АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ПАЦІЄНТАМИ І ДОГЛЯД ЗА НИМИ

Прочитайте:
  1. I. Спостереження за перебігом нормальної вагітності
  2. Б) догляд за шкірою.
  3. Використання міхура із льодом, газовивідної трубки, грілки під час догляду за хворими.
  4. Деонтологія догляду
  5. ДИСПАНСЕРНЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ
  6. Диспансерне спостереження
  7. Діагностика вагітності, спостереження та організація маршруту вагітної
  8. Догляд за важкохворими
  9. Догляд за важкохворими та хворими в агональному стані. Поняття про вмирання організму.
  10. Догляд за вухами

Медичні працівники повинні вміти правильно здій­снювати споете еження за пацієнтами з порушенням функцій органів і систем, дати правильну оцінку стану пацієнта, у разі потреби негайно самостійно надати йому невідкладну допомогу.

'. Температура тіла а її вимірювання

Поняття про механізми терморегуляції. Людині притаманна відносно постійна температура тіла, що не залежить від температури навколишнього середовища. Підтримання постійної температури тіла забезпечується складними процесами терморегуляції — функціональною системою, що включає в себе периферичні (шкіра, крово­носні судини) і центральні (гіпоталамус) терморецептори, спеціальні центри терморегуляції, які розміщені в голо­вному мозку, і еферентні шляхи, що регулюють рівень теплопродукції і тепловіддачі.

Так, при підвищенні температури навколишнього се­редовища відбуваються розширення кровоносних судин шкіри, збільшення її теплопровідності і тепловіддачі, збільшення потовиділення, що призводить до підвищен-І ня тепловіддачі і зменшення теплопродукції. Це оберігає І організм людини від перегрівання. Навпаки, при знижен­ні температури навколишнього середовища зменшується! тепловіддача за рахунок зменшення теплопровідності шкіри і звуження її кровоносних судин, підвищується теплопродукція внаслідок збільшення скоротливої ак­тивності скелетних м'язів, що запобігає зниженню темпе­ратури тіла.

_______________ СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ПАЦІЄНТАМИ 1 ДОГЛЯД ЗА НИМИ ________________ 207

Температура тіла здорової людини та її фізіологічні коливан­ня. Температура здорової людини становить у пахвовій ямці 36,4— 36,9 °С, у порожнині рота — 37,1—37,3 °С, у прямій кишці та вагіні — 37,3—37,5 °С.

Летальний (смертельний) максимальний рівень становить понад 42,5 °С, мінімальний нижче 33°С. При таких рівнях температури ви­никають незворотні порушення обміну речовин та будови клітин, що не сумісно з життям.

Протягом доби температура тіла здорової людини може коливати­ся до ±1 °С. Найвищою вона є о 16.00—18.00, найнижчою — о 3.00— 6.00 год. Коливання можуть зумовлюватися характером харчування, інтенсивністю праці м'язів, частково — температурою навколишньо­го середовища (особливо при неправильному вдяганні). Рівень тем­ператури залежить від віку людини: так, у дітей внаслідок більшої інтенсивності процесів обміну речовин та окисних процесів, що є необхідним для росту організму, температура тіла дещо підвищена, ніж у дорослих (36,9—37,2 °С). У людини похилого та старечого віку внаслідок фізіологічного зниження інтенсивності процесів темпера­тура тіла є нижчою, ніж у людини середнього віку (36,0—36,5 °С). У період менструації температура тіла підвищується і може становити 36,9—37,1 °С.

Улітку температура тіла може бути на 0,1—0,3 °С вищою, ніж узимку. Температура тіла також залежить від емоційного стану лю­дини. У період емоційного напруження (у студентів перед іспитами, в акторів, спортсменів) температура тіла може підвищуватись порів­няно зі спокійним станом на 0,2—0,6 °С.

ПРИЛАДИ ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ ТІЛА

Медичний термометр — це тонка скляна запаяна з обох боків капілярна трубка, з якої видалено повітря. На нижньому кін­ці ця трубка переходить у резервуар, заповнений ртуттю. Шкала ме­дичного термометра виготовлена із матового скла та алюмінію і має поділки від 34 до 42 °С. Кожна поділка відповідає цілому градусу за Цельсієм. Кожен градус поділяється на 10 менших поділок (по 0,1 °С). На рівні 0,5 °С поперечна лінія є довшою за інші. Зовнішню трубку термометра виготовляють із тугоплавкого скла; вона дещо сплюще­на, щоб термометр не скочувався з поверхні, де його поклали. Ртут­ний стовпчик повинен бути нерозривним; розірваність стовпчика ртуті можна з'єднати за допомогою струшування. Якщо це не вдаєть­ся, термометр потрібно вважати непридатним для користування.

Термометр на основі рідких кристалів. Принцип його роботи полягає у зміні забарвлення рідких кристалів при зміні температу­ри. Найчастіше застосовується термометр "Термотест". Це полімерна


пластинка, вкрита емульсією з рідких кристалів. Для вимірювання температури тіла пластинку накладають на будь-яку частину тіла. При температурі тіла 36—37 °С на пластинці зеленим кольором ви­світлюється літера "N" (norma — норма), а при температурі більше 37 °С — "F" (febris — гарячка). Більш досконалі термометри можуть подавати інформацію у цифровому позначенні. У палатах інтенсив­ного спостереження термометрію можна проводити стаціонарним медичним термометром для дистанційного вимірювання, а також використовують індивідуальні термометричні блоки тривалого моні-торного спостереження, які при виході температури тіла за встанов­лені межі подають сигнал тривоги.

Правила і техніка вимірювання температури тіла за допо­могою медичного термометра. Вимірювати температуру хворого бажано одним і тим самим термометром. Перед вимірюванням тем­ператури тіла потрібно впевнитися, що ртутний стовпчик термомет­ра стоїть не вище 35 °С. Якщо він вище, то термометр струшують. Струшувати термометр треба тоді, коли він охолоне після поперед­нього вимірювання, оскільки при струшуванні теплого термометра стовпчик ртуті може розірватися. Якщо це трапилося, треба де­кілька разів повторити струшування. Захоплюють верхню частину в кулак таким чином, щоб його головка упиралася в долоню, а се­редина була між великим та вказівним пальцями. Декількома від-ривчастими рухами у ліктьовому суглобі з силою опускають руку донизу, роблячи при цьому раптову зупинку.

Зазвичай температуру тіла вимірюють двічі на добу: між 7.00— 9.00, а також між 17.00—19.00 год. Інколи для виявлення прихова­ного туберкульозу, ревматизму тощо температуру тіла вимірюють кожні 2—4 год.

Найчастіше температуру вимірюють у пахвовій ямці. Це на прак­тиці є найзручнішим місцем, але дає менш точні результати, ніж при вимірюванні температури в порожнинах.

Перед уведенням термометра у пахвову ямку, особливо при пото­виділенні, треба протерти шкіру змоченим теплою водою рушником, потім витерти насухо.

Це запобігає забрудненню термометра та охолодженню його внаслідок випаровування поту. Також треба впевнитися у відсут­ності в пахвовій ямці запальних процесів чи штучної гіперемії шкі­ри (коли пацієнт намагається симулювати підвищення температури тіла). Іноді пацієнти з метою симуляції використовують передчасно заготовлені грілки з гарячою водою, батареї центрального опалення, настільні лампи.

Установити термометр треба так, щоб весь ртутний резервуар з усіх боків щільно прилягав до тіла у глибині пахвової ямки протягом

________________ СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ПАЦІЄНТАМИ І ДОГЛЯД ЗА НИМИ ________________ 209

усього часу вимірювання. Щоб термометр не зсувався, треба щільно притиснути плече до грудної клітки, а передпліччя розмістити таким чином, щоб долоня знаходилась у протилежній пахвовій ямці. Бажа­но стежити, щоб між термометром та тілом не потрапила білизна.

Якщо хворий непритомний або збуджений, треба підтримувати його руку.

Вимірювання температури у ротовій порожнині дає більш точні результати незалежно від температури навколишнього середовища, вологості шкіри тощо. Ртутний резервуар термометра повинен знахо­дитись під язиком. Але такий спосіб неможливо застосувати непри­томному чи збудженому пацієнту, пацієнту із психічним захворюван­ням, при хворобах ротової порожнини та розладах носового дихання.

Вимірювання температури тіла у прямій кишці також дає точний результат. Воно показане у маленьких дітей, надто виснажених та знесилених: у них термометр у пахвовій ямці нещільно охоплюється м'якими тканинами, тому результати такого вимірювання є неточ­ними. Воно протипоказане при затримці випорожнень (закреп), про­носі, запаленні прямої кишки (проктит), геморої, що кровоточить, психічних захворюваннях та психічному збудженні хворого.

У випадку закрепу перед вимірюванням температури тіла за 2—З год потрібно провести очисну клізму. Термометр змазують вазеліно­вою олією, вкладають хворого на бік, розсувають сідниці і вставля­ють термометр у пряму кишку до середини його довжини. Сідниці притискають одна до одної.

Вимірювання температури тіла у вагіні широко застосовується у гінекологічній практиці для виявлення порушень менструального циклу. Цей метод дає дуже точні результати. У кожної хворої пови­нен бути індивідуальний градусник.

Термін вимірювання температури тіла у пахвовій ямці становить 7—10 хв, у ротовій порожнині, прямій кишці, вагіні 5—7 хв.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1351 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)