АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клінічна картина ХП

Прочитайте:
  1. Анемии. Определение. Классификация. Железодефицитная анемия. Этиология. Клиническая картина. Диагностика. Лечение. Профилактика. Особенности приема препаратов железа у детей.
  2. Асфиксия новорожденного. Определение. Этиология. Классификация. Клиническая картина. Первичная и реанимационная помощь.
  3. Атопический дерматит. Определение. Этиология. Классификация. Клиническая картина. Диагностика. Лечение. Уход. Диетотерапия. Организация быта больного ребенка.
  4. В зависимости от этиологии развивается клиническая картина перитонита или внутреннего кровотечения.
  5. Вопрос 3. Пищевод, его топография, строение стенки, рентгенологическая картина, кровоснабжение, иннервация.
  6. Гемолитическая болезнь новорожденных. Определение. Этиология. Патогенез. Классификация. Клиническая картина. Диагностика. Принципы лечения и уход.
  7. Геморрой. Определение. Этиология. Классификация. Клиническая картина. Диагностика. Принципы лечения. Профилактика.
  8. Гемофилия. Этиология. Патогенез. Классификации. Клиническая картина. Осложнения. Лабораторная диагностика. Лечение.
  9. Гипотрофия. Определение. Этиология. Классификация. Клиническая картина. Принципы лечения. Уход.
  10. Дефицитные анемии, виды, особенности механизмов развития, картина крови и костного мозга.

Клініка ХП різноманітна, залежить від генезу, морфологічних змін та клінічної форми хвороби, а також, в значній мірі пов’язана з супутніми первинними і вторинними хворобами органів травлення.

Типові клінічні форми:

1. Рецидивуюча – рецидивуючий біль.

2. Больова – постійний біль.

3. Латентна – клініка невиразна або переважання диспепсії.

Основні клінічні синдроми:

1. Больовийсиндром. 2. Диспептичнийсиндром. 3. Дискінетичний синдром – його виділяють окремо при впертих проносах. Частіше його об’єднують з диспептичним синдромом, окремо не виділяючи. 4. Астено-невротичнийсиндром або, точніше, синдром загальних проявів.

Менш характерні синдроми:

5. Жовтяничний синдром – при псевдотуморозній формі ХП (диференційний діагноз із первинною обструкцією в біліарній системі та холестатичними варіантами гепатитів – при наявності супутньої гепатобіліарної патології): жовтяниця, іноді свербіння шкіри.

6. Синдром ендокринних порушень – з боку панкреас спостерігаються явища гіперінсулінізму та нестачі вироблення глюкагону з помірними гіпоглікеміями натще і через 1–2 години після їжі або транзиторні прояви цукрового діабету; з боку інших залоз – іноді дисфункціональні явища з боку яєчників та щитовидної залози у жінок, порушення статевої функції тощо.

Наступні синдроми можуть спостерігатися тільки при виражених загостреннях ХП по типу гострого панкреатиту (при важкому перебігу ХП):

7. Тромбогеморрагічний синдром – внаслідок вираженого поступлення ферментів у кров, активації калікреїн-кінінової системи, явищ протеолізу.

8. Анемічний синдром, пов’язаний з попереднім – помірна гіперхромна анемія.

9. Інтоксикаційний синдром – слабкість, лейкоцитоз, підйом ШЗЕ, температури тіла, гемодинамічні порушення (від тахікардії, гіпотонії аж до колапсу, шоку при розвитку некрозу) тощо.

10. Синдром здавлення сусідніх з ПЗ органів – при вираженому набряку паренхіми та при формуванні псевдокист: жовтяниця, «підпечінкова» портальна гіпертензія, спленомегалія, дуоденостаз, часткова механічна кишкова непрохідність тощо.

Детальніше опишемо типові синдроми при ХП.

1. Больовий синдром при ХП – різноманітний. Можна виділити 4 різновиди болів при ХП (рис.1):

І. Так звані «великі приступи» (1-й різновид) – періодичні різкі приступоподібні болі в верхній половині живота, звичайно виникають на фоні порушення харчування, прийому алкоголю, фізичних або емоційних переживань. Характерна ірадіація в боки і спину (оперізуючий характер болів), іноді в область серця. Потребують пролонгованої комплексної медикаментозної терапії (стаціонарного лікування). Характерні для рецидивуючого ХП.

ІІ. Так звані «малі приступи» (2-й різновид) – помірні болі тієї ж локалізації, виникають внаслідок дії провокуючих факторів або без чіткої причини, нерідко ірадіюють. Стан хворих нагадує «гострий гастрит». Болі купіруються дотриманням дієти та помірним медикаментозним втручанням на протязі 1–3 днів. Характерні для легкого перебігу рецидивуючого ХП, при середній важкості хвороби можуть чергуватися з «великими приступами».

ІІІ. 3-й різновид болів – постійні, ниючі, тупі або давлячі болі в верхній половині живота, помірної або вираженої інтенсивності, що посилюються після порушення харчування, прийому алкоголю або психічних чи фізичних перевантажень – по типу «малих приступів». Як правило, ірадіюють. Характерні для больової форми ХП.

IV. 4-й різновид болів – непостійні незначні тупі, ниючі або давлячі болі в лівому підребер’ї або епігастрії, що виникають при порушеннях в дієті чи без чіткого зв’язку з ними. Ірадіація нехарактерна. Проходять самостійно або після мінімальної медикаментозної терапії (ферментні препарати в 1–2 прийоми, спазмолітики тощо). Буває при латентному ХП або в міжприступний період при рецивуючому ХП.

Т.ч., при рецидивуючому перебігу ХП виявляють
1-й (при загостреннях), 2-й і 4-й різновиди болів (затухаюче загострення та нестійка ремісія), при больовому перебігу – 3-й (постійно) і 2-й (періодично) різновиди болів, при латентному ХП – 4-й різновид (іноді) або безбольовий перебіг.

Причини панкреатичних болів:

1. Порушення протокової прохідності з підвищенням інтрапротокового тиску і подразненням барорецепторів. Це – т.зв. «протокові» болі (більш інтенсивні, постійні чи рецидивуючі).

2. Подразнення нервових закінчень при розтягненні капсули ПЗ внаслідок набряку чи деструктивних змін. Це – т.зв. «парієтальні» болі різної інтенсивності (від мінімальної до значної).

3. Подразнення plexus solaris при здавленні чи переході на нього запального процесу.

4. Панкреатична інтерстиціальна ішемія.

5. Подразлива дія на больові рецептори (в судинах, протоках, нервових гангліях і т.д.) активованих кінінів (калікреїну та ін.), що забезпечує більш розлитий характер болю при вираженому «ухиленні» панкреатичних ферментів у кров.

Біль – найбільш типовий симптом при загостренні ХП.

Загальні ознаки панкреатичних болів:

1. Хвилеподібний характер, тобто коливання в інтенсивності протягом доби; біль стає тривало-нестерпним (на фоні різкого погіршення загального стану) лише при розвитку панкреонекрозу.

2. Поява (посилення) болів частіше після обіду, в другу половину дня, нерідко з наростанням його до вечора.

3. Зв’язок з порушенням раціону харчування (гостра, жирна, «важка» їжа, переїдання), прийомом алкоголю, які провокують появу чи посилення болю. У цілому пацієнти краще почуваються натщесерце зранку.

4. Характер та інтенсивність болів, як правило, не залежать від положення тіла і рухів. При появі такої залежності без інших ознак важкого загострення необхідно думати перш за все про приєднання вертеброгенних корінцевих порушень, а також (рідше) – за перивісцерит або солярит. Якщо ж маємо активний запально-деструктивний процес у ПЗ, то поява залежності болю від положення тіла (збільшується лежачи, зменшується сидячи, з нахилом тулуба наперед) може бути зв’язане з синдромом здавлення суміжних органів, пов’язаним, наприклад, з псевдокистою чи вираженим набряком ПЗ (УЗ-контроль в динаміці стаціонарного лікування!).

5. Полегшує стан хворого утримання від їжі, холод на мезогастрій.

6. Часта ірадіація. Підкреслимо, що напрям ірадіації болів вказує на топіку супутніх панкреатиту хвороб (поєднаної патології) як функціональних, так і органічних. Наприклад, ірадіація болю в спину вказує на імовірні порушення на рівні нижньогрудного чи поперекового відділу хребта (або в нирках); в область серця – на власне серцеву патологію (ІХС, міокардіодистрофія, кардіоневроз) або зміни у верхньогрудному відділі хребта; у праве підребер’я – на гепатобіліарну патологію; по всьому животу – на патологію кишок тощо.

7. Локалізація болів у певній мірі залежить від топіки переважного ураження в ПЗ (голівка, тіло чи хвіст).

Виражений напад болю (перший чи рецидивний), що не усувається протягом 3–5 годин і, як правило, супроводжується повторним блюванням без полегшення стану, проносом та падінням артеріального тиску, називають панкреатичною колікою.

2. Диспептичний синдром:

- перш за все звертає на себе увагу нудота – іноді є єдиною клінічною ознакою захворювання. Свідчить про підвищення тиску в протоках ПЗ.

Алгоритм аналізу нудоти при ХП

↓ ↓

нудота натще, що змен-шується після прийому їжі (менш характерна для ХП)   нудота після прийому їжі, особливо жирної, чи алкоголю (більш характерна для ХП)
  ↓     ↓
свідчить про підвищений тиск в duodenum (наприклад, при дуоденостазі), внаслідок чого підвищується тиск і в ductus pancreaticus. Дифдіа-гностика з пілороспазмом. Вірогідне провокування пан-креатиту гастродуоденаль-ною патологією, частіше на фоні підвищеної шлункової секреції.   виникає внаслідок підвищен-ня тиску в протоках ПЗ при порушенні їх прохідності у відповідь на стимуляцію секреції. Дифдіагностика з гіпертонусом в біліарній системі. Буває при біліарному чи токсичному генезі пан-креатиту.

- блювання – буває рідше, спостерігається, як правило, при загостреннях ХП, повторне, але не приносить полегшення (не «знімає» підвищений тиск в панкреатичних протоках) – за винятком деяких варіантів з дуоденостазом;

- метеоризм – іноді виражений. В гострих випадках виникає за рахунок парезу кишок (ознака Гербіха), при тривалому перебігу ХП – внаслідок малдигестії на фоні супутньої патології кишок і жовчовиділення;

- зниження апетиту – в 1/3 хворих ХП;

- порушення стільця (на фоні болю або самостійні) – можемо розглядати як прояв диспепсії і малдигестії, або виділяти в окремий дискінетичний синдром:

а) помірні проноси, закрепи чи їх чергування;

б) збільшення об’єму стільця навіть при відсутності діареї (так званий «великий панкреатичний стілець») – нагадує стілець при хронічних ентеритах. Інші ознаки – стілець сіруватого (жовто-сіруватого) кольору, має тьмяний блиск, дуже погано змивається з унітазу, неприємного запаху (внаслідок приєднання бродильної та гнилісної кишкової диспепсії).

Диспептичні порушення входять в клініко-лабораторний синдром панкреатичної малдигестії (сюди входять вказані диспептичні скарги, схуднення, зовнішній вид і характер стільця, дані копроскопії і аналіз ферментативної активності ПЗ, яка знижена).

3. Синдром загальних проявів:

- схуднення (в 1/3 хворих), іноді виражене;

Причини схуднення хворих:

а) обмеження об’єму і характеру харчового раціону через боязнь болів та блювання;

б) поганий апетит;

в) зовнішньосекреторна недостатність ПЗ, що приводить до процесів малдигестії і далі – ентеральної малабсорбції.

- астено-невротичні прояви: загальна слабкість, астенізація, подразливість, розлади сну;

- якщо ХП розвився внаслідок алкоголізму, то астенічні явища більш виражені, приєднується психоорганічний синдром (енцефалопатія) зі зниженням пам’яті та інтелекту, характерні також полінейропатія, ураження інших органів і систем (печінки, кишок, серця та ін.);

- у прогресуючих випадках панкреатичної малдигестії приєднуються явища ентеропатії із загальними проявами: гіповітамінозом, шкірними трофічними змінами тощо.

Слід пам’ятати, що клінічна симптоматика у пацієнта може в основному бути за рахунок іншого – основного захворювання (особливо при вторинних латентних панкреатитах): жовчокам’яної хвороби, холециститу, пептичної виразки та ін.

У цілому, нагадуємо, виділяють 3 типові форми ХП: з переважанням рецидивуючого (рецидивуюча форма) чи неперервного (больова форма) больового синдрому. Латентна форма характеризується диспептичними проявами або практичною відсутністю скарг. Значно рідше буває спеціальна псевдотуморозна форма з явищами механічної жовтяниці за рахунок значно зміненої голівки ПЗ. Іноді клінічні форми ХП з часом можуть переходити одна в іншу (частіше від більш легких форм у важчі).

Деякі дослідники виділяють атипові форми (варіанти) ХП (зустрічаються порівняно рідко і, як правило, на фоні супутньої патології, клініка якої і є провідною):

1. Інфарктоподібна форма – по типу стенокардії чи інфарктних болів аж до шоку, колапсу. На ЕКГ на висоті болів реєструється депресія сегменту ST з імітацією старту дрібновогнищевого інфаркту міокарду. Частіше спостеріга-ється у жінок з поєднаною біліарною та серцевою патологією (міокардіодистрофіями, артеріальною гіпертензією). Зменшення запалення pancreas часто приводить до нормалізації ЕКГ.

2. Гостра диспептична форма – по типу гострої токсикоінфекції, харчового отруєння (нудота, блювання, здуття, печія, гіркота в роті, а больовий синдром мінімальний). Буває на фоні загострення гастриту, хронічного дуоденіту, виразкової хвороби.

3. Діабетоїдна форма – переважає розгорнута клініка цукрового діабету, хоча стартує захворювання з хронічного латентного панкреатиту з екскреторною недостатністю. Слід зазначити, що цукровий діабет при ХП має доброякісний перебіг, не завжди вимагає призначення інсуліну, рідко супроводжується появою кетоацидозу і судинних порушень.

4. «Гіпоталамічна» форма – домінують симптоми гіпоталамічних пароксизмальних ознобоподібних станів, раптових підйомів артеріального тиску, симпато-адренало-вих кризів (тахікардія, пітливість, м’язова слабкість). Буває на фоні діенцефальних синдромів різного генезу, тирео-токсикозу. Симптоми панкреатиту – на другому плані, однак його діагноз підтверджується інструментально-лабораторними даними: зміни УЗ-картини, рівня амілази в крові і сечі тощо. Це твердження справедливе для всіх вищевказаних атипових форм. До лікування ХП в цих випадках обов’язково підключати корекцію домінуючого супутнього захворювання. І навпаки, лікування основних захворювань буде більш ефективним при підключенні до нього засобів, що нормалізують стан ПЗ.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 403 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)