члени консультативно-транспортної бригади мають бути спеціально підготовленими щодо невідкладної допомоги вагітним, роділлям або породіллям, стабілізації стану і особливостей транспортування хворого.

Відповідальність

Будь-який перинатальний трансфер слід узгоджувати між відповідальними особами в скеровуючій і приймаючій лікарнях. Важливо визначити відповідального лікаря. Ним має бути лікар, який краще за всіх здатний вести жінку в даному стані, на якого покладатимуться обов’язки, зазначені у наказі-інструкції, ухвалення рішень щодо лікування, а також ведення і спостереження за хворим.

Залежно від умов конкретного випадку скеровуючий і приймаючий лікарі однаково можуть нести високу медичну і юридичну відповідальність за пацієнта доти, доки він не прибуде до перинатального центру ІІІ рівня.

1. Лікар-консультант відповідає за:

- наявність і справність медичного обладнання в транспортному засобі;

- складання списку, наявність і збереження необхідних засобів і медикаментів, необхідних для надання невідкладної допомоги хворому.

2. Акушерка (медична сестра):

- відповідає за наявність необхідних засобів і медикаментів, їх поповнення;

- за обробку транспортного засобу (наприклад, транспортного інкубатора) після перевезення хворого;

- допомагає лікарю-консультанту провести необхідні процедури і/або маніпуляції під час підготовки хворого до і під час перевезення, забезпечує догляд за пацієнтом;

3. Лікар-консультант і акушерка (медична сестра) заповнюють лист транспортування хворого, відповідають за якісне ведення медичної документації і достовірність інформації, що вноситься.

4. Санітар-водій:

- відповідає за справність транспортного засобу, системи обігріву/кондиціонування автомобіля;

- за підтримку чистоти і порядку;

- за наявність кисневих балонів і їх заправку;

- допомагає перенести/перевезти хворого до або з транспортного засобу.

Обладнання санітарного транспорту для транспортування вагітної/роділлі/породіллі наведено в додатку 1.

Після надання допомоги, залежно від стану пацієнтки і відкриття шийки матки при передчасних пологах (таблиця 5), відповідальним лікарем виїзної акушерської бригади приймається рішення про подальше транспортування жінки до найближчого перинатального центру ІІІ рівня. У разі виникнення раптової загрози життю пацієнтки під час її перевезення транспортна бригада доставляє її до найближчого визначеного оперативно-диспетчерською службою ЗОЗ, який може надати таку допомогу, незалежно від підпорядкування. Якщо ЗОЗ відмовляється прийняти такого пацієнта, особа, яка відмовила у наданні допомоги, та керівник закладу несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства.

 

 

Таблиця 5


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 566 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)