АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 78

Прочитайте:
  1. Білет 25
  2. Білет 26
  3. Білет 27
  4. БІЛЕТ №
  5. БІЛЕТ №
  6. БІЛЕТ №
  7. БІЛЕТ №
  8. Білет № 14
  9. Білет № 37
  10. БІЛЕТ № 56

1. Епідемічний висипний тиф:

Збудник Рикетсії Провачекатрохи, грамнегативна, має два антигени: термостабільний, термолабільних. Рикетсій Провачека швидко гинуть у вологому середовищі, але довго зберігаються в фекаліях вошей і у висушеному стані. Добре переносять низькі температури, гинуть припрогріванні до 58 ° С за 30 хв, до 100 ° С - за 30 с. Гинуть під дією звичайно застосовуваних деззасобів (лізол, фенол, формалін). Високо чутливі до тетрацикліну.

Джерелом інфекції є хвора людина, починаючи з останніх 2-3 днів інкубаційного періоду і до 7-8-го дня з моменту нормалізації температури тіла. Висипний тиф передається через воші, переважно через платтяних, рідше через головних. Після харчування кров'ю хворого воша стає заразною через 5-6 днів і до кінця життя (тобто 30-40 днів). Зараженнялюдини відбувається шляхом втирання фекалій вошей в пошкодження шкіри (в расчеси.

Патогенез Розмноження рикетсій відбувається внутрішньоклітинно в ендотелії судин. Цепризводить до набухання і десквамації ендотеліальних клітин. Потрапили в ток крові клітини руйнуються, вивільняються при цьому рикетсій вражають нові ендотеліальні клітини. Процес може захоплювати всю товщину судинної стінки з сегментарним або круговим некрозом стінки судини, що може привести до закупорки судини утворюєтьсятромбом. Так виникають своєрідні висипнотифозні гранульоми (вузлики Попова). Провачека можуть десятиліттями зберігатися в організмі реконвалесцентів і при ослабленнізахисних сил організму обумовлювати віддалені рецидиви у вигляді хвороби Брілле.

Симптоми епідемічного висипного тифу:

Інкубаційний період коливається від 6 до 21 дня (частіше 12-14 днів). У клінічній симптоматиці висипного тифу виділяютьпочатковий період - від перших ознак до появи висипки (4-5 днів) і період розпалу - до падіння температури тіла до норми (триває 4-8 днів з моменту появи висипу). Для висипного тифу характерний гострий початок, лише у деяких хворих в останні 1-2 дня інкубації можуть бути продромальний прояви у вигляді загальної розбитості, швидкоїстомлюваності, пригніченості настрою, важкості в голові, до вечора можливе невелике підвищення температури тіла (371-373 ° С). Однак у більшості хворих висипний тиф починається гостро з підвищення температури, яке іноді супроводжується познабліваніем, слабкістю,сильним головним болем, зниженням апетиту. Виразність цих ознак прогресивно наростає, головний біль посилюється і стає нестерпним. Рано виявляється своєрідне збудження хворих (безсоння, дратівливість, багатослівність відповідей, гіперестезіяорганів почуттів та ін.) При важких формах може бути порушення свідомості.

При об'єктивному обстеженні відзначається підвищення температури тіла до 39-40 ° С, максимального рівня температура тіла досягає в перші 2-3 дні від початку хвороби. У класичних випадках на 4-й і 8-й день у багатьох хворих відзначалися «врізи» температурної кривої, коли на короткий час температура тіла знижується до субфебрильного рівня. Тривалість лихоманки в таких випадках частіше коливається в межах 12-14днів. При огляді хворих вже з перших днів хвороби відзначається своєрідна гіперемія шкіри обличчя, шиї, верхніх відділів грудної клітки. Судини склер ін'єктовані («червоні очі на червоному обличчі»). Рано (з 3-го дня) з'являється характерний для висипного тифу симптом - плямиКіарі-Авцина. Це своєрідна кон'юнктивальна висип. Розташовані вони на перехідних складках кон'юнктив, частіше нижньогостоліття, на слизовій оболонці хряща верхньої повіки, кон'юнктивах склер.

Ранньою ознакою є і енантема, яка дуже характерна і має важливе значення для ранньої діагностики. Вона описана Н. К. Розенбергом в 1920 р. На слизовій оболонці м'якого піднебіння і язичка,зазвичай у його заснування, а також на передніх дужках можна помітити невеликі петехії При вираженій інтоксикації у хворих на висипний тифможе спостерігатися своєрідна забарвлення шкіри долонь і стоп, вона характеризується помаранчевим відтінком, це не желтушность шкіри, тим більше що відсутній субіктерічность склер і слизових оболонок

. Поява висипки свідчить про перехід початкового періоду хвороби в період розпалу. Характерною особливістю висипнотифозний екзантеми є її петехіальні-розеолезной характер

Майже у всіх хворих досить рано (з 4-6-го дня) виявляється збільшення печінки. Збільшення селезінки З перших днів хвороби характерно поява сильного головного болю, своєрідного збудження хворих, що проявляється в багатослівності, безсонні, хворих дратує світло, звуки, дотик до шкіри. У частини хворих з 7-8-го дня хвороби з'являються менінгеальні симптоми. При дослідженні цереброспінаьной рідини відзначається невеликийплеоцитоз, помірне підвищення вмісту білка.

Ускладнення. Рикетсії Провачека паразитуютьв ендотелії судин, у зв'язку з цим можуть виникати різні ускладнення - тромбофлебіти, ендартеріїти, тромбоемболія легеневих артерій, крововилив в мозок, міокардити. Переважна локалізація в центральній нервовій системі призводить до ускладнень у вигляді психозу,полирадикулоневрита. Діагностика. Найчастіше використовують РСК з риккетсіозних антигеном, діагностичним титром вважається 1:160 і вище, а також наростання титру антитіл. Використовують і інші серологічні реакції (реакція мікроаглютинації, гемаглютинації тощо). Антитілапочинають виявлятися в сироватці крові з 4-7-го дня від початку хвороби, максимального титру досягають через 4-6 тижні від початку захворювання, потім титри повільно знижуються. Після перенесеного висипного тифу рикетсій Провачека протягом багатьох років зберігаються в організміреконвалесцента, це обумовлює тривале збереження антитіл (пов'язані з IgG також протягом багатьох років, хоча і в невисоких титрах). Лікування епідемічного висипного тифу:

Основниметіотропним препаратом в даний час є антибіотики тетрациклінової групи, при непереносимості їх ефективним виявляється і левоміцетин (хлорамфенікол). Найчастіше призначається тетрациклін всередину по 20-30 мг /кг або для дорослих по 03-04 г 4 рази на день. Курс лікуваннятриває 4-5 днів. Рідше призначають левоміцетин по 05-075 г 4 рази на добу протягом 4-5 днів. При важких формах перші 1-2 дні можна призначати левоміцетину сукцинат натрію внутрішньовенно або внутрішньом'язово по 05-1 г 2-3 рази на добу, після нормалізації температури тіла переходять напероральне застосування препарату

Профілактика боротьба з вошивість, рання діагностика, ізоляція та госпіталізація хворих на висипний тиф. Для специфічної профілактики використовувалася інактивована формаліном вакцина, що містить убиті рикетсії Провачека. Вакцини використовувалися під час підвищеної захворюваності.

 

2. Методи специфічної діагностики інфекційних хвороб.

Серологічні реакції базуються на зв'язуванні компонентів реакції антиген-антитіло.

1. Реакція нейтралізації (РН) базується на здатності імунної сироватки при додаванні до відповідного вірусу блокувати його здатність до репродукції. В серологічній діагностиці РН застосовується для виявлення наростання титру нейтралізуючих антитіл до певного (відомого) вірусу в парних сироватках крові. Титр імунної сироватки − кінцеве її розведення, яке ще забезпечує оптимальну взаємодію з антигеном. Титр залежить від концентрації в імунній сироватці антитіл певної специфічності.

2. Реакція гемагглютинації (РГА).

Гемагглютинація − це феномен склеювання еритроцитів внаслідок дії на них різних мікроорганізмів.

Механізм гемагглютинації полягає в склеюванні еритроцитів(тварин або людини), на поверхні яких адсорбувалися мікроорганізми; останні являються містками, які з'єднують сусідні еритроцити. Можливо також, що мікроорганізми, адсорбовані на поверхні еритроцитів, змінюють їх заряд, внаслідок чого еритроцити набувають здатності склеюватися, осідаючи на дно пробірки або лунки планшета тонкою плівкою у вигляді переверненої парасольки(картина повної гемагглютинації).

3. Реакція гальмування гемагглютинації (РГГА).

Гемагглютинація- зворотній процес. Про специфічність мікробної гемагглютинації роблять висновок по ефекту гальмування або придушення її відповідними антимікробними антитілами. Це явище лежить в основі РГГА. Механізм РГГА полягає в тому, що протимікробні антигемагглютиніни перешкоджають мікроорганізмам аглютинувати еритроцити чутливих видів тварин.

Залежно від мети постановки РГГА її результатом є або ідентифікація ізольованого штаму, гемаагглютинацію якого подавила відома сироватка, або виявлення специфічних протимікробних антитіл в досліджуваній сироватці крові.

4. Реакція зв'язування комплементу (РЗК) - це складна реакція, яка протікає в дві фази. Для її постановки необхідні наступні інгредієнти: антиген, антитіло, комплемент, еритроцити барана, гемолітична імунна сироватка.

У РЗК беруть участь дві системи антиген- антитіло: специфічна і гемолітична

Імунохроматографічний аналіз (ІХА) - це метод визначення наявності певних концентрацій речовин у біологічних матеріалах (сеча, цільна кров, сироватка або плазма крові, слина, кал і т.д.) та заснований на реакції між антигеном і відповідним йому антитілом. Даний вид аналізу здійснюється за допомогою індикаторних смужок, паличок, панелей або тест-касет, які забезпечують швидкість проведення тестування. ІХА - порівняно молодий метод аналізу, він часто позначається в літературі також як метод сухої імунохімії, стрип-тест, QuikStrip cassette, QuikStrip dipstick, експрес-тест або експрес-аналіз. Ці назви пов'язані з швидкістю проведення цього методу аналізу.

Принцип дії імунохроматографічного тесту полягає в тому, що при зануренні тесту в фізіологічну рідину вона починає мігрувати вздовж смужки за принципом тонкошарової хроматографії. Рухомою фазою в даному випадку є фізіологічна рідина. Разом з рідиною рухаються і антитіла з барвником. Якщо в цій рідині присутній досліджуваний антиген (гормон, інфекційний або онкологічний маркер), то відбувається його зв'язування, як з першим, так і з другим типом антитіл, що є вже імунологічним методом аналізу. При цьому відбувається накопичення антитіл з барвником навколо антитіл, жорстко іммобілізованих в тест-зоні ІХА-смужки, що проявляється у вигляді яскравої темної смуги. Незв'язані антитіла з барвником мігрують далі вздовж смужки і неминуче взаємодіють із вторинними антитілами в контрольній зоні, де і утворюється друга темна смуга. Взаємодія (темна смуга) в контрольній зоні повинна виявлятися завжди (якщо аналіз проведений правильно), незалежно від присутності досліджуваного антигену в фізіологічній рідини. Результати визначаються візуально або комп'ютерною обробкою відсканованого зображення.

Принцип РІФ базується на виявленні флюорисцуючих антитіл. Адсорбований антиген з’єднують з імунною сироваткою, після чого утворений комплекс антиген-антитіло обробляють γ-глобуліном, з’єднаним із флюорисцин-ізотіоціанатом. Так як мічені флюорохромом антитіла не втрачають властивості з’єднуватись з антигеном та тим самим обумовлюють світіння препаратів в синьо-фіолетових променях, джерелом яких є ртутно-кварцева лампа. Цей метод дає можливість поставити діагноз вже через 2-48 годин від початку захворювання. Матеріалами для проведення дослідження можуть бути змиви з носоглотки, кров, спинномозкова рідина та інші біологічні рідини, де може знаходитись збудник.

Реакція латекс аглютинації є одним з видів реакції аглютинації, в якій у якості носія антигену або антитіла використовують синтетичні полімерні частинки-латекси. Ця реакція використовується з метою виявлення наявності антитіл в сироватці крові обстежуваних людей, ідентифікації збудника захворювання. Розчинні дрібнодисперсні антигени бактеріальної клітини білкової або полісахаридної природи адсорбують на поверхні монодисперсного латексу. Такі латексні частинки з бактеріальним антигеном під дією імунної сироватики склеюються, що призводить до утворення характерного осаду-тонкої плівки з нерівними краями. Реакція обчислюється візуально(«+» по осаду плівки на дні лунки).

Імуноблотинг – якісний метод, який дозволяє з великою вірогідністю визначати Аg або Аt в будь-якому біологічному середовищі організму. Специфічність і чутливість методу - 99-100 %. Метод імуноблотингу схожий на ІФА, проте фінальний етап дослідження полягає у переносі й іммобілізації біополімера (Аg або Аt) на пористу мембрану, де біополімер аналізують за допомогою імуносорбентів. Імуноблотинг завдяки своїй специфічності належить до референс-тестів (підтверджуючих).

Імуноферментний аналіз (ІФА) або, точніше, ферментний імуносорбентний аналіз (англ. enzyme-linked immuno sorbent assay, ELISA) — імунологічний метод для визначення наявності певних антигенів, що заснований на ідентифікації комплексів антиген-антитіло. Широко використовується в лабораторній діагностиці.

Існує цілий ряд підходів, що дозволяють визначити, чи відбулося зв’язування антитіла з антигеном-мішенню. Один з них — це ферментний іммуносорбентний аналіз (ELISA), що часто використовується для діагностики різноманітних антигенів. Процедура аналізу включає такі етапи:

Вірусологічний метод включає культивування вірусів, їх індикацію і ідентифікацію. Матеріалами для вірусологічного дослідження можуть бути кров, різні секрети і екскрети, біоптати органів і тканин людини. Дослідження крові часто проводять з метою діагностики арбовірусних захворювань. В слині можуть бути знайдені віруси сказу, епідемічного паротиту, простого герпесу. Носоглоткові змиви служать для виділення збудника грипу, кору, риновірусів, респіраторно-синцитіального вірусу, аденовірусів. В змивах з кон'юнктиви знаходять аденовіруси. З фекалій виділяють ентеровіруси, адено-, рео- та ротавіруси.

Для виділення вірусів використовують культури клітин, курячі ембріони, іноді лабораторних тварин.

Джерело отримання клітин — тканини, взяті у людини при операції, органи ембріонів, тварин і птахів. Використовують нормальні або злоякісно перероджені тканини: епітеліальні, фібробластичного типу і змішані. Віруси людини краще розмножуються в культурах клітин людини або ниркових клітин мавп.

Більшість патогенних вірусів відрізняє наявність тканинної і типової специфічності. Наприклад, поліовірус репродукується тільки в клітинах приматів, що визначає необхідність підбору відповідної культури. Для виділення невідомого збудника доцільне одномоментне зараження 3-4 культур клітин, оскільки тільки одна з них може виявитися чутливою.

Бактеріологічний посів (культуральне або мікробіологічне дослідження) — лабораторне дослідження, при якому біоматеріал, в якому імовірно можуть знаходитися патогенні мікроорганізми, поміщають в сприятливе для їх розмноження середовище при певних температурних параметрах з подальшою оцінкою результатів і визначення чутливості до антибактеріальних препаратів. Метод цінний для визначення умовно-патогенної мікрофлори, визначення чутливості до антибіотиків. Зі всіх методів діагностики інфекційних захворювань це найдорожчий і трудомісткий метод. Проте ці його недоліки з лишком компенсуються: якщо аналіз на інфекцію методом посіву дає позитивний результат, можна не сумніватися у присутності цих бактерій в організмі. Матеріал для дослідження може братися з ротової порожнини, прямої кишки, статевих органів. Правила забору аналогічні забору при ПЛР-діагностиці. Терміни виконання різні — від декількох днів до декількох тижнів (залежать від збудника, що визначається).

Пряма бактеріоскопія мазка

Бактеріоскопія (від лат. — «скопео» — дивлюся) — лабораторний метод дослідження бактерій під мікроскопом. Використовують світло-оптичну та електронну мікроскопію. Матеріал(кров, кістковий мозок, ліквор, пунктати лімфатичних вузлів, фекалії, дуоденальний вміст, жовч, сеча, мокротиння і ін.) після забору центрифугують, забарвлюють і вивчають під мікроскопом. Використовують для діагностики інфекційних хвороб бактеріальної, протозойної етіології і, рідше, вірусних хвороб (малярія, лептоспіроз, менінгококова інфекція, лямбліоз, зворотній тиф, амебіаз і ін.)


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 585 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)