АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

Прочитайте:
  1. ІV.ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЛІКУВАЛЬНО-ЕВАКУАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ ПРИРОДНОГО ТА ТЕХНОГЕННОГО ХАРАКТЕРУ.
  2. ІІІ.1.Основна мета і завдання лікувально-евакуаційного забезпечення (ЛЕЗ). Періоди ліквідації медико-санітарних наслідків надзвичайних ситуацій
  3. Організація і проведення розвідки джерел водопостачання при надзвичайних ситуаціях. Оцінка якості води польовими методами.
  4. Організація і проведення санітарно-гігієнічних заходів на період надзвичайних ситуацій і катастроф мирного і воєнного часу. Гігієна розміщення військ, формувань і населення.
  5. Організація і проведення санітарного нагляду за повноцінністю та безпечністю харчування цивільних формувань у польових умовах при надзвичайних ситуаціях.
  6. Організація та проведення санітарного нагляду за умовами праці ліквідаторів наслідків надзвичайних ситуацій.

Аптечка індивідуального медичного захисту (АІМЗ) призначена для оснащення формувань цивільної оборони України,формувань та органів виконавчої влади,які беруть участь у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та використовується населенням при надзвичайних ситуаціях для надання першої медичної допомоги і профілактики.

Найменування вкладень Одиниця виміру Кількість Правила користування  
Акватабс 3,5 мг таблетки   Для знезараження питної води 1 табл. розчинити в 1 л води. Вживати воду через 30 хв.
БіоСтар таблетки   При перебуванні в зоні радіаційного за-бруднення або передбаченого впливу радіації на організм. Приймати під час або після вживання їжі. З профілактик-тичною метою 1-2 табл. на добу на про-тязі всього часу перебування в зоні.
Валідол таблетки   При нервовому збудженні або болю в серці. Покласти 1 таблетку під язик до повного розсмоктування. При не обхід-ності повторити.
Вугілля активоване таблетки   При отруєннях. Приймати по 2 табл. на 10 кг ваги тіла після подрібнення і роз-чинення в воді.
Доксицикліну гідрохлорид капсули   Протибактеріальний препарат. Прийма-ється при загрозі або прояві інфекцій-них захворювань – 2 капсули в перший день,потім по 1 капсулі на добу після їжі на протязі 3-5 діб.
Калію йодид таблетки   При випаданні радіоактивних опадів, перебуванні на радіоактивно-забрудне-ній території,вживанні забруднених продуктів (свіжого молока).Приймати по 1 табл. щодня протягом 10 днів.
Пластир бактерицидний упаковка   Зняти захисну плівку,накласти на невелику рану,садно.
Буторфанолу тартрат 0,2% -1,0 шприц-тюбик   Засіб для знеболювання. Вводиться внутрішньом’язево.
Бинт стерильний (5м х10 см) штук   Для накладання пов’язок.

Аптечка індивідуальна (АІ-2) призначена для самодопомоги при пораненнях та опіках (обезболювання), для профілактики або послаблення ураження радіоактивними речовинами, бактеріальними засобами і отруйними речовинами. Використовується у випадку виникнення надзвичайних ситуацій воєнного часу.

У комплекті аптечки є інструкція, на внутрішньому боці кришки нанесена схема розміщення препаратів у аптечці. В її гніздах зберігаються такі медичні засоби індивідуального захисту.

У гнізді № 1 знаходиться шприц-тюбик з протибольовою речовиною. Застосовується при великих ранах, опіках і переломах. Порядок користування шприц-тюбиком розглянуто раніше.

У гнізді № 2 розміщений пенал червоного кольору. В ньому є 6 таблеток тарену для запобігання (ослаблення) ураження фосфорорганічними речовинами. Приймати потрібно по одній таблетці при сигналі „Хімічна тривога”. При наростанні ознак отруєння необхідно прийняти ще одну таблетку. Після прийому першої таблетки слід одягнути протигаз; другу можна приймати не раніше ніж через 5-6 годин.

У гнізді № 3 у великому білому пеналі знаходиться 15 таблеток сульфадиметоксину – протибактеріального засобу. Застосовують його при появі шлунково-кишкових розладів, які часто виникають після опромінення. У першу добу прийняти 7 таблеток за один раз, а в наступні 2 доби – по 4 таблетки.

У гнізді № 4 у двох восьмигранних пеналах рожевого кольору розміщені по 6 таблеток цистаміну – радіозахисного засобу № 1. Приймають 6 таблеток за 1 прийом при загрозі опромінення. При новій загрозі опромінення, але не раніше ніж через 4-5 годин після першого прийому, рекомендується ще 6 таблеток.

У гнізді № 5 є 2 білих однакових чотиригранних пенали з протибактеріальним препаратом № 1 (тетрациклін, гідрохлорид). Приймати слід 5 таблеток за один прийом при безпосередній загрозі або бактеріальному зараженні, а також при пораненнях і опіках. Через 6 годин після першого прийому слід прийняти ще 5 таблеток.

У гнізді № 6 знаходиться пенал з 10 таблетками радіозахисного засобу № 2 – йодистим калієм. Приймати його потрібно по одній таблетці щоденно протягом 10 днів після випадання радіоактивних речовин і особливо при вживанні свіжого молока. Препарат ефективний, якщо він введений в організм за 30-60 хвилин до опромінення або вживання забрудненої радіоактивними речовинами їжі та води. Захисні властивості зберігаються протягом 5-6 годин з моменту прийому.

У гнізді № 7 є пенал голубого кольору з протиблювотним препаратом етаперазином (5 таблеток). Приймати необхідно по одній таблетці зразу після опромінення або при появі нудоти після удару в голову.

Дітям до 8 років препарати аптечки слід давати по ¼ таблетки, крім радіозахисного препарату № 2; дітям від 8 до 15 років – по ½ таблетки, а протибольовий і радіозахисний препарат № 2 – у повному об’ємі.

Індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8А - індивідуальний засіб медичного протихімічного захисту, призначений для оброблення ділянок шкіри людини та прилягаючих до неї ділянок обмундирування, заражених крапельно-рідкими ОР та їх аерозолями, а також лицевої частини протигазу та помітних плям ОР на обмундируванні.

ІПП-8 складається з посудини ємкістю 200 мл, яка наповнена універсальним дегазатором, з пробкою, що нагвинчується і чотирьох ватно-марлевих тампонів. ІПП-8 забезпечує обробку 1500-2000 см2 поверхні тіла. Вміст ІПП-8 упакований в поліетиленовий мішечок з інструкцією з застосування.

При раптовому застосуванні хімічної зброї необхідно: надіти протигаз та плащ у вигляді накидки, при нагоді сховатись у техніці або споруді, негайно вскрити пакет, налити рецептуру з пакету ІПП-8 у праву долоню; затримати дихання, заплющити очі і лівою рукою, тримаючи за клапанну коробку, зняти лицеву частину протигазу з підборіддя, а правою рукою швидко протерти шкіру обличчя під лицьовою частиною протигазу. Повіки мають бути заплющені. Сухим тампоном зняти надлишки рецептури, починаючи з шкіри біля очей, надіти лицеву частину протигазу, зробити різкий видих, відкрити очі; змочити рецептурою тампон, яким протерти шию, долоні, комірець, обшлаги рукавів, зовнішню поверхню лицевої частини протигазу; закрити флакон та покласти його у сумку протигазу. Обробку шкіри вмістом ІПП-8 здійснювати не пізніше 5 хв. з моменту потрапляння крапель ОР на шкіру.

При надітому протигазі: розкрити пакет, змочити тампон рецептурою та рівномірно протерти шкіру шиї, рук, знов змочити тампон та протерти комір та обшлаги рукавів (захоплюючи тампоном зовнішню та внутрішню поверхню), зовнішню поверхню лицевої частини протигазу; сухим тампоном зняти надлишки рецептури зі шкіри шиї та рук; закрити та покласти флакон у сумку для протигазу.

Можна застосовувати як дегазуючу речовину нашатирний спирт.

Пакет перев’язувальний індивідуальний призначений для надання допомоги при пораненнях і опіках.

Мал.Пакет перев'язувальний індивідуальний:

а - розкриття зовнішньої оболонки по надрізу;

б - витягання внутрішньої упаковки:

в - перев'язувальний матеріал у розгорнутому вигляді:

1 -- кінець бинта, 2 — подушечка нерухома, З - кольорові нитки

4 — подушечка рухома, 5 — бинт. б — скочування бинта.

 

Він складається з двох ватно-марлевих подушечок розміром 32 х 17,5 см, бинта розміром 10 см х 7 м (мал. 254). Одна подушечка пришита на кінці бинта, а друга вільно пересувається по ньому. Подушечки і бинт стерильні, упаковані в пергаментний папір. Зовнішній чохол пакета виготовляється з прогумованої тканини. Така подвійна упаковка перев'язувального матеріалу забезпечує надійне збереження його стерильності. У пакет вкладається шпилька. На чохлі написано правила користування пакетом. Накладаючи пов'язку, пакет беруть у ліву руку, правою рукою по лінії надрізу відкривають зовнішній чохол і виймаютьвнутрішню упаковку. Вийнявши шпильку, знімають папір і розгортають перев'язувальний матеріал, не торкаючись руками внутрішньої поверхні подушечок, тобто тієї поверхні, що прикладатиметься до рани. Той, хто надає допомогу, може братися руками лише за прошиту кольоровими нитками поверхню подушечок. Подушечку прибинтовують, кінець бинта закріплюють шпилькою.

При наскрізних ранах рухому подушечку пересувають по бинту на потрібну відстань, щоб закрити вхідний і вихідний отвори рани. Зовнішній чохол пакета, внутрішня поверхня якого стерильна, використовується для нак­ладання герметичних пов'язок

Відкривати пакет потрібно після того, як місце поранення (опіку) буде підготовлене для накладання пов’язки. У тих випадках, коли доступу до рани перешкоджає одяг або взуття, їх треба розрізати (краще по швах), також можна зробити й інші розрізи.

Універсальна багатоцільова індивідуальна аптечка цивільного захисту "Негайна допомога".

Аптечка призначається для надання першої допомоги у разі травмування, легкого поранення, харчових отруєнь та інших уражень, а також екстреної само­допомоги в умовах хімічного, радіаційно­го зараження та в осередках інфекційно­го захворювання.

До комплектації аптечки входять прості, дешеві, безпечні засоби, застос­ування яких не вимагає спеціальної підготовки. Вкладається вміст аптечки в герметичний компактний поліетиле­новий корпус, пристосований для но­сіння на поясі, в нагрудній кишені чи жіночій сумці.

Вміст аптечки:левоміцетин,йод,сода харчова,борна кислота,пов’язка медич-на, ентеросорбент, анальгін,бинт медичний,лейкопластир,пакет поліетиленовий, інструкція, перелік вкладень,футляр

Аптечка має коротку та дохідливу інструкцію:

1. В осередках хімічного зараження парами азотної кислоти або хлору розчинити соду з пакета в одній склянці води (якщо немає склянки – у спеціально вкладеному поліетиленовому пакеті), намочити пов'язку і закрити нею рот та ніс. Після виходу з небезпечного середовища промити цим розчином очі прополоскати рот і ніс. У осередках розливу аміаку чи лугу замість соди розчинити пакет з борною кислотою,змочити пов'язку та затулити нею рот і ніс. Борна кислота застосовується також як протимікробний засіб для зрошування гнійних осередків і полоскання ротової порожнини.

2 .В осередках радіаційного забруднення використати пов'язку, виготовлену зі спеціального матеріалу, як респіратор для захисту верхніх дихальних шляхів від радіаційного пилу та аерозолі При відсутності йодистого калію негайно приготувати і випити радіопротектор (3-5 крапель розчину йоду на склянку води - для дорослих, дітям до двох років - 1-2 краплі).

3. В умовах бактеріологічної не­безпеки пов'язку для обличчя використати як засіб медичного захисту дихальних шляхів від інфекційних спор і мікробів. Левоміцетин (доксициклін) - це ефективний профілактичний і лікувальний засіб проти сибірської вираз­ки, тифу, паратифу, гнійних та інших інфекцій.

4. В осередках повені, затоплень при переохолодженні у воді, темпе-ратурі, головному, м'язовому,травматичному болю різноманітного поход-ження застосовується баралгін (седалгін, анальгін) з "Багатоцільової аптечки ЦЗ". При захворюванні на дизентерію, інших шлункових інфекціях скорис-тайтесь тетрацикліном (доксицикліном або левоміцетином). При харчових отруєннях вживається ентеросорбент СКН ("Біла глина").

Термін придатного зберігання цих аптечок (5 років) після заміни двох компо­нентів (левоміцетин і баралгін) може бу­ти подовжено до 10 років.

 


 

 

Міністерство охорони здоров'я України спільно з Медичним Управлінням МНС України розробило ін­дивідуальний протихімічній пакет ІПП-ЗД для дезинфекції, дегазації та дезактива­ції, призначений для знезараження від­критих ділянок шкіри, робочих повер­хонь, інвентаря та приміщень при попа­данні хімічних, радіоактивних та біологіч­но небезпечних речовин.

Комплект ІПП-ЗД широко використовувався на всіх об'єктах поштового зв'язку України від загрози бактеріального зараження при обробці поштової кореспонденції, а також в умовах загрози та розповсюдження "пташиного гри­пу" в Криму.

Додаток №2


Дата добавления: 2014-12-11 | Просмотры: 1232 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)