АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ТЕРМІНИ I ВИЗНАЧЕННЯ

Для успішного виробництва ліків необхідно пра­вильно вживати і розуміти терміни, які повинні точно відбивати зміст і не припускати подвійного тлумачення. У цьому розділі подано основні (базові) терміни, якими найбільш широко корис­туються в навчальній, довідковій та спеціальній літературі, а та­кож у виробничій діяльності (при впорядкуванні нормативно-тех­нічної документації та ін.).

Наведені в цьому розділі визначення можуть відрізнятися в інших документах, або терміни можуть мати інше значення.

Наприклад, Настанова 42-01-2001 «Лікарські засоби. Належ­на виробнича практика» наводить таке визначення серії: Серія — певна кількість вихідної сировини, пакувальних матеріалів або


 




продукції, що піддається обробці в одному або в низці послідовних технологічних процесів таким чином, що можна розраховувати на однорідність продукції. Настанова 42-02-2002 «Лікарські за­соби. Належна виробнича практика активних фармацевтичних інґредієнтів» визначає серію як конкретну кількість речовини, отриманої внаслідок технологічного процесу або серії процесів таким чином, що можна розраховувати на її однорідність у вста­новлених межах. У разі безперервного виробництва серія може відповідати певній частині продукції. Розмір серії може визна­чатися або фіксованою кількістю, або кількістю, виробленою за певний проміжок часу. Методичні рекомендації MB 64У-1-97 «Виробництво лікарських засобів. Належні правила та конт­роль якості» використовують термін серія, як визначену кіль­кість готової продукції (лікарського засобу), що одержана в одно­му технологічному процесі або в ряді послідовних технологічних процесів при обробці певної кількості вихідної сировини, паку­вальних матеріалів або напівпродуктів, яка характеризується однаковими показниками якості (однорідністю), закладеними у відповідній нормативній документації.

Міністерство охорони здоров'я України — головний (про­відний) орган у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики у сферах охорони здо­ров'я, санітарного та епідемічного благополуччя населення, ство­рення, виробництва, контролю якості та реалізації лікарських засобів і виробів медичного призначення (Положення про Міні­стерство охорони здоров'я України / Указ Президента України № 918/2000 від 24 липня 2000 року).

Державна фармакопея України — правовий акт, який міс­тить загальні вимоги до лікарських засобів, фармакопейні статті, а також методики контролю якості лікарських засобів (Закон України «Про лікарські засоби»).

Державний реєстр лікарських засобів України — норматив­ний документ, який містить відомості про лікарські засоби, до­зволені для виробництва й застосування в медичній практиці (За­кон України «Про лікарські засоби»).

Активний фармацевтичний інґредієнт (лікарськаречовина, діюча речовина) — будь-яка речовина (чи суміш речовин), що при­значена для використання у виробництві лікарського препарату і яка при використанні у виробництві лікарського засобу стає його активним інґредієнтом. Такі речовини виявляють фармакологіч­ну чи іншу безпосередню дію; їх застосовують для лікування, ді­агностики чи профілактики захворювання, для зміни стану, струк­тур або фізіологічних функцій організму, для догляду, обробки, а також для полегшення симптомів (Настанова 42-02-2002).

Вироби медичного призначення — вироби медичної техніки, матеріали, медичні вироби, обладнання тощо, які застосовуються


в медичній практиці для попередження і діагностики захворю­вань, моніторингу, контролю та дослідження морфофункціональ-ного стану організму, анатомічного чи фізіологічного стану ушко­дженого органу або його функцій тощо (Порядок державної реєстрації виробів медичного призначення в Україні / Наказ МОЗ України № 229 від 26 вересня 2000 року).

Вихідна сировина — будь-яка сировина, що використовується при виготовленні лікарського засобу, за винятком пакувальних матеріалів (Настанова 42-01-2001).

Готова продукція — лікарський засіб, що пройшов усі стадії ви­готовлення, включаючи остаточне пакування (Настанова 42-01-2001).

Готові лікарські засоби (лікарські препарати, ліки, медика­менти) — дозовані лікарські засоби в тому вигляді й стані, в яко­му їх застосовують (Закон України «Про лікарські засоби»).

Допоміжні речовини — додаткові речовини, необхідні для ви­готовлення готових лікарських засобів (Закон України «Про лі­карські засоби»).

Лікарська форма — зручва для вживання хворими форма го­тового лікарського засобу, яка забезпечує раціональну фармако­кінетику готового лікарського засобу та оптимальну його терапев­тичну дію (Вимоги до інформації про застосування лікарського засобу / Наказ МОЗ України № 163 від 3 травня 2001 року).

Лікарський препарат — лікарський засіб у вигляді певної лікарської форми. Це готовий продукт, розфасований, упакова­ний, маркований, який має певне медичне призначення і встанов­лений термін придатності (Термінологічний словник, 1982 p.).

Лікарські засоби — речовини або їх суміші природного, син­тетичного чи біотехнологічного походження, які застосовуються для запобігання вагітності, профілактики, діагностики та ліку­вання захворювань людей або зміни стану і функцій організму. До лікарських засобів належать: діючі речовини (субстанції); го­тові лікарські засоби (лікарські препарати, ліки, медикаменти); гомеопатичні засоби; засоби, які використовуються для виявлен­ня збудників хвороб, а також боротьби із збудниками хвороб або паразитами; лікарські косметичні засоби; лікарські домішки до харчових продуктів (Закон України «Про лікарські засоби»).

Лікарські засоби-генетики — лікарські засоби, здатні замі­нити новий лікарських засіб після закінчення терміну дії патенту (Порядок проведення експертизи матеріалів на лікарські засоби... / Наказ МОЗ України № 220 від 19 вересня 2000 року).

Лікарська рослинна сировина — свіжі чи висушені лікарські рослини та їхні частини (Настанова 42-01-2001).

Взаємозв'язок основних (базових) термінів і понять, наведе­них на рис. 2.1, відбиває найбільш характерні показники техно­логічних процесів виробництва ліків.


 




 


Аналітична нормативна документація (АНД) — матеріа­ли щодо методів аналізу якості лікарського засобу, а також інша документація (фармакопейні статті), що дає змогу контролювати його якість (Порядок проведення експертизи матеріалів на лікар­ські засоби... / Наказ МОЗ України № 220 від 19 вересня 2000 p.).

Біодоступність — рівень та ступінь усмоктування субстанції з готової лікарської форми, що визначається графіком «концент­рація — час» при його системній циркуляції чи виділенні із се­чею (Порядок проведення експертизи матеріалів на лікарські за­соби... / Наказ МОЗ України № 220 від 19 вересня 2000 року).

Біоеквівалентність — порівняльна характеристика двох лі­карських засобів за однакових умов, яка підтверджує їх фармацевУ тичну та біологічну еквівалентність щодо ефективності та безпеч­ності після використання в однакових молярних дозах (Порядок


проведення експертизи матеріалів на лікарські засоби... / Наказ МОЗ України № 220 від 19 вересня 2000 року).

Біологічно активна добавка — речовини або їх суміші, що використовуються для надання раціону харчування спеціальних дієтичних чи лікувально-профілактичних властивостей, вміст яких не перевищує рекомендовану дозу активної речовини. Для вітамі­нів та мінеральних елементів допускається перевищення фізіоло­гічної потреби не більше ніж у три рази (ГН 4.4.8.073-2001).

Блок технологічний — апарат або група (з мінімальним чис­лом) апаратів, які в заданий час можуть бути відключені (ізольо­вані) від технологічної системи без небезпечних змін режиму, що призводять до розвитку аварії в суміжному апараті або системі (НАОП 1.3.00-1.01-88).

Валідація — дії, які відповідно до принципів належної вироб­ничої практики доводять, що певна методика, процес, обладнан­ня, сировина, діяльність або система дійсно дають очікувані ре­зультати (Настанова 42-01-2001).

Вентиляційне повітря — повітря з відповідним ступенем очищення, що надходить до приміщення через вентиляційну сис­тему (MB 64У-1-97).

Виробнича інструкція — нормативний документ, що має ста­тус стандарту підприємства, який регламентує певну частину ви­робничого процесу (MB 64У-1-97).

Виробнича санітарія — система організаційних і технічних заходів для запобігання або зменшення впливу на працівників небезпечних виробничих чинників (ГОСТ 12.1.005-76).

Виробнича технологічна нормативна документація — до­кументи, що регламентують вимоги до технологічного процесу, у тому числі до допоміжних робіт і виробничого контролю. Вони включають виробничу рецептуру і технологічні інструкції (до­пускається їх об'єднувати в один документ — технологічний рег­ламент або в основну виробничу інструкцію), інструкції з паку­вання та відповідні методики (стандартні робочі методики) (Настанова 42-01-2003).

Виробниче приміщення — замкнутий простір у спеціально призначених будинках і спорудах, в яких постійно (по змінах) або періодично (протягом робочого дня) здійснюється трудова ді­яльність людей (ДСТ У 2293-93).

Вихід очікуваний — кількість речовини (чи відсоток від тео­ретичного виходу), очікувана на будь-якій відповідній стадії тех­нологічного процесу і ґрунтується на даних, отриманих раніше в лабораторії при дослідно-промисловому або промисловому ви­робництві (Настанова 42-02-2002).

Вихід теоретичний — кількість, яка визначена на підставі кількості речовини, що використовується, і могла бути вироблена на будь-якій відповідній стадії технологічного процесу за відсут-


 




ності будь-яких втрат або відхилень в умовах реального техноло­гічного процесу (Настанова 42-02-2002).

Відходи виробництва — залишки сировини, матеріалів, напів­продуктів та їх похідні, що утворюються в енергетиці, промисло­вості, сільському господарстві, на транспорті, будівництві та інших галузях в процесах виробництва продукції, переробки сировини та проведення інших робіт, які втратили повністю або частково ви­хідні споживчі характеристики, а також готова продукція, не ви­користана за основним призначенням (ДСТ У 2195-93).

Відділ якості — організаційна одиниця, що є незалежною від виробництва і виконує обов'язки як із забезпечення якості, так і з контролю якості. Це можуть бути або окремі служби забезпе­чення та контролю якості, або одна особа чи група осіб залежно від масштабу та структури організації (Настанова 42-02-2002).

Вторинна (зовнішня) упаковка — контейнер чи інша форма упаковки, в яку вміщують лікарський засіб у первинній упаковці (Вимоги до інформації про застосування лікарського засобу / На­каз МОЗ України № 163 від 3 рання 2001 року).

Доклінічне вивчення лікарського засобу — хімічні, фізичні, біологічні, мікробіологічні, фармакологічні, токсикологічні та інші експериментальні наукові дослідження з метою вивчення специ­фічної дії та безпечності лікарського засобу (Порядок проведення експертизи матеріалів на лікарські засоби... / Наказ МОЗ України № 220 від 19 вересня 2000 року).

Досьє виробничої дільниці (Site Master File) — документ, що підготовлений виробником і містить спеціальну та фактичну ін­формацію про дотримання вимог GMP при виробництві і(або) кон­тролі фармацевтичної продукції на даній дільниці, а також про будь-які тісно взаємопов'язані роботи в сусідніх спорудах і тих, що примикають (ГНД 09.001-98).

Еубіотики — бактеріальні препарати, що регулюють діяльність мікрофлори шлунково-кишкового тракту (ГН 4.4.8.073-2001).

Загальноприйнята назва лікарського засобу — міжнародна непатентована назва, рекомендована або запропонована Всесвіт­ньою організацією охорони здоров'я (Вимоги до інформації про застосування лікарського засобу / Наказ МОЗ України № 163 від 3 травня 2001 року).

Карантин — статус вихідної сировини, пакувальних матеріа­лів, проміжної, нерозфасованої чи готової продукції, ізольованої фізично або іншими ефективними засобами, поки очікується рі­шення про видачу дозволу на їхній випуск або про відмову в ньо­му (Настанова 42-01-2001).

Клас чистоти повітря — ступінь чистоти повітря, який ви­значається кількістю частинок і життєздатних мікроорганізмів в одиниці об'єму повітря (ГНД 07.006-98).

Клінічні випробування — це встановлення або підтверджен­ня ефективності та безпечності лікарського засобу, яке проводиться


у лікувально-профілактичних закладах, уповноважених на це Міністерством охорони здоров'я України за направленням Дер­жавного фармакологічного центру (Порядок проведення експер­тизи матеріалів на лікарські засоби... / Наказ МОЗ України № 220 від 19 вересня 2000 року).

Контамінація (забруднення) — небажане внесення домішок хімічної чи мікробіологічної природи або чужорідних речовин у(на) вихідну сировину, проміжну продукцію чи готову продукцію під час технологічного процесу, відбору проб, пакування або перепа­кування, зберігання або транспортування (Настанова 42-02-2002).

Ламінарний потік повітря — паралельні потоки повітря, які рухаються із однаковою заданою швидкістю всередині обмежено­го простору (MB 64У-1-97).

Листок-вкладиш в упаковці — стисла інформація, призначе­на для пацієнта. Розміщується на паперовому^носії і вкладається в упаковку (Вимоги до інформації про застосування лікарського засобу / Наказ МОЗ України № 163 від 3 травня 2001 року).

Маркування — інформація на первинній (внутрішній) або вто­ринній (зовнішній) упаковці (Вимоги до інформації про застосу­вання лікарського засобу / Наказ МОЗ України № 163 від 3 трав­ня 2001 року).

Матеріали — будь-який вид продукції, яка використовуєть­ся у виробництві лікарського засобу, за винятком сировини, на­півпродуктів і проміжних продуктів (MB 64У-1-97).

Матеріальний баланс — співвідношення між кількістю ви­хідної сировини, матеріалів, напівпродуктів і проміжних продук­тів, що використовуються у виробництві, та кількістю фактично одержаної готової продукції, відходів і втрат (MB 64У-1-97).

Мікробне забруднення — кількість життєздатних мікроорга­нізмів, які містяться в одиниці об'єму повітря (ГОСТ P 50766-95).

Назва лікарського засобу — визначається назвою, присвоєною лікарському засобу, і може бути придумана виробником, загально­прийнятою або науковою поряд з назвою торговельної марки або фірми-виробника (Вимоги до інформації про застосування лікарсь­кого засобу / Наказ МОЗ України № 163 від 3 травня 2001 року).

Належна виробнича практика (НВП, GMP) — частина сис­теми забезпечення якості, яка гарантує, що лікарські засоби ви­робляються та контролюються у відповідності до обов'язкових принципів, норм і правил, а також реєстраційної та ліцензійної нормативної документації (MB 64У-1-97).

Напівпродукт — продукція, яка одержана підприємством-ви-робником від постачальника і пройшла одну або декілька стадій обробки (у постачальника), необхідних для виробництва готової продукції (у споживача). Напівпродукт для постачальника є гото­вою продукцією (MB 64У-1-97).

Наркотичні засоби — включені до Переліку речовини природ­ного чи синтетичного походження, препарати, рослини, що ста-


 




новлять небезпеку для здоров'я населення в разі зловживання ними (Закон України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів»).

Наркотичні лікарські засоби — лікарські засоби, віднесені до наркотичних відповідно до законодавства (Закон України «Про лікарські засоби»).

Номер серії — характерна комбінація цифр і(або) букв, яка специфічно ідентифікує серію (Настанова 42-01-2001).

Нормативний документ — документ, який встановлює пра­вила, загальні принципи або характеристики, що стосуються різ­них видів діяльності або їх результатів (ДСТ У 1.03-93).

Нутрицевтики — біологічно активні добавки, що призначені для профілактики дефіциту есенціальних речовин (незамінних чинників харчування) в організмі і поділяються на дві групи — ті, що призначені для раціоналізації харчування та ті, що призна­чені для поповнення нутрієнтів, синтез яких в організмі послаб­лений з тих чи інших причин (ферментопатії, хронічні захворю­вання тощо) (ГН 4.4.8.073-2001).

Оснащена чиста кімната (приміщення) — «чиста» кімната, будівництво якої завершено, і яка має робочі комунікації, облад­нання, але не має обслуговуючого персоналу (ГНД 07.006-98).

Отруйні лікарські засоби — лікарські засоби, віднесені до отруйних Міністерством охорони здоров'я України (Закон Украї­ни «Про лікарські засоби»).

Пакувальний матеріал — всякий матеріал, що використову­ють при пакуванні лікарського засобу, крім будь-якої транспортної тари для транспортування або відвантаження (Настанова 42-01-2001).

Пакування — усі операції, включаючи фасування і маркуван­ня, які необхідно пройти нерозфасованій продукції, щоб стати готовою продукцією (Настанова 42-01-2001).

Парафармацевтики — біологічно активні добавки, де вміст біологічно активних речовин не перевищує їх терапевтичних доз, ефект дії яких при тривалому вживанні впливає на структуру та функції ушкоджених органів (ГН 4.4.8.073-2001).

Первинна (внутрішня) упаковка — ємкість або інша форма упаковки, що безпосередньо контактує з лікарським засобом (Ви­моги до інформації про застосування лікарського засобу / Наказ МОЗ України № 163 від 3 травня 2001 року).

Перелік наркотичний засобів, психотропних речовин і пре­курсорів (Перелік) — згруповані в списки наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, включені до таблиць I—IV (Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсо­рів / Постанова Кабінету Міністрів України № 770 від 6 травня 2000 року) згідно з законодавством України та міжнародними до­говорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Перелік затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням спеціально уповноваженого органу виконавчої владц/


в галузі охорони здоров'я і публікується в офіційних друкованих виданнях (Закон України «Про обіг в Україні наркотичних засо­бів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів»).

Переробка — повторна обробка всієї або частини серії продук­ції неприйнятної якості на певній стадії технологічного процесу, для того щоб її якість могла стати прийнятною за допомогою од­нієї або декількох додаткових операцій (Настанова 42-01-2001).

Перехресна контамінація — забруднення речовини або про­дукції іншою сировиною або продукцією (Настанова 42-02-2002).

Повітряний шлюз — це обмежений простір з двома або де­кількома дверима між двома або декількома приміщеннями, на­приклад різних класів чистоти, який призначений для контро­льованого керування потоком повітря між цими приміщеннями при відкриванні дверей. Повітряні шлюзи прййначені і викорис­товуються для переміщення персоналу, обладнання і продукції між приміщеннями (MB 64У-1-97).

Прекурсори — речовини та їх солі, що використовуються при виробництві наркотичних засобів і психотропних речовин, вклю­чених до Переліку (Закон України «Про обіг в Україні наркотич­них засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів»).

Проміжна продукція — частково оброблена сировина, яка має пройти наступні виробничі етапи до того, як вона стане нерозфа-сованою продукцією (Настанова 42-01-2001).

Протокол серії — усі документи, які послідовно висвітлюють історію кожної серії готової продукції (виробництво, контроль і реалізацію), а також усі інші обставини, що можуть мати зна­чення для її якості (MB 64У-1-97).

Психотропні речовини — включені до Переліку речовини при­родного чи синтетичного походження, препарати, природні мате­ріали, здатні викликати стан залежності та справляти депресивний або стимулювальний вплив на центральну нервову систему або викликати порушення сприйняття, або емоцій, або мислення, або поведінки і становлять небезпеку для здоров'я населення в разі зловживання ними (Закон України «Про обіг в Україні наркотич­них засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів»).

Радіоактивні лікарські засоби — лікарські засоби, які засто­совуються в медичній практиці завдяки їх спроможності до іоні­зуючого випромінювання (Закон України «Про лікарські засоби»).

Реєстраційна технологічна нормативна документація — документи, що є частиною реєстраційного досьє та описують тех­нологічний процес, включаючи виробничий контроль і за необ­хідності (на вимогу відповідних уповноважених органів) допо­міжні роботи (Настанова 42-01-2003).

Реєстраційне посвідчення — документ, який видається замов­нику, як дозвіл для медичного застосування лікарського засобу в Україні (Порядок проведення експертизи матеріалів на лікар­ські засоби... / Наказ МОЗ України № 220 від 19 вересня 2000 року).


 




Реєстраційний номер — кодова позначка, яка присвоюється лікарському засобові при державній реєстрації і зберігається за лікарським засобом незмінною на весь період перебування лікар­ського засобу на фармацевтичному ринку України (Порядок про­ведення експертизи матеріалів на лікарські засоби... / Наказ M03 України № 220 від 19 вересня 2000 року).

Серія — визначена кількість вихідної сировини, пакувальних матеріалів або продукції, яка піддається обробці в одному або в низ­ці послідовних технологічних процесів таким чином, що може розраховувати на однорідність продукції (Настанова 42-01-2001).

Сильнодіючі лікарські засоби — лікарські засоби, віднесені до сильнодіючих Міністерством охорони здоров'я України (Закон України «Про лікарські засоби»).

Стадія технологічного процесу — сукупність технологічних операцій, що приводить до одержання проміжної або готової про­дукції (на кінцевій стадії), яка може бути охарактеризована кіль­кісно і якісно (MB 64У-1-97).

Стерильність — відсутність життєздатних мікроорганізмів (MB 64У-1-97).

Термін придатності лікарських засобів — час, протягом якого лікарський засіб не втрачає своєї якості за умови зберігання від­повідно до вимог нормативно-технічної документації (Закон Укра­їни «Про лікарські засоби»).

Технічний регламент — нормативний документ, в якому ви­значено характеристики продукції або пов'язані з нею процеси і методи виробництва (MB 64У-1-97).

Технологічна інструкція — документ, що належить до кате­горії виробничих інструкцій і містить відомості про порядок про­ведення технологічного процесу (MB 64У-1-97).

Технологічна операція — операція з виконання певного виду робіт і(або) обслуговування окремих видів обладнання, яка є час­тиною стадії технологічного процесу (MB 64У-97).

Технологічний процес (виготовлення) — усі операції, пов'я­зані з виготовленням лікарського засобу, які починаються з одер­жання сировини, продовжуються обробкою та пакуванням і завер­шуються одержанням готової продукції (Настанова 42-01-2003).

Технологічний регламент виробництва лікарського засобу — нормативний документ, в якому визначено технологічні методи, технічні засоби, норми та нормативи виготовлення лікарського засобу (Закон України «Про лікарські засоби»).

Умови зберігання лікарського засобу — умови, відповідно до яких повинен зберігатися лікарський засіб. Додатково вказують умови та термін зберігання після початку застосування долікар­ського засобу, що може змінювати свої властивості після пору­шення первинної упаковки (Вимоги до інформації про застосу­вання лікарського засобу / Наказ M03 України № 163 від 3 травня 2001 року).


Упаковка "in bulk" — будь-який лікарських засіб, який прой­шов усі стадії виробництва, за винятком остаточного пакування (Порядок проведення експертизи матеріалів на лікарські засоби... / Наказ МОЗ України № 220 від 19 вересня 2000 року).

Функціонуюча чиста кімната (приміщення) — «чиста» кім­ната в режимі нормальної роботи, яка має робочі комунікації, обладнання і персонал, який виконує звичайні робочі операції в чистій кімнаті (приміщенні) (ГНД 07.006-98).

Чиста зона — зона, в якій контролюється навколишнє сере­довище на наявність частинок і мікроорганізмів, що контаміну-ють, побудована й експлуатується таким чином, щоб зменшити проникнення, утворення і зберігання контамінантів усередині зони (Настанова 42-01-2001).

Чиста кімната (приміщення) — приміщення, в якому конт­ролюється концентрація частинок і яке має одну фо декілька «чистих» зон (ГНД 07.006-98).

Штриховий код EAN — числовий код, представлений комбі­нацією послідовно розташованих паралельних штрихів та про­міжків між ними, розміри та розташування яких встановлені певними правилами, і присвоюється одиницям обліку (товару) від­повідно до норматичвних документів національної нумерувальної організації (ДСТ У 3147-95. Коди та кодування інформації. Штри­хове кодування. Маркування об'єктів ідентифікації. Форма та розташування штрихових позначок EAN на тарі та товарній про­дукції. Загальні вимоги).

Якість лікарського засобу — сукупність властивостей, які надають лікарському засобові здатності задовольняти споживачів відповідно до свого призначення і відповідають вимогам, установ­леним законодавством (Закон України «Про лікарські засоби»).

Зміст інших термінів тлумачиться в окремих главах, при роз­гляді конкретного матеріалу.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 500 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.012 сек.)