АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Функції та можливості закладів різних рівнів надання перинатальної допомоги

Прочитайте:
  1. D. Відсутність можливості проведення спеціальних обстежень.
  2. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  3. Алгоритм надання медичної допомоги при передчасних пологах
  4. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.
  5. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  6. Анатомічна будова та функції проміжного мозку.
  7. Аптека, її структура та функції
  8. Бригадою швидкої допомоги встановлено у дитини кардіопульмональну синкопу. Назвіть
  9. Будова зовнішніх чоловічих статевих органів. Їх функції.
  10. Будова і функції апарату Гольджі у рослинній клітині.
Рівень допомоги Допомога, яка надається, можливості закладу Коментарі
І рівень (базова допомога) · На амбулаторному (догоспітальному) етапі – фельдшерсько-акушерський пункт (ФАП), фельдшерський пункт, сільська лікарська амбулаторія, центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги, амбулаторія загальної практики/сімейної медицини, жіночі консультації, центри/кабінети планування сім’ї. · На госпітальному етапі – пологові відділення, пологові відділення центральних районних та міських лікарень   · Профілактична та інформаційно-просвітницька робота (включаючи питання планування сім’ї). · Діагностика вагітності та спостереження за вагітними з фізіологічним перебігом вагітності. · Виявлення та скеровування вагітних з груп ризику на вищий рівень надання перинатальної допомоги. · Надання допомоги жінкам репродуктивного віку, вагітним, роділлям, породіллям і новонародженим при невідкладних станах. · Розродження вагітних при фізіологічній вагітності та нормальних пологах. · Динамічне спостереження за породіллями (включно з питаннями післяпологової контрацепції). · На рівні первинної медико-санітарної допомоги, починаючи з фельдшерсько-акушерського пункту, має проводитися диспансерне спостереження жінок під час вагітності, надання відповідно до лікарської та лікарської допомоги, своєчасне скерування для надання спеціалізованої медичної допомоги з подальшим динамічним спостереженням у жіночих консультаціях (кабінетах) або ЗОЗ вищого рівня перинатальної допомоги та надання у них акушерсько-гінекологічної допомоги. · Спостереження і медична допомога усім вагітним, які надійшли до ЗОЗ з подальшим виявленням пацієнток високого ризику, які мають бути переведені до ЗОЗ ІІ та ІІІ рівнів. · Розродження пацієнток з низьким перинатальним ризиком через природні пологові шляхи, своєчасна діагностика ускладнень, які виникли у матері або плода під час пологів, проведення екстреного кесаревого розтину (КР) не пізніше ніж через 30 хв. після прийняття такого рішення. · Забезпечення цілодобової можливості загальної і реґіонарної анестезії, рентгенологічного дослідження, ультразвукового дослідження (УЗД), лабораторного обстеження. · Доступність крові та її препаратів. · Післяпологовий догляд · Реанімація і стабілізація стану вагітних, породіль і новонароджених, які народились у ЗОЗ, та своєчасне консультування і виїзд бригади. · Спостереження та догляд за здоровими новонародженими аж до виписки. · Підготовка вагітної або новонародженого до транспортування до закладу ІІІ рівня.  
ІІ рівень (спеціалізована) · На амбулаторному етапі – жіночі консультації як юридична особа, так і у складі міських пологових будинків та/або міських багатопрофільних поліклінік та/або міських багатопрофільних лікарень. · На госпітальному етапі – міські пологові будинки, перинатальні центри ІІ рівня, у т.ч. на базі міських пологових будинків або багатопрофільних лікарень (центральних районних лікарень), що виконують функції міжрайонних перинатальних центрів з кількістю пологів 1500 і більше на рік і радіусом обслуговування до 60 км. · Обсяг надання допомоги жінкам репродуктивного віку, вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим, як на І рівні перинатальної допомоги. · Надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям середнього (за сукупністю факторів) ступенів акушерського та перинатального ризиків і новонародженим з масою тіла ≥1500 г (термін гестації ≥34 тиж.). · У ЗОЗ II рівня перинатальної допомоги повинні бути відділення інтенсивної терапії для жінок та відділення інтенсивної терапії для новонароджених. Кількість ліжок у таких відділеннях визначається кількістю пологів, але не менше трьох ліжок. · Якщо вагітна, роділля, породілля, новонароджений потребуватимуть госпіталізації на ІІІ рівні надання медичної допомоги, необхідно стабілізувати їх стан та викликати спеціалізований транспорт (спеціалізовану лікарську бригаду) з ЗОЗ вищого рівня для переведення вагітної та/або роділлі та/або породіллі та/або новонародженого. · На госпітальному етапі стаціонарна медична допомога надається у відділенні патології вагітних, пологовому відділенні з ліжками інтенсивної терапії для жінок та новонароджених, відділенні неонатального догляду та лікування новонароджених лікарні інтенсивного лікування. · Плановий КР жінкам з не оперованою раніше маткою або одним КР в анамнезі. · Стабілізація стану тяжкохворих до транспортування · Лікування хворих новонароджених середнього ступеня тяжкості, недоношених новонароджених у терміні понад 34 тиж. · Забезпечення базової допомоги. · Допомога вагітним з високим перинатальним ризиком.
ІІІ рівень регіональний перинатальний центр (високоспеціалізована) · До закладів охорони здоров’я ІІІ рівня перинатальної допомоги належать обласний (республіканський Автономної Республіки Крим) перинатальний центр або міський перинатальний центр (міст Києва та Севастополя) як юридична особа, так і організаційно-структурна модель, створена із залученням окремих структурних підрозділів закладів охорони здоров’я ІІІ рівня надання медичної допомоги. · Система регіоналізації перинатальної допомоги передбачає створення перинатального центру ІІІ рівня потужністю, яка визначається потребою у високоспеціалізованій перинатальній допомозі, в розрахунку 1 на 7 000–10 000 пологів, крім м. Севастополя.   · Надання медичної допомоги жінкам, вагітним, роділлям, породіллям високого ступеня акушерського та перинатального ризиків (за сукупністю факторів) та новонародженим з масою тіла <1500 г і терміном гестації <34 тиж., у т.ч. новонародженим із критично низькою вагою при народженні незалежно від патології. · Надання організаційно-методичної допомоги із застосуванням телемедичних технологій, у т.ч. з виїздом у заклади охорони здоров’я І та ІІ рівнів перинатальної допомоги. · Взаємодія з іншими ЗОЗ. · У ЗОЗ III рівня перинатальної допомоги повинні бути відділення інтенсивної терапії для жінок та відділення інтенсивної терапії для новонароджених.   · Надання всебічної перинатальної допомоги безпосередньо скерованим і переведеним жінкам та новонародженим усіх категорій ризику, включаючи базову та спеціалізовану допомогу. · Транспортування матері та новонародженого із закладів нижчого рівня. · Аналіз і оцінка результатів діяльності перинатальної служби в регіоні. · Розробка і забезпечення місцевих (регіональних) програм освіти населення з питань репродуктивного здоров’я, навчання медичних працівників базового і спеціалізованого рівнів надання перинатальної допомоги. · Створення і постійна підтримка регіонального реєстру вагітних високого ризику. · Надання всебічної перинатальної допомоги безпосередньо скерованим і переведеним жінкам та новонародженим усіх категорій ризику, включаючи базову та спеціалізовану допомогу. · Дистанційне консультування в режимі on-line. · Навчання спеціалістів ЗОЗ, які надають перинатальну допомогу.

 


Таблиця 4


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 595 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)