АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Нітрофурани

Нітрофурантоїн (фурадонін) та фуразолідон активні відносно ряду грам(+) (стафілококи та ентерококи) та грам(-) (нітрофурантоїн активний відносно E.coli, більшість інших Enterobacteriaceae є стійкими або помірно стійкими) м/о. Фуразолідон, окрім цього, діє на лямблії та трихомонади. Із клінічно значимих збудників до нітрофуранів не чутливі MRSA, P.aeruginosa та більшість анаеробів. У зв’язку з особливостями фармакокінетики й високою частотою небажаних реакцій, нітрофурани обмежено застосовують у клінічній практиці.

  • Нітрофурантоїн (Nitrofurantoin)*

Фармакотерапевтична група: J01X E01 - антрибактеріальні засоби. Похідні нітрофурантоїну

Основна фармакотерапевтична дія: бактеріостатична, бактерицидна

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: діє на грам (+) та грам (-) бактерії (стафілококи, стрептококи, кишкову паличку, збудники черевного тифу, дезентерія, різноманітні штами протея) при інфекціях сечовивідних шляхів; висока ефективність препарату обумовлена порушенням синтезу білків у рибосомах, а також прямою дією на цитоплазмічну мембрану організму; під час лікування резистентність бактерій розвивається рідко, але іноді виникає при тривалому застосуванні; найбільш активний у кислій сечі; всмоктування з ШКТ відбувається повільно; наявність їжі в травному тракті підвищує біодоступність; після прийому 100 мг Смакс досягається через 1 та 2 год; зв’язування з білками плазми становить 60 - 95%; T1/2 становить 0,5 - 1 год; висока концентрація в сечі триває до 12 год; 30% до 50% дози швидко виводиться з сечею в незмінному вигляді; проникає крізь плаценту та гематоенцефалічний бар’єр, його сліди виявлено в материнському молоці.

Показання для застосування ЛЗ: інфекції сечовивідних шляхів (пієліт, пієлонефрит, цистит, уретрит), у тому числі для тривалої терапії рецидивів, а також для попередження інфекцій при урологічних операціях, катетеризації, цистоскопії.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: дорослим - внутрішньо по 50 - 100 мг 3 - 4 /добу після їжі, запиваючи великою кількістю рідини; при неускладнених інфекціях - по 50 мг 3 р/добу або по 100 мг 2 р/добу; курс лікування становить 7 днів; для профілактики достатньо призначати по 100 мг на ніч.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: ШКТ - нудота, блювання, відсутність апетиту, біль у животі, пронос; нервова система - головний біль, сонливість, запаморочення, ністагм, підвищення внутрішньочерепного тиску, необоротні периферичні поліневропатії; реакцій підвищеної чутливості - шкірні висипи, кропив’янка, свербіж, пропасниця, ангіоневротичний набряк, а також – анафілаксія, erythema multiforte, ексфоліативний дерматит, панкреатит, що подібний до с-му червоного вовчака, міалгія, артралгія, астматичні напади (у хворих на астму); дихальна система - еозинофілієя, кашель, біль у грудях, задишка, легеневий інфільтрат або ущільнення та плевральний випіт, інтерстиціальний пневмоніт та фіброз легень; поодинокі випадки гепатотоксичності, які проявляються холестатичною жовтухою та гепатитом, розвиваються у жінок, є дозонезалежними та зникають після відміни препарату; поодинокі випадки алопеції.

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість до нітрофуранів; особи з дефіцитом глюкозо-6-фосфатогідрогенази; г. та хр. ниркова недостатність; діти до 3 років; під час вагітності у зв’язку з ризиком розвитку гемолітичної анемії у новонародженого; період лактації.

Форми випуску ЛЗ: табл. по 100 мг

Умови та термін зберігання ЛЗ: зберігати при t° 15°С - 25°С; термін придатності - 4 роки.

Торгова назва:

ІІ. Фурадонін, АТ "Олайнфарм", Латвія

  • Ніфуроксазид (Nifuroxazide)

Фармакотерапевтична група: А07А Х03 - протимікробний засіб для лікування інфекційно-запальних захворювань кишечнику.

Основна фармакотерапевтична дія: бактеріостатично або бактерицидно (залежно від дози).

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: кишковий антисептик; активний відносно більшості збудників кишкових інфекцій (також штамів-мутантів, стійких до інших протимікробних засобів): грам (+) (сімейство Staph.) і грам (-) (сімейство Enterobacterіаceae: Escherichia, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella, Salmonella, Shigella, Proteus, Yersinia), а також Vibrio cholerae. Не активний відносно бактерій роду Pseudomonas і роду Proteus (вид Proteus inconstans), а також штамів підгрупи A виду Providentia alcalifaciens; порушує синтез білків у патогенних бактеріях; у середньотерапевтичних дозах виявляє бактеріостатичну активність, а в більш високих – бактерицидну; у терапевтичних дозах практично не порушує рівноваги симбіотної бактеріальної флори товстого кишечнику; не спичинює розвитку резистентних штамів патогенних м/о і перехресної стійкості бактерій до інших протимікробних засобів, що дозволяє при генералізованих інфекціях призначати його в комплексній терапії із системними препаратами; при кишкових інфекціях вірусного генезу запобігає розвитку бактеріальної суперінфекції; після перорального прийому практично не всмоктується із ШКТ, створюючи високу концентрацію діючої речовини у кишечнику; в плазмі крові визначаються слідові концентрації препарату; незначна кількість виявляється у сечі в незміненому вигляді.

Показання для застосування ЛЗ: г. діарея інфекційного генезу; хр. коліти та ентероколіти інфекційної етіології; комплексне лікування с-му дисбіозу кишечнику; профілактика інфекційних ускладнень з боку ШКТ при хірургічних операціях.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: приймати внутрішньо: дорослим і дітям старше 6 років - по 2 табл. 4 р/добу через кожні 6 год; курс лікування - 5 - 7 днів; дітям до 6 років рекомендується призначати препарат у формі суспензії.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: тимчасовий біль у животі, нудота, посилення діареї; індивідуальна гіперчутливість до препарату (задишка, шкірні висипання, свербіж), яка вимагає відміни препарату.

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість до препарату, а також у разі алергії на похідні 5-нітрофурану.

Форми випуску ЛЗ: капс. по 100 мг, по 200мг, табл., вкриті оболонкою, по 100 мг, по 200 мг, суспензія, 200 мг/5 мл у фл., 220 мг/5 мл у фл.

Умови та термін зберігання ЛЗ: зберігати при t° 15°С - 25ºC; термін придатності - 3 роки.

Торгова назва:

ІІ. Ентерофурил, "Bosnalijek d.d.", Боснія і Герцеговина

Ніфуроксазид, ВАТ "Київмедпрепарат"

Ніфуроксазид, "Polfa" Grodzisk Pharmaceutical Works Sp.z.o.o., Польща

Ніфуроксазид, "Gedeon Richter Romania SA" для "Grodzisk Pharmaceutical Works "Polfa" Co Ltd", Румунія/Польща

  • Фуразидин (Furazidin)

Фармакотерапевтична група: J01X E03 - протимікробні засоби для системного застосування. Похідні нітрофурану.

Основна фармакотерапевтична дія: протимікробна.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: в високих концентраціях циркулює в нирках; не викликає резистентності м/о; має широкий спектр антибактеріальної дії; активний відносно грам(-) та грам (+) м/о: стафілакоків, Enterobacter aerogenes, Сitrobacter, Proteus mirabilis, Morganella morganii, а найбільшу активність проявляє щодо E.Coli; ефективний під час тяжких інфекцій, коли застосування інших антибактеріальних засобів не ефективне; після прийому капсули у кислому середовищі шлунка не відбувається перетворення фурагіну розчинного у фурагін, тому значно збільшується бактеріостатичний ефект; після всмоктування з ШКТ у систему воротної вени печінки утворюється бактеріостатична концентрація препарату, зникає бактеріємія та поліпшується імунологічний стан організму; концентрація у крові та тканинах порівняно невелика, що пов’язано зі швидким виділенням; Смакс зберігається від 3 до 8 год, у сечі виявляється за 3 - 4 год; виділення нирками відбувається шляхом секреції через канальці (85%), меншою мірою здійснюється біотрансформація (менше 10%), що відбувається у печінці та нирках; високий вміст препарату в лімфі забезпечує затримання розповсюдження інфекції лімфатичними шляхами; концентрація в жовчі вища, ніж у сироватці, а в лікворі нижча, ніж у сироватці; всмоктування помітно покращується, якщо вживати його після їди.

Показання для застосування ЛЗ: тяжкі захворювання інфекційно-запального характеру: неускладнені інфекції сечовивідної системи (г. та хр. цистити, уретрити, пієлонефрити, простатити), дихальних шляхів (бронхіти, пневмонії, хр. обструктивні захворювання легенів), шкіри та м’яких тканин, тяжкі інфіковані опіки, гінекологічні інфекції, холецистит, сепсис; профілактика при урологічних операціях, цистоскопії, катетеризації тощо.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: приймати після їди, запиваючи великою кількістю рідини; дорослим - по 50 - 100 мг (1 - 2 капс.) 3 р/добу; курс лікування триває 7 - 10 днів, за необхідності через 10 - 15 днів курс можна повторити; максимальна добова доза – 600 мг; дітям з масою тіла 30 кг і більше - по 50 мг 3 р/добу; з метою інтраопераційної профілактики - вищезазначені дози.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: головний біль, нудота, блювання, втрата апетиту, АР, неврит, поліневрит, порушення функції печінки.

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість до нітрофуранів; полінейропатія, поліневрит; токсичний гепатит; вагітність і лактація; г. та хр. ниркова недостатність, в тому числі у хворих, які перебувають на гемодіалізі або перитоніальному діалізі.

Форми випуску ЛЗ: табл. по 50 мг, капс. по 50 мг.

Умови та термін зберігання ЛЗ: зберігати при t° 15°С - 25ºC; термін придатності – 3 роки.

Торгова назва:

І. Фурагін, АТ "Галичфарм"

ІІ. Фурагін, "Adamed" Sp. z.o.o, Польща

Фурагін, Фурамаг®, АТ "Олайнфарм", Латвія

  • Фуразолідон (Furazolidone)*

Фармакотерапевтична група: G01A X06 - антимікробні та антисептичні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія: бактеристатична.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: пригнічує ріст і розмноження стафілококів, стрептококів, дизентерійної, кишкової паличок, палички паратифу та інших м/о; має протигрибкову та протитрихомонадну активність, чинить лікувальну дію при лямбліозі; активний відносно резистентних до а/б і сульфаніламідів штамів мікробів; стійкість розвивається повільно; при внутрішньому прийомі швидко всмоктується у ШКТ і розподіляється у тканини, включаючи ЦНС; терапевтична концентрація у крові триває упродовж 4 - 6 год; високих концентрацій у крові і тканинах не утворює, оскільки значною мірою швидко метаболізується в печінці; головний шлях елімінації – ниркова екскреція (65%); частково виводиться з жовчю, досягаючи високих концентрацій у просвіті кишечнику, що надає можливості застосовувати його при кишкових інфекціях.

Показання для застосування ЛЗ: лікування бацилярної дизентерії, паратифу, діареї, ентеритів, спричинених кишковою паличкою, протеєм, стрептококами, стафілококами та ентерококами; лямбліозу, трихомонадного кольпіту, вагініту, уретриту, пієліту, циститу, інфікованих ран.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: дорослим і дітям старше 8 років - внутрішньо після їди, запиваючи великою кількістю рідини (100 - 200 мл); для лікування паратифу, дизентерії, харчових токсикоінфекцій дорослим - по 0,1 -0,15 г, після їди, 4 р/добу, протягом 5 - 10 днів (тривалість лікування залежить від характеру та тяжкості патологічного процесу); в таких же дозах можна приймати циклами, по 3 - 6 днів (з інтервалами 3 - 4 дні); дітям старше 8 років призначають препарат із розрахунку 6 мг/кг/добу в 4 прийоми, курс лікування – 5 -10 днів; лікування лямбліозу дорослим - по 0,1 г 4/добу, на добу у 3 - 4 прийоми; трихомонадний кольпіт лікують комбіновано, використовуючи табл. та свічки (внутрішньо по 0,1 г препарату, 3 - 4 р/добу, протягом 3 днів). загальний курс лікування проводять протягом 7 - 14 днів; терапія трихомонадних уретритів - на прийом 0,1 г 4 р/добу (3 дні); вищі дози для дорослих внутрішньо: разова – 0,2 г, добова – 0,8 г. Не рекомендується приймати довше 10 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: нудота, блювання, зниження апетиту.

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість до препарату; вагітність і лактація; діти до 8 років.

Форми випуску ЛЗ: табл. по 0,05 г

Умови та термін зберігання ЛЗ: зберігати при t° 15°С - 25ºC; термін придатності – 3 роки.

Торгова назва:

І. Фуразолідон, АТ "Галичфарм",

Фуразолідон, ВАТ "Луганський ХФЗ"

Фуразолідон, ВАТ "Монфарм".

 


Дата добавления: 2015-07-23 | Просмотры: 897 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)