АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розділ 1Міжнародний досвід системи регіоналізації перинатальної допомоги

Прочитайте:
  1. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  2. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  3. Адаптація зорової сенсорної системи
  4. Алгоритм надання медичної допомоги при передчасних пологах
  5. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  6. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  7. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
  8. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  9. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  10. Анатомо-фізіологічні особливості кровi та системи кровотворення.

Розвиток важливого аспекту охорони здоров’я – системи регіоналізації перинатальної допомоги – після початкового (досить ефективного) впровадження виявив останніми роками нові проблеми. У багатьох країнах, що розвиваються, він зайшов у глухий кут через брак фінансування від уряду. У більшості розвинутих країн створені регіональні програми разом із появою медичного забезпечення та приватного сектору охорони здоров’я. Вінстон Черчилль зазначав: «Чим довше ви можете озиратися назад, тим далі ви можете подивитися вперед». І дійсно: нинішня ситуація зобов’язана подіям, які трапились протягом останніх трьох десятиліть. Медична освіта в цілому зосередилася на підготовці лікарів для діагностики та лікування захворювань. Слід зазначити, що недостатня організація медичної допомоги є чи не основною причиною високого рівня смертності та захворюваності поряд з відсутністю клінічної компетентності та навичок.

У 1970 р. Департамент національної охорони здоров’я і соціального забезпечення в Канаді вперше порушив питання щодо регіоналізації перинатальної допомоги. Тоді було опубліковано «Рекомендовані стандарти догляду материнства та новонародженого» і програми раннього розпізнавання немовлят високого ризику не виявлених під час внутрішньоутробного розвитку, що передбачає їх швидку передачу у заклади високого рівня надання допомоги. Транспортування має стати невід'ємною частиною планування програм з регіоналізації перинатальної допомоги, орієнтованих на суспільство.

Американська медична асоціація наголосила, що за реалізацію перинатальної допомоги відповідальні лікарі, державні органи та суспільство; ця організація мала на меті створити програми професійної підготовки, розробити керівні принципи, а також продовжити дослідження та оцінку перинатальних програм. Цю заяву схвалив Комітет плода та новонародженого, а також виконавчі ради Американської академії педіатрії і Американського коледжу акушерів і гінекологів.

Слід зазначити, що деякі матері та новонароджені відносяться до групи підвищеного ризику (через ускладнення при попередній або цій вагітності) і потребують особливого догляду, що можна створити лише у відповідних медичних закладах.

У 1970 р. в журналі «Клінічна педіатрія Північної Америки» була опублікована стаття «Регіональна організація спеціалізованої допомоги новонародженому» (з Канади). Наступного року в національних програмах (як у Канаді, так і США) зазначалося, що особливу увагу слід звернути на розвиток і функціонування централізованих перинатальних відділень реанімації в кожному географічному регіоні. В документі Американської медичної асоціації висвітлено дві мети регіоналізації:

· Програми виявлення жінок високого ризику вагітності для забезпечення транспортування у ті лікарні, які укомплектовані, оснащені і організовані для надання якісної, висококваліфікованої допомоги

· Програми раннього виявлення новонароджених, які не були виявлені під час антенатального періоду і потребують транспортування до відповідно оснащеного закладу.

Транспортування має бути невід’ємною частиною планування цих програм.

У розвинутих країнах прийнято кілька організаційних стратегій щодо оптимізації системи медичної допомоги з метою забезпечення найкращого догляду, можливого в даній країні. У кожній країні існує свій, унікальний спосіб організації та надання медичної допомоги, який базується на політичній філософії країни, історії попередніх систем і політики медичної допомоги, наявності кваліфікованих кадрів та економічних можливостей.

На якість перинатальної допомоги, що виражається в рівні материнської, перинатальної, неонатальної та дитячої смертності і захворюваності, впливає не тільки наявність медичних технологій, підвищення освіченості, поліпшення соціального і економічного статусу населення, але й організація перинатальної допомоги. Регіоналізація перинатальної допомоги потрібна для забезпечення кожній дитині народження і догляду в медичному закладі відповідно до стану її здоров’я, а також для досягнення оптимального результату.

В Австралії регіоналізація неонатальної допомоги проведена на початку 1990-х років ХХ ст. На 250 000 пологів на рік функціонує 23 відділення інтенсивної терапії новонароджених. Співвідношення річної кількості пологів і числа відділень – 10 000:1, а середня кількість дітей з дуже низькою масою тіла при народженні, що надходять до відділення інтенсивної терапії, – 90.

У Великій Британії, де немає регіоналізації перинатальної допомоги, спостерігається інша картина. Щорічна кількість пологів на одне відділення інтенсивної терапії новонароджених становить 4000, а середня кількість дітей з дуже низькою масою тіла при народженні, що надходять до відділення інтенсивної терапії, – 40.

Необхідна кількість ліжок інтенсивної терапії новонароджених найчастіше розраховується на 1000 дітей з низькою масою тіла при народженні. Ця кількість може відрізнятися в різних системах залежно від критеріїв направлення до відділення, від організації відділень інтенсивної терапії та регіоналізації допомоги, а також від політики в галузі охорони здоров’я та частоти народження дітей з низькою і екстремально низькою масою тіла серед населення. У таблиці 1 наведено відмінності в кількості ліжок інтенсивної терапії в різних країнах.

 

Таблиця 1


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 437 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)