АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Полієнові антибіотики

Прочитайте:
  1. Антибіотики,побічна дія антибіотиків
  2. Інші антибіотики
  3. Мікробіологічні основи антимікробної хіміотерапії. Принцип антимікробної хіміотерапії в стоматології. Антибіотики. Бактеріофаги.

Взаємодіють з ергостеролом клітинної мембрани грибів, викликаючи її пошкодження.

  • Амфотерицин В (Amphotericin B)*

Фармакотерапевтична група. J 02 A А01 - протигрибкові засоби для системного застосування. Антибіотики.

Основна фармакотерапевтична дія та ефекти ЛЗ: має більше фунгістатичну, ніж фунгіцидну дію.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: полієновий протигрибковий а/б, що має широкий спектр активності проти дріжджів і дріжджоподібних грибів: in vitro активний відносно численних видів грибів - Histoplasma capsulatum, Coccidiodes immitis, Candida spp., Blastomyces dermatitidis, Rhodotorula spp., Cryptococcus neoformans, Sporothrix schenckii, Mucor mucedo і Aspergillus fumigatus; неефективний відносно бактерій, рикетсій та вірусів; у клінічній практиці резистентних до препарату штамів грибів роду Candida виявлено не було; T1/2 - майже 15 діб; дані щодо фармакокінетики у дітей молодшого і середнього віку обмежені; майже весь зв’язується з білками плазми (понад 90%) і погано піддається діалізу; проникає у рідини та середовища організму (плевра, очеревина, суглоби, внутрішньоочна рідина); концентрація в спинномозковій рідині перевищує 2,5% від концентрації його у плазмі крові; у незначних кількостях проникає у склоподібне тіло або у нормальну амніотичну рідину; основне накопичення препарату відбувається в печінці; виділяється з організму нирками дуже повільно; після припинення лікування препарат можна виявити в сечі протягом 3-4 тижнів.

Показання для застосування ЛЗ: системні мікози: кандидомікоз, аспергільоз, гістоплазмоз, криптококоз, кокцидіомікоз, бластомікоз, мукоромікоз.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: в/в введення проводиться протягом 2 - 6 год; рекомендована концентрація для в/в вливання становить 0,1мг/мл (1мг/10мл); лікування починають з добової дози, яка становить 0,25 мг/кг, яку водять протягом 2 - 6 год; перша пробна доза (1 мг в 20 мл 5% розчину глюкози), що вводиться протягом 20 – 30 хв - надійний спосіб оцінки індивідуальної переносимості препарату; далі препарати вводиться в/в в дозі 0,3 мг/кг протягом 2 - 6 год; дозу можна поступово нарощувати від 5 - 10 мг на день до середньодобової дози - 0,5 - 1 мг/кг; оптимальна доза залишається невідомою, і підбір ефективної та водночас досить безпечної дози значною мірою здійснюється емпіричним шляхом; рекомендована добова доза може бути 1 мг/кг на день або 1,5 мг/кг через день у разі тяжких інфекцій, спричинених достатньо резистентними збудниками; за будь-яких обставин загальна добова доза не повинна перевищувати 1,5 мг/кг.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: пропасниця (іноді супроводжується сильним ознобом, звичайно протягом 15-20 хв від початку вливання); нездужання, зменшення маси тіла, припливи; ШКТ - анорексія, нудота, блювання, пронос, диспепсія, епігастральні болі спазматичного характеру, відхилення показників функціональних печінкових тестів від норми, жовтуха, гостра печінкова недостатність, геморагічний гастроентерит, мелена; кров - нормохромна, нормоцитарна анемія, агранулоцитоз, порушення згортання, тромбоцитопенія, лейкопенія, еозинофілія, лейкоцитоз, гіпомагніємія, гіперкаліємія; місцеві реакції - біль у місці ін’єкції за наявності чи відсутності флебіту або тромбофлебіту; кістково-м’язова система - генералізований біль, включаючи біль у м’язах і суглобах; нервова система - головний біль, судоми, втрата слуху, тиніт, транзиторні явища шуму у вухах, порушення гостроти зору або диплопія, периферична нейропатія, енцефалопатія, інші неврологічні симптоми; нирки - зниження та порушення функції нирок, включаючи азотемію, підвищення креатиніну сироватки, гіпокаліємію, гіпостенурію, ацидоз, зумовлений функцією ниркових канальців, нефрокальциноз, г. ниркова недостатність, анурія, олігурія; АР; серцево-судинна система: зупинка серця, аритмії, включаючи фібриляцію шлуночків, серцева недостатність, гіпертензія, гіпотензія, шок; легені: задишка, бронхоспазм, набряк легенів некардіогенного походження, пневмоніт, пов’язаний з гіперчутливістю.

Протипоказання до застосування ЛЗ: лікування неінвазивних грибкових інфекцій; тяжкі форми патології нирок, печінки, кровотворної системи, хворим на ЦД, підвищена чутливість до препарату.

Форма випуску ЛЗ: порошок ліофілізований для приготування р-ну для інфузій по 50 мг у фл., суспензія для інфузій, 1 мг/мл по 10 мл, по 25 мл, по 50 мл у фл.

Умови та терміни зберігання ЛЗ: зберігати в холодильнику при t° 2°С - 8°С; термін придатності - 2 роки.

Торгова назва:

ІІ. Фунгізоме, "Lafecare Innovations Private Limited" для "Mili Healthcare Limited", Індія/Великобританія

Фунгізон, "Bristol-Myers Squibb", Франція.

  • Ністатин(Nystatin)*

Фармакотерапевтична група. А07А А02 - протимікробні засоби, що застосовуються при кишкових інфекціях.

Основна фармакотерапевтична дія та ефекти ЛЗ: фунгістатична.

Фармакокінетика, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: а/б полієнової групи, що продукується актиноміцетом Streptomyces noursei; призводить до втрати основних компонентів клітини; пошкоджує збудників дерматомікозів, глибоких та вісцеральних бластомікозів, збудників хромомікозу та споротрихозу, пліснявих мікозів, деяких патогенних найпростіших, особливо чутливі дріжджоподібні грибки роду Candida та аспергили; пригнічує розвиток вегетативних форм дезинтерійних амеб у кишечнику; стійкість до препарату у грибків роду Candida та інших чутливих видів розвивається повільно; не активний відносно бактерій, актиноміцетів і вірусів; при прийомі внутрiшньо погано всмоктується в ШКТ (його біодоступність не перевищує 3 – 5%); фунгістатичні концентрації а/б в крові і близькі до терапевтичних в тканинах внутрішніх органів досягаються тільки при введенні його у великих дозах; не проникає крізь гематоенцефалічний бар’єр і не надходить у спинномозкову рідину; виділяється з калом у незміненому вигляді, при цьому у випорожненнях створюються високі його концентрації, достатні для прояву лікувального ефекту при кандидомікозі слизової оболонки травного каналу; препарат, що всмоктався, виводиться з організму із сечею.

Показання для застосування ЛЗ: захворювання, викликані грибками роду Candida (Candida albicans та інш.); кандидоз слизових оболонок рота, шкіри і травного тракту.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: внутрішньо дорослим приймають по 500 000 ОД препарату 3 – 4 р/добу; добова доза - 1,5 – 3,0 млн ОД; дітям призначають після 6 років (дози такі ж самі як для дорослих); середня тривалість лікування 10 – 14 днів (залежно від тяжкості захворювання та чутливості до препарату); при хр. рецидивуючих кандидозах проводять повторні курси терапії з перервами між ними 2 – 3 тижні.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: нудота, блювання, діарея, підвищення t° тіла, озноб, АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість до препарату, порушення функції печінки, панкреатит, виразкова хвороба шлунка, період вагітності, діти до 6 років.

Форма випуску ЛЗ: табл., вкриті оболонкою, по 500000 ОД,

Умови та термін зберігання ЛЗ: зберігати при t° не вище 250С; термін придатності – 2 роки.

Торгова назва:

І. Ністатин, АТ "Галичфарм"

Ністатин, ЗАТ НВЦ "Борщагівський ХФЗ"

ІІ. Ністатин, ВАТ "Нижфарм", Російська Федерація

Ністатин, РУП "Бєлмедпрепарати", Республіка Білорусь.

  • Натаміцин (Natamycin)*

Фармакотерапевтична група. А07А А03 - засоби, які застосовуються при кишкових інфекціях.

Основна фармакотерапевтична дія та ефекти ЛЗ: фунгістатичний.

Фармакокінетика, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: полієновий а/б широкого спектра дії, активний щодо патогенних грибків, включно з дріжджовими грибками та особливо Candida albicans; не має сенсибілізуючої здатності; завдяки кишковорозчинній оболонці діє тільки в кишечнику; у дітей за рахунок фізіологічного зниження кислотності шлункового соку допускається вживання розділеної табл.; практично не всмоктується із ШКТ.

Показання для застосування ЛЗ: грибкові захворювання кишечнику, в т.ч. г. псевдомембранозний та г. атрофічний кандидоз у пацієнтів з кахексією, імунною недостатністю, а також після терапії антибіотиками, кортикостероїдами, цитостатиками; кандидоз кишечнику; в складі комплексної терапії при системних грибкових захворюваннях.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: для лікування кандидозу кишечнику дорослим призначають по 1 табл. 4 р/добу в середньому протягом 1 тижня; для дітейзвичайно достатня доза 50 мг 2-4 р/добу; для лікування поширеного кандидозу шкіри призначають 1 табл. 4 р/добу (для дорослих) протягом 1 тижня; для лікування кандидозу нігтів призначають 1 табл. 4 р/добу протягом 2-3 місяців; для лікування вагінального кандидозу у випадку стійких інфекцій 1 табл. 4 р/добу протягом 10-20 днів в доповнення до застосування вагінальних супозиторіїв; тривалість лікування індивідуальна; після зникнення симптомів захворювання рекомендуєтся продовжувати лікування ще декілька днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: ШКТ - нудота та діарея (що виникають в перші дні прийому табл. та зникають самостійно в ході лікування).

Протипоказання. гіперчутливість до препарату.

Умови та термін придатності ЛЗ: зберігати при t° 15°С - 25ºC; термін придатності - 4 роки.

Форма випуску ЛЗ: табл., вкриті оболонкою, по 100 мг

Торгова назва:

ІІ. Пімафуцин®, "Astellas Pharma Europe B.V.", Італія/Нідерланди

Пімафуцин®, "Yamanouchi Europe B.V.", Нідерланди.


Дата добавления: 2015-07-23 | Просмотры: 649 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)