АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Корекція розладів шлункової секреції проводиться в залежності від характеру цих розладів. Терапія, яка стимулює секреторну функцію шлунка, передбачає наступні заходи

Прочитайте:
  1. Борьба с мухами должна проводиться круглый год.
  2. Діагностика екзокринної недостатності підшлункової залози.
  3. Діагностика екзокринної недостатності підшлункової залози.
  4. Діагностика екзокринної недостатності підшлункової залози.
  5. Должно проводиться
  6. Засоби, які застосовують при гіперсекреції (надлишковій секреції) шлункового соку.
  7. Засоби, які застосовують при гіпосекреції шлункового соку
  8. Засоби, які застосовують при порушенні секреції підшлункової залози
  9. Захворювання із проявами екзокринної недостатності підшлункової залози в дітей
  10. Захворювання із проявами екзокринної недостатності підшлункової залози в дітей

Лимонтар (таблетки: 0,2 г янтарної кислоти, 0,05 г лимонної кислоти, 0,0025 г кальцію стеарата – по 1 таблетці в 10-15 мл кип’яченої води 3 рази на день до їди). Лимонтар активує біоенергетичні окисно-відновні процеси в слизовій оболонці шлунка. Окислення янтарної і лимонної кислоти призводить до швидкого нагромадження в парієтальних клітинах макроергічних сполук, які необхідні для синтезу соляної кислоти.

Гістаглобін – препарат, в 1 мл ізотонічного розчину якого є 0,1 мкг (0,0001 мг) гістаміну гідрохлориду і 0,006 г (6 мг) гамма-глобуліну. Вводиться підшкірно по 2 мл 1 раз в 3 дні, курс лікування 5-8 ін’єкцій.

Пентагастрин – синтетичний аналог гастрина. Стимулює секрецію соляної кислоти і пепсина, вводиться по 2 мл 0,025% р-ну 1-2 рази на день перед їдою.

Прозерін – стимулює продукцію соляної кислоти і пепсина, застосовується підшкірно по 0,5-1 мл 0,005% р-ну 1-2 р/день упродовж 2-3 тижнів.

Етимізол – стимулює глюкокортикоїдну функцію наднирникових залоз, підвищує вміст АТФ в слизовій оболонці шлунка, попереджує зменшення цАМФ, іонів кальцію і креатинфосфата в парієтальних клітинах шлункових залоз. Призначають внутрішньом’язово по 100 мг 3 р/день за 1 год до їди упродовж 2-3 тижнів.

Стимулятори реакцій аеробного гліколізу – посилюють енергетичний потенціал секреторних клітин шлунка, необхідний для кислотоутворення. З цією метою може бути рекомендований – предуктал по 20 мг 3-4 рази на день всередину, кокарбоксилаза – 50-200 мг 1 раз на день внутрішньом’язово упродовж 3-4 тижнів, цитохром С (фермент, який приймає участь в процесах тканинного дихання) – по 20 мг 4 рази на день за 30 хв до їди всередину упродовж 10 днів або внутрішньом’язово по 4-8 мл 0,25% р-ну 1-2 рази на день, упродовж 10-14 днів.

Збалансовані полівітамінні і мікроелементні комплекси – ундевід, декамевіт, триавіт, дуовіт, ревіт, юнікап, мультитабс, біовіталь – значно поліпшують перебіг обмінних процесів в слизовій оболонці шлунка і сприяють підвищенню функціональної активності її залоз.

Замісна терапія – призначається хворим на гастрит із секреторною недостат­ністю, коли стимулююча терапія неефективна.

Сік шлунковий – призначають по 1-2 столових ложки 3-4 рази на день в час їди (містить всі ферменти шлункового соку і соляну кислоту).

Пепсидил – розчин в соляній кислоті продуктів ферментативного гідролізу слизової оболонки шлунка свиней, призначають по 1-2 столовій ложки на півсклянки кип’яченої води 3-4 рази на день в час їди.

Ацидин-пепсин – 1 таблетка має 1 частину пепсину і 4 – ацидину (бетаїна гідрохлорида). В шлунку бетаїна гідрохлорид легко гідролізує і звільняє вільну соляну кислоту. Приймають по 1 таблетці в час їди, попередньо розчинивши її в ¼-½ склянки теплої води. Аналогічні таблетки бетациду, аципепсолу, пепсаміну.

 

Абомін – препарат із слизової оболонки шлунка телят, ягнят, містить суму протеолітичних ферментів, випускається в таблетках по 0,2 г. Приймається всередину по 1 таблетці 3 рази на день в час їди упродовж 1-3 місяців.

Панзинорм – комплексний препарат, в якому є екстракт слизової оболонки шлунка великої рогатої худоби, екстракт жовчі, панкреатин, амінокислоти. Зовнішній пласт драже панзинорму розчиняється в шлунку. Ядро панзинорму розсмоктується в кишечнику, де й вивільняються панкреатин, холієва кислота. Застосовується по 1-2 драже 3 рази на день в час їди.

Соляна кислота (3%-розчин) вживається по 1 столовій ложці на півсклянки води в час їди 3 рази на день. Вона сприяє травленню, замикає воротар, зменшує дуоденогастральний рефлюкс, стимулює секрецію секретину, холецистокініну-панкреозиміну, панкреатичну секрецію.

Корекція порушень кишечного травлення. При гастриті типу А часто страждає зовнішньосекреторна функція підшлункової залози і кишечне травлення, тому таким хворим рекомендують ферментні препарати:

- панкреатин – ферментний препарат з підшлункової залози великої рогатої худоби, містить трипсин і амілазу, призначається всередину по 0,5-1 г перед їдою 3-4 рази на день;

- ораза – препарат в якому є комплекс амілолітичних і протеолітичних ферментів, отриманих з культури гриба Aspergillus oryze; в ньому є амілаза, мальтаза, протеаза і ліпаза; не руйнується шлунковим соком, зберігає активність в кишечнику. Застосовується всередину у вигляді гранул по ½-1 чайні ложки 3 рази в день в час їди, упродовж 3-4 тижнів.

- солізим – ферментний ліполітичний препарат, отримується з культури Penicillium solitium, добре гідролізує рослинні і тваринні жири, приймається всередину в час їди по 1-2 таблетки (20000-40000 ЛО) 3 рази на день;

- нігедаза – препарат з насіння чорнухи дамаської, містить ліполітичний фермент, що розщеплює рослинні і тваринні жири; призначають всередину по 1-2 таблетки за 10-30 хв до їди, упродовж 3-4 тижнів.

- фестал – комплексний препарат, до складу якого входять основні ферменти підшлункової залози, жовч, геміцелюлоза; приймають всередину по 1-3 драже в час їди або одразу після їди;

- ензистал і дигестал – препарати, що подібні до фесталу;

- мезим-форте – препарат, до складу якого входить амілаза, ліпаза та протеаза; призначають всередину по 1-2 таблетки 3 рази на день перед їдою або в час їди;

- холензим – таблетки, до складу яких входять суха жовч, висушені підшлункова залоза і слизова оболонка тонкої кишки великої рогатої худоби, призначають всередину по одній таблетці 3 рази на день після їди;

У хворих на гастрит типу А може розвинутись дисбактеріоз кишечника. В таких випадках всередину треба призначати на 7-10 днів кишкові еубіотики – хлорхінальдол по 0,2 г 3 рази на день після їди або ж інтестопан по 0,24-0,48 г 3 рази на день після їди.

Похідні 8-оксихіноліну (ентеросептол, мексазе, мексаформ не застосову­ються), бо можуть викликати периферичні неврити, мієлопатії, порушення зорового нерва, функцій печінки, нирок, алергічні реакції.

Після пригнічення патогенної флори кишечника приступають до другого етапу лікування дисбактеріозу – реімплантації нормальної кишечної флори. Для цього на тривалий час (1-2 місяці), призначають біфідумбактерин, біфікол, бактисубтил, колібактерин, лактобактерин.

Корекція порушень обміну речовин. Здійснюється за допомогою анаболіків (ретаболіл, силаболін, неробол, метандростенолол), внутрішньовенних краплинних введень, амінокислот (альвезин, неоальвезин, нефрамін, поліамін) та сольових розчинів (NaCl, КСl, кальція глюконат, панангін). При появі ознак гіперхромної мегалобластичної анемії використовують вітамін В12 – по 200-300 мкг внутрішньо­м’язово щоденно. Після відновлення гемоглобіну до нормального рівня вітамін В12 призначають по 100 мкг 2 рази на тиждень.

Кобамід при В12- та фолієво-дефіцитній анемії призначають в ін’єкціях по 100-200 мкг в день, або всередину по 500 мкг 3 рази на день. Підтримуюча терапія кобамідом проводиться шляхом в/м його введення по 100 мкг 2 рази на місяць або щоденно по 100 мкг всередину.

Корекція моторних розладів шлунка і 12-палої кишки проводиться метокло­прамідом (церукал, реглан) – по 2 мл 2 рази на день внутрішньом’язово або всередину по 0,01 г 3 рази на день перед їдою. Застосовують з цією метою також еглоніл внутрішньом’язово по 2 мл 5% розчину 2-3 рази на день. При наявності болю застосовують но-шпу (папаверина гідрохлорид) по 2 мл 2 рази на день внутрішньом’язово або по 0,04 г 2-3 рази на день всередину.

Дуоденогастральний рефлюкс усувають білігніном або хенофальком. Білігнін призначають по 1 чайній ложці 3 рази в день перед їдою (препарат зв’язує в 12-палій кишці жовчні кислоти, зменшуючи в такий спосіб закидання їх у шлунок). Хенофальк призначають по 500 мг на ніч всередину.

З метою стимуляції репаративних і регенераторних процесів в слизовій оболонці шлунка призначають:

- анаболіл (ретаболіл) – 1 мл внутрішньом’язово 1 раз на два тижні;

- рибоксин – 0,2 г 3-4 рази на день всередину, упродовж 3-4 тижнів;

- сік подорожника – 1 столовій ложці 3 рази на день всередину перед їдою, упродовж 30 днів;

- бефунгін (екстракт березового гриба чаги) – 3 чайні ложки розчиняють в 150 мл, приймають всередину по 1-2 столовій ложці 3 рази в день за 30 хвилин до їди, упродовж 1-3 місяців;

- карнитин – біогенний анаболічний засіб, виділений з тканин м’язів, приймається всередину у вигляді 20% р-ну по ½-2 чайні ложки 2 рази в день з фруктовим соком, упродовж 1-3 місяців;

- олія облепіхи по 1 чайній ложці 3 раз на день до їди, всередину, упродовж 3-4 тижнів;

З фізіотерапевтичних засобів найбільш доцільні:

- гальванізація шлунка (анод розташовують в епігастрії, катод на спині; електроди розміром 15-20 см, сила струму 10-15 мА, щільність 0,06 мА/см2, тривалість 10-15 хвилин, курс лікування 10-12 процедур через день);

- пелоїдотерапія (грязьові аплікації на ділянку надчерев’я, температура 37-38˚С, тривалість 30 хвилин, курс лікування 8-10 процедур через день);

- дециметрові хвилі – від апарату “Волна-2”, випромінювач встановлюється над епігастрієм з щілинкою між ним і шкірою 3-5 см, тривалість 8-15 хвилин, курс лікування 8-10 процедур через день.

Мінеральні води (діють протизапально, стимулюють шлункову секрецію - при застосуванні за 30 хвилин до їди, гальмують – при застосування за півтора години до їди, тоді включається гальмівний рефлекс на шлунок з 12-палої кишки). Призначають по 150-200 мл в теплому вигляді (30˚С) 2-3 рази на день, упродовж 3-4 тижнів. Найбільш показані такі мінеральні води:

- Моршинська мінеральна вода джерела “Боніфацій” (№1) в розведеннях 5/1→5/2: по 150-200 мл 3 рази на день за 20-30 хвилин до їди в теплому вигляді;

- “Миргородська” – по 150-200 мл 3 рази на день за 20-30-хвилин до їди, в теплому вигляді.

Лікування хронічного хелікобактерного гастриту. Основні принципи лікування:

Етіотропна терапія. Інфекція НР важко піддається лікуванню, для досягнення успіху потрібно не менше трьох антихелікобактерних засобів. НР не чутлива до ванкоміцину, налідиксової кислоти, триметоприму, сульфаніламідів, швидко розвивається резистентність до метронідазолу, проте ще добре утримується чутливість до нового макролідного антибіотика кларитроміцину, пеніциліну широкого спектру дії, амоксициліну, препаратів вісмуту.

Антихелікобактерна терапія є двох категорій (О.Я.Бабак, 2000): першої і другої черги. Схема першої черги застосовується на початку лікування. Є два варіанта цієї схеми – стандартний і класичний, вибір яких здійснюється індиві­дуально. Схема другої черги є резервною і застосовується у випадках неефектив­ності двох варіантів схеми першої черги. Тривалість лікування за схемою першої категорії – 7 днів, другої – до 14 днів.

Схема антихелікобактерної терапії першої категорії першої черги.

Стандартні варіанти:

- омепразол у стандартній дозі 20 мг 2 рази на день + метронідазол по 400 мг 3 рази на день або тинідазол по 500 мг 2 рази на день + кларитроміцин по 250 мг 2 рази на день;

- омепразол у стандартній дозі 20 мг 2 рази на день + амоксицилін по 1000 мг 2 рази на день + кларитроміцин по 500 мг 2 рази на день;

- омепразол у стандартній дозі 20 мг 2 рази на день + метронідазол по 400 мг 3 рази на день або тинідазол по 500 мг 2 рази на день + амоксицилін по 1000 мг 2 рази на день.

Класичний варіант:

- субцитрат вісмута (де-нол) по 120 мг 4 рази на день + метронідазол по 400 мг 3 рази на день або тинідазол по 500 мг 2 рази на день + тетрациклін по 500 мг 4 рази на день.

Схема антихелікобактерної терапії другої категорії (резервна):

- омепразол у стандартній дозі 20 мг 2 рази на день + субцитрат вісмута по 120 мг 4 рази на день + метронідазол по 400 мг 3 рази на день або тинідазол по 500 мг 2 рази на день + тетрациклін по 500 мг 4 рази на день.

Тривалість лікування за схемою другої черги (резервної) – до 14 днів.

Найбільшу популярність сьогодні заслужила схема, яка включає омепразол (20 мг 2 рази), амоксицилін (1000 мг 2 рази) і кларитроміцин (500 мг 2 рази). Вона є високоефективною (94%), простою у використанні (2 рази на добу упродовж 7 днів), добре переноситься хворими.

Омепразол – інгібітор протонової помпи, здійснює на хелікобактерну інфекцію лише супресивний вплив без ерадикації хелікобактерій, пригнічуючи шлункову секрецію, створює сприятливі умови для дії амоксициліну, еритроміцину, кларитроміцину. Є дані про те, що омепразол пригнічує НР шляхом інгібування активності уреази, а також бактеріальної АТФ.

Лікувальне харчування. У фазі загострення призначають лікувальний стіл № 1В з прийомом їжі 3-4 рази на день. З харчового раціона вилучають продукти, що мають сокогінну, подразнюючу дію. Їжу готують в напіврідкому вигляді без підсмажування, обмежують споживання солі, вуглеводів (цукор, варення). Не рекомендуються продукти, що містять екстрактивні речовини з м’яса, риби (юшка). В дієту включають цільне молоко, слизисті супи з гречки, перлової крупи з додаванням пшеничних висівок. Добрий ефект дає вівсяна каша, домашній сир, свіжі фрукти, ягоди. В подальшому дієту поступово розширюють, включають відварне м’ясо, рибу, відварену картоплю з вершковим маслом, пісну гов’ядину, некислу сметану, некруто зварені яйця (стіл №1).

При вираженому загостренні рекомендують насіння льону (2 столові ложки насіння льону заливають 0,5 л кип’ятку, суміш перемішують в термосі, на другий день приймають по ½ склянки 3-4 рази на день всередину).

Корекція порушень шлункової секреції. При хронічному хелікобактерному антральному гастриті секреторна функція шлунка може бути нормальною або підвищеною. При підвищенні шлункової секреції призначають антисекреторні засоби – периферичні М-холіноблокатори, блокатори Н2-рецепторів гістаміну, інгібітори протонової помпи, антациди.

Клітинний М-холінолітик гастроцепін призначають по 0,025-0,05 г перед сніданком і на ніч.

Із блокаторів Н2-рецепторів гістаміну перевагу слід надати ранітидину по 0,15 г після сніданку і перед сном і фамотидину (квамателу) – по 0,02 г після сніданку і 0,02-0,04 г перед сном.

З антацидів кращими є маалокс (по 1-2 таблетки через 1 годину після їди і на ніч) і фосфалюгель (1-2 пакетики в ½ склянці води до їди 3 рази на день і на ніч).

При розвитку дифузної атрофічної форми хронічного хелікобактерного гастрита секреторна функція шлунка знижується аж до повної секреторної недостатності, в таких випадках застосовується терапія, яка стимулює шлункову секрецію, а також замісна терапія (див.- лікування хронічного аутоімунного гастриту).

Корекція порушень моторної функції шлунка. Найчастіше у таких хворих є спастичні явища. Їх усувають спазмолітиками та антагоністами кальцію (папаверин, но-шпа, галідор, корінфар-ретард). Можна використати також блокатори допаміно­вих рецепторів – метоклопрамід (реглан, церукал) – по 5-10 мг 4 рази на день до їди всередину або внутрішньом’язово по 10 мг 2 рази на день.

З метою стимуляції репаративних процесів в слизовій оболонці шлунка рекомендується рибоксин (0,2-0,4 г 3 рази на день всередину), солкосерил (екстракт крові телят, звільнений від білка), по 2 мл внутрішньом’язово по 2 рази на день 2-3 тижні.

Добрий ефект дає репарант етаден (стимулює метаболізм нуклеїнових кислот) – вводиться внутрішньом’язово по 10 мл 1% розчину. Можуть бути використані також калефлон, гастрофарм, карнитин, олія облепихова.

Фітотерапія. Застосовують лікарські рослини з протизапальними, в’яжучими, обволікуючими та адсорбуючими властивостями.

Полігастрол – прапарат з лікарських рослин в желатинових капсулах (алое, горечавка, ревінь, коломбо, бадьян).

Фізіотерапія. Вибирають фізіотерапевтичні процедури з протизапальними, знеболюючими і нормалізуючими секреторно-моторну функцію шлунка властиво­стями.

Електричне поле УВЧ: конденсаторні пластини розташовують в епігастрії з повітряним прошарком 3-4 см, доза оліготермічна, тривалість 10-15 хвилин, курс лікування 10-15 процедур, щоденно.

Ультразвук призначають на 3 поля в зоні надчерев’я (інтенсивність 0,4-0,6 Вт/см2, тривалістю по 5 хвилин) і дві паравертебральні ділянки на рівні 5-9-го грудних хребців з обидвох сторін (інтенсивність 0,2-0,3 Вт/см2, тривалістю по 3 хвилини, курс лікування 10-12 процедур, через день). Перед процедурою слід випити 0,5 л лікарського трав’яного настою, щоб відтиснути повітря і наблизити шлунок до черевної стінки.

При хронічних гастритах із збереженою і підвищеною секрецією рекомендують гідрокарбонатні та гідрокарбонатно-натрієві мінеральні води типу “Поляни Купіль”, “Поляни-Квасової”, “Лужанської”, “Свалявської”, Моршинської джерела №6 та №1 в розведенні 7 г/л, “Трускавецької”, “Збручанської” та вигодської “Нафтусі”. Мінеральну воду приймають в теплому вигляді (37-38˚С), по 200-250 мл 3 рази на день за 1,5 години до їди, упродовж 21-24 днів.

Санаторно-курортне лікування проводиться в період ремісії, затухаючого загострення або нестійкої ремісії на курортах Трускавець, Моршин, в санаторіях Закарпатської та Сатанівської курортних зон.

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 709 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)