АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЕКСТРАКТИ-КОНЦЕНТРАТИ

Екстракти-концентрати, або екстракти для го­тування настоїв і відварів, — це стандартизовані рідкі і сухі витяжки з лікарської рослинної сировини, призначені для швид­кого приготування водних витяжок в аптечній практиці.

Розрізняють рідкі концентрати, що готують у співвідношенні 1: 2 і сухі в співвідношенні 1: 1. Це означає, що з 1 частини за масою рослинного матеріалу одержують дві об'ємні частини рід­кого концентрату або 1 частину за масою сухого концентрату. При одержанні екстрактів як екстрагент використовують етанол низьких концентрацій (від 20 до 40 %). Це пояснюється прагнен­ням наблизити концентрати за вмістом екстрактивних речовин до аптечних водних витяжок.


Технологія одержання рідких концентратів передбачає такі ж стадії, що і при одержанні рідких екстрактів: одержання витяж­ки з лікарської рослинної сировини, очищення витяжки, стандар­тизація. Для одержання витяжки найчастіше використовують методи, в яких не застосовують випарювання (кількість кінцево­го продукту при цьому буде вищою). Очищення витяжок зводить­ся до відстоювання і фільтрування відстояної витяжки. Стандар­тизують рідкі концентрати за тими ж показниками, що й рідкі екстракти (вмістом діючих речовин, сухим залишком, вмістом спирту або густиною, вмістом важких металів).

Сухі концентрати відрізняються від звичайних сухих екстрак­тів тим, що вміст діючих речовин у них дорівнює вмісту у вихід­ній сировині, тобто 1: 1 (тільки для сухого концентрату конвалії він дорівнює половинній кількості 1: 2). Отже, для приготування настоїв і відварів із сухих концентратів замість прописаної в ре­цепті кількості лікарської сировини беруть однакову за масою кількість сухого концентрату і розчиняють у розрахованому об'ємі води.

Сухі концентрати, або «концентровані сухі настої і відвари», у зарубіжній фармацевтичній літературі більше відомі під назвою «абстракти». Одна частина абстракту може відповідати одній (1: 1) або 0,5 (1: 2) частинам вихідної лікарської рослинної сировини.

Сухі концентрати одержують аналогічно сухим екстрактам.

Одержання витяжки проводять до повного виснаження сиро­вини, використовуючи найчастіше високоефективні методи (для алтейного кореня застосовують мацерацію). Для очищення витя­жок застосовують відстоювання з подальшим фільтруванням. Ви­сушування може проводитися через стадію згущування. У цьому випадку застосовують усі типи апаратів, що використовуються для упарювання витяжок. Наступне висушування проводиться у вакуум-вальцьових сушарках або вакуум-сушильних шафах при 50—60 °С. Якщо висушування проводять без стадії згущування, то застосовують розпилювальні, сублімаційні (ліофільні, молеку­лярні) сушарки.

Наповнювачі (використовують декстрин, молочний цукор або суміші) вводять під час розмелу висушеного екстракту.

Стандартизацію сухих концентратів проводять за вмістом во­логи і важких металів.

5.10. МАСЛЯНІ ЕКСТРАКТИ

Масляні екстракти, або медичні олії (Olea medicata), — це витяжки з лікарської рослинної сировини, отри­мані з використанням рослинних олій або мінеральних масел.


 




На сьогодні в медичній практиці використовують масляні ек­стракти з листя блекоти (олію блекотну), листя дурману (олію дурманну), трави звіробію, олію м'якоті плодів шипшини (Extractum Rosae oleosum), каротолін (Carotolinum), олію насіння шипшини (Oleum Rosae), олію обліпихову (Oleum Hippophaes).

Блекотна олія (Oleum Hyoscyami) одержують із листя блекоти (Hyoscyamus niger L.), що містять не менше 0,05 % алкалоїдів, методом мацерації. Як екстрагент застосовують соняшникову олію. На одну частину листя блекоти беруть 10 частин олії. У чавунний емальований реактор поміщають грубоздрібнене листя блекоти, яке змочують сумішшю, що складається з 75 частин 95 %-вого спирту і 3 частин 10 %-вого розчину амоніаку. Масу перемішу­ють і залишають у реакторі з щільно закритою кришкою на 12 год при кімнатній температурі. При цьому гіосціамін та інші алкало­їди, що містяться в блекоті у формі солей, майже нерозчинні в жирних оліях, переходять у вільні основи, добре розчинні в жир­них оліях. Після мацерації масу заливають соняшниковою олією, добавляють безводний натрію сульфат, підвищують температуру суміші до 50—60 °С і при постійному перемішуванні домагаються повного звітрення спирту та амоніаку (близько 12 год). При тако­му екстрагуванні алкалоїди-основи зі спиртового розчину цілком переходять у гарячу олію. При повному видаленні спирту і води листя, яке розтирається, хрустить між пальцями. Надмірно довге нагрівання призводить до втрати алкалоїдів. Зневоднена масляна витяжка стає прозорою. Після охолодження екстракт фільтрують, сировину віджимають, об'єднуючи витяжки, які після 48-годин-ного відстоювання фільтрують у скляні балони.

3 метою максимального витягу алкалоїдів і їх збереження в не­змінному стані застосовують метод протитечійного екстрагуван­ня в батареї перколяторів сумішшю 70 %-вого етанолу і 10 %-вого розчину амоніаку. Отримані витяжки фільтрують, змішують із рівною кількістю соняшникової олії та у вакуум-апараті спочатку відганяють основну масу спирту (при нормальному тиску), а по­тім при розрідженні 80—87 кПа (600—650 мм рт. ст.) — залиш­ки спирту і води. Отриманий масляний концентрат розбавляють до необхідного вмісту алкалоїдів, відстоюють 4—5 діб, після чого фільтрують спочатку прозорий верхній шар, а потім осад. Обидві порції екстракту об'єднують, визначають якісні показники і ви­хід. Розливають у скляні сулії по 15—18 кг. Зберігають у прохо­лодному місці.

Блекотну олію застосовують у формі лініментів як болезаспо­кійливий засіб при невралгічних і ревматичних болях.

Масляні екстракти шипшини одержують із сухого жому, що є відходом виробництва вітамінів C і P із плодів шипшини. Сухий жом — це суміш м'якоті і насіння плодів шипшини, що перероб-


ляють окремо. 3 м'якоті одержують масляний каротиноїдний пре­парат каротолін (Carotolinum); із насіння шипшини — масло шипшини (Oleum Rosae).

Каротиноїди швидко руйнуються при зберіганні сухого жому, тому його негайно піддають переробці. Сухий жом подають у се­паратор, де потоком продувного повітря відбувається відокрем­лення м'якоті від насіння.

Каротолін із сухої м'якоті може бути отриманий за трьома схемами: 1) екстракцією рослинною олією; 2) екстракцією орга­нічним розчинником (дихлоретаном, метиленхлоридом; 3) екст­ракцією зрідженими газами.

Для екстракції рослинною олією застосовують соняшникову або соєву (остання краща, тому що вона містить природні антиок­сиданти — а- і р-токофероли). Отриманий препарат — це масло оранжевого кольору в тонкому шарі зі специфічним запахом і сма­ком. Проводять стандартизацію препарату за кислотним числом та вмістом каротиноїдів.


 

Екстракцію органічнимирозчинниками (рис. 5.22) проводять у вертикальному шнековому екстракторі 1, в який завантажують суху м'якоть і назустріч їй безперервно подають екстрагент. Висна­жена сировина (шрот) надходить на рекуперацію екстрагента в шне­ковий випарник 2, що обігрівається парою. Пари екстрагента кон­денсуються в холодильнику 3 і у вигляді конденсату направляються в збірник 4. Шрот, звільнений від екстрагента, за допомогою шнека 5 вивантажується в збірник відходів. Витяжка, насичена кароти­ноїдами, подається у вакуум-випарний апарат 6, де після видалення екстрагента одержують пасту каротиноїдів, яку купажують олією до стандартного вмісту каротиноїдів.


 

Екстрагування зрідженими газами (див. рис. 5.18). У Хар­кові (ХНДХФІ) у 1983 році проведено дослідження з екстрагуван­ня зрідженими газами (хладонами — хлорофторопохідними вуг­леводню) речовин ліпофільної природи (ефірні масла і жирні олії, каротиноїди, токофероли, стерини, хлорофіли та ін.).

Перевага хладонів як екстрагентів у порівнянні з рідким кар­бону діоксидом полягає в тому, що робочий тиск в екстракторі більш ніж у 6 разів нижчий, ніж при екстрагуванні зрідженим карбону діоксидом. Відповідно до запропонованої схеми суха м'якоть плодів шипшини, здрібнена комбінованим способом (спо­чатку на молотковій або дисковій, а потім на валковій дробарках) до товщини пелюстка 0,1—0,2 мм, екстрагується хладоном-12 про­тягом 3 год при температурі 18—25 °С під тиском 4,5—5,5 атм і співвідношенні сировини до розчинника 1: 5. Після видалення екстрагента (зменшенням тиску) отриманий ліпофільний комплекс купажують соняшниковою олією. Використання запропонованої технології у виробництві каротоліну дозволило збільшити вихід на 10—15 %, а також розширити сировинну базу за рахунок ви­користання низькокаротиноїдної сировини.

Отриманий одним із наведених способів каротолін повинний мати: кислотне число — не більше 3,5; вміст каротиноїдів у пере­рахунку на Р-каротин — не менше 1,2 г/л.

Препарат застосовують при трофічних виразках, екземах, атро­фічних змінах слизис­тих оболонок, деяких видах еритродермії (псоріатичних, десква-матичних); на уражені ділянки тіла наклада­ють серветки, просоче­ні каротоліном, і на­кривають вощеним папером.

Олію шипшини одержують із сухого на­сіння плодів шипшини, відділеного від м'якоті (рис. 5.23). Насіння подрібнюють у дробар­ці 1 і подають в екст­рактор 2 циркуляцій­ного апарата типу Сокслета. Екстракцію проводять дихлорета­ном або метиленхлори-


дом,який заливають на сировину. Насичений екстрагент надхо­дить у куб 3 установки через сифон. Отримані в кубі 3 пари надхо­дять у холодильник-конденсатор 4, із якого конденсат безперерв­но зливається на сировину. Після повного виснаження сировини екстрагування припиняють, витяжку із куба 3 подають у вакуум-випарний апарат 5, де повністю видаляють екстрагент під вакуу­мом, а отримане масло шипшини зливають через нижній штуцер апарата 5 у збірник 6, із якого подають на розфасування.

ХНДХФІ запропоноване екстрагування за допомогою зрідже­ного газу (хладон-12). Для цього висушене насіння здрібнюють комбінованим способом: спочатку на молотковій або дисковій, потім на валковій дробарках до товщини пелюстки 0,1—0,2 мм. Екстрагування проводять за схемою, аналогічною, зображеній на рис. 5.18. У цьому разі купажування соняшниковою олією не

проводять.

У результаті збільшений вихід олії шипшини на 10—15 %. Отримана одним із наведених способів готова олія шипшини — рідина бурого кольору із зеленуватим відтінком, гіркуватим сма­ком і специфічним запахом.

Кислотне число — не більше 5,5; вміст суми каротиноїдів — не менше 0,5 г/л, вміст а- і р-токоферолів — не менше 0,4 г/л.

Застосовують як зовнішній засіб при неглибоких тріщинах і саднах сосків у жінок-годувальниць, пролежнях, трофічних ви­разках, дерматозах у вигляді масляних пов'язок. Використову­ють усередину для лікування виразкового коліту і дерматозу.

Олію обліпихи (Oleum Hippophaes) одержують двома способа­ми: 1) екстрагуванням сухого жому соняшниковою олією; 2) екс­трагуванням м'якоті плодів або окремо насіння органічними роз­чинниками.

За першим способом використовують жом плодів обліпихи після видалення з них соку. Жом висушують у вакуум-вальцьовій су­шарці та у вигляді «пелюстка» подають на екстрагування, яке проводять протитечійним методом в батареї екстракторів-перко-ляторів, обладнаних паровими оболонками. В оболонку подають гарячу воду. Висушений жом у мішках із фільтрувальної ткани­ни завантажують у попередньо нагріті екстрактори. У першому екстракторі сировину настоюють із соняшниковою олією 1,5 год при температурі 60—65 °С. Отримана витяжка з першого екстрак­тора подається на сировину в другому екстракторі, а в перший — подають свіжу олію. 3 другого екстрактора витяжку передають у третій екстрактор, із третього в четвертий і т. д. Свіжа олія завжди подається в перший екстрактор. Коли з останнього перко-лятора одержують масляний екстракт, який відповідає вимогам за вмістом каротиноїдів і токоферолів, то перший екстрактор від­ключають. 3 нього зливають відпрацьовану соняшникову олію, названу «кінцевою», і вивантажують шрот. У перший екстрактор


 




 


завантажують свіжу сировину (він стає головним), на який пода­ють витяжку з останнього екстрактора, а свіжу олію подають на сировину в другому перколяторі, що тепер стає «хвостовим». На­ступну порцію готового продукту одержують із першого «голов­ного» перколятора. Усі подальші зливання готового продукту про­водять із «головного» перколятора, яким стає завантажений свіжою сировиною, а свіжий екстрагент подають у «хвостовий» екстрак­тор, що містить найбільш виснажену сировину. Щораз кількість готового продукту, названу «дифузійною» олією, повинна бути рівна масі сировини в екстракторі. Масляні витяжки об'єднують і проводять стандартизацію за вмістом каротину і каротиноїдів, яких має бути не менше 0,13—0,18 %; токоферолів — не менше 0,11 %; хлорофілових сполук — не більше 0,1 %. Кислотне чис­ло має становити не більше 14,5. Якщо олія містить більше дію­чих речовин, то до неї добавляють «кінцеві олії», тобто проводять купаж. Після цього олію фільтрують.

За другим способом як сировину використовують м'якоть пло­дів без насіння або окремо насіння. Для цього сухий жом подають у дробарку, із якої здрібнений матеріал передають у сепаратор, де продуванням повітря відокремлюють насіння від м'якоті і прово­дять їх переробку окремо.

Обробку м'якоті і насіння здійснюють із застосуванням мето­ду циркуляційного екстрагування в апараті типу Сокслета (ана­логічно схемі, наведеній на рис. 5.23). Екстракцію ведуть 4-, 5-крат-ною кількістю метиленхлориду при температурі близько 40 °С. Залишки розчинника з екстрактора видаляють у вакуум-апараті в присутності невеликої кількості води, що сприяє видаленню екстрагента при більш низькій температурі, тому що відганяєть­ся суміш взаємно нерозчинних рідин (метиленхлорид і вода). Для запобігання процесу окиснення упарювання ведуть у вакуум-ви-парному апараті в середовищі вуглекислого газу. Метод дозволяє збільшити вихід олії з підвищеним вмістом каротиноїдів і мен­шою кількістю вільних жирних кислот. Одержання олії обліпихи може бути проведене екстрагуванням зрідженим хладоном-12. Із сухого жому з вологістю до 7 %, здрібненого до пелюстка товщи­ною 0,25 мм, одержують препарат, який відповідає вимогам НТД. При цьому вихід готового продукту збільшений на 10—15 %.

Готовий продукт стандартизують за тими ж показниками, що зазначені вище, і після фільтрації фасують у склянки із оранже­вого скла по 100 мл.

Олія обліпихова — рідина оранжево-червоного кольору з ха­рактерним запахом і смаком. Застосовується зовнішньо у вигляді масляних пов'язок, при лікуванні променевих уражень шкіри і слизових оболонок, при кольпітах, ендоцервитах, ерозіях шийки матки; усередину — при виразковій хворобі і при ураженнях стра­воходу.


Пахучі рослини ще в давні часи звертали до себе ува­гу як джерело пахощів. До початку XVI століття були відомі такі пахучі рослини, як розмарин, лаванда, шавлія, лепеха, касія та ін. А з середини XVI століття почала інтенсивно розвиватися техніка виробництва пахучих речовин.

Ефірні масла застосовують у фармацевтичній, харчовій та най­більше в парфумерній промисловості. Незважаючи на розвиток виробництва синтетичних речовин, до теперішнього часу кращі композиції духів складаються з використанням натуральних ефір­них масел, які передають запахи троянди, конвалії, фіалки, гвоз­дики, лимона та ін.

Сьогодні відомо декілька тисяч ефірних масел.

Ефірні масла (Olea aetherea) — це суміші пахучих речовин, що належать до різних класів органічних сполук, переважно до терпеноїдів, рідше до ароматичних або аліфатичних сполук. До їхнього складу входять як пахучі, так і незапашні речовини, що виробляються ефіромасляними рослинами і мають характерний запах, властивий пахучій частині цієї рослини. До кінця роль ефірних масел в обміні речовин рослин не зрозуміла. Ряд авторів припускають, що ефірні масла необхідні для захисту рослин від шкідників і тварин; для закриття ран у деревині, корі та охорони їх від потрапляння вологи, зараження грибковими захворюван­нями, а також для притягнення комах-опилювачів та ін.

За леткість і здатність переганятися з водяною парою ефірні масла названі ефірними, а за зовнішню подібність із жирними

оліями — маслами.

Ефірні масла одержують із сировини різних рослин-ефіроносів: квіток (квіткових пелюстків і квіткових головок), листя (м'яти, евкаліпту), із хвої і лапок (відходи при заготівлі деревини з яли-Ці, сосни), шкірки плодів (цитрусових), коренів (валеріани) або кореневищ (півників), плодів (мигдалю), кори (кориці, камфор-


 




ного дерева), деревини (кедра) — як у вільному стані, так і у вигляді глікозидів, наприклад у плодах мигдалю.

Вміст ефірних масел коливається в широких межах: квіти фіалки містять близько 0,004 %; квіти троянди — 0,07—0,1; на­сіння кмину — 3—7; а в бруньках гвоздики досягає 20—22 %.

Склад кожного ефірного масла кожної назви в момент вироб­лення більш-менш постійний і залежить від складу ґрунту, інсо­ляції, вологості, кліматичних умов, сонячної радіації, району зро­стання, пори року і навіть від часу доби (для троянди максимум накопичення — на світанку (о 4—6-й годинах), а в квітках лаван­ди більше всього накопичується в другій половині дня), віку рос­лини. Співвідношення складових частин ефірного масла може дещо змінюватися при відносній незмінності характеру запаху.

Число компонентів в ефірному маслі одного виду рослини може досягати сотні і більш видів (до 500). Це суміші різноманітних органічних сполук — терпенових, сесквітерпенових, ароматич­них, аліциклічних і аліфатичних. Терпенові сполуки — найваж­ливіші компоненти в ефірних маслах. Так, у трояндовому маслі виявлено понад 200 органічних речовин, але основну масу (близько 80 %) складає фенілетиловий спирт і терпенові спирти (гераніол, ліналоол, цитронеол). У м'ятному маслі міститься понад 100 ком­понентів, основні з них — ментол, ментон, ментилацетон і цинеол. У лавандовій олії виявлено понад 160 компонентів, головною скла­довою частиною її є складні ефірні спирти ліналоолу і ряду орга­нічних кислот (оцтової, масляної, валеріанової, капронової).

Склад ефірних масел у процесі розвитку рослин змінюється і в окремих частинах їх організму часто коливається. Причому вна­слідок значного варіювання співвідношень компонентів ефірного масла суттєво змінюється його ароматний букет. Так, у процесі дозрівання насіння коріандру його ефірне масло має квіткові тони з переважанням запахів то фіалок, то конвалії. Склад ефірного масла окремих видів рослин суттєво змінюється залежно від умов вирощування або місця зростання. Наприклад, лавандова олія з гірських районів Франції має фруктово-солодкі аромати, а в анг­лійській лаванді відчувається камфорний відтінок. Більш цінні — лимонне та апельсинове масла — виробляються на Сицилії.

У період цвітіння і дозрівання насіння у рослинах міститься найбільша кількість ефірного масла, що накопичується в спеці­альних утвореннях — вмістилищах, які знаходяться в різних ор­ганах рослин і в залежності від розміщення діляться на дві групи:

— екзогенні;

— ендогенні.

До екзогенних вмістилищ належать: залозисті плями, які утво­рюються на пелюстках квіток (троянда), залозисті волоски на епі­дермі листків і квіток (герань), залозки різних типів (губоцвіті).

До ендогенних вмістилищ належать: округлі вмістилища, що зустрічаються в паренхімі коренів і кореневищ, шкірці плодів,


у лйсті (корінь оману, лист евкаліпта, плід лимона); окремі клі­тини (кореневище лепехи); групи клітин або ділянки тканин (гі­подерма в корені валеріани); вмістилища витягнутої форми у ви­гляді «канальців» і ходів (плоди зонтичних і деревина хвойних).

Особливості локалізації ефірних масел необхідно враховувати при їх одержанні. При екзогенній локалізації масла виділяються легше і сировина не вимагає ретельного здрібнювання, при ендо­генній же локалізації — сировину ретельно подрібнюють.

Назва ефірного масла походить перш за все від назви рослини, виняток складають лише цитрусові. Ефірне масло, отримане з лис­тя цитрусових, називається петигреневим, із квіток — нероліє­вим, із плодів — за назвою рослин.

Більшість ефірних масел одержують у країнах із тропічним або субтропічним кліматом (пачулеве, бергамотове). Меншу час­тину ефіромасляних рослин (коріандр, аніс) вирощують у серед­ній смузі. У наш час ефіромасляна сировина вирощується в спеці­алізованих господарствах — заводах Північного Кавказу (коріандр, лаванда, м'ята, троянда, аніс, базилік, шавлія), України (корі­андр, лаванда, м'ята, троянда, кмин, фенхель, шавлія), Молдови (лаванда, м'ята, троянда, шавлія), Грузії (базилік, герань, жас­мин крупноцвітковий, троянда, евкаліпт), Вірменії і Таджикис­тану (герань), Киргизії (м'ята, шавлія), Білорусії і Литви (м'ята), Азербайджану (троянда). По виробництву деяких із них країни СНД займають головне місце у світі: тут зосереджено понад 90 % світового виробництва коріандрової олії, 75—80 % олії шавлії мус­катної, а також 60 % трояндового масла.

Ефірні масла пекучі на смак, слабко розчиняються у воді (ця властивість використовується для їх виділення шляхом перегон­ки з водяною парою), але добре розчинні в органічних середови­щах (ефірі, спирті, смолі) та жирах рослинного і тваринного по­ходження (меді, молоці, норковому жирі). Це прозорі, безбарвні або забарвлені до темно-коричневого кольору рідини. При охоло­дженні ефірних масел частина їх твердне в кристалічну масу — стеароптен, а рідку частину, яка залишилася, називають елеоп-тен. Температура кипіння — 160—240 °С. Ефірні масла, як пра­вило, легші за воду і при розчиненні утворюють тонку масну плів­ку. Однак зустрічаються масла важчі за воду (масло евгенольного базиліку, ветиверове, гвоздикове та ін.). Ефірні масла різних ви­дів змішуються у всіх співвідношеннях.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 572 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)