АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВИЗНАЧЕННЯ. ЗАГАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ

Супозиторії — тверді однодозові лікарські засоби. Форма, об'єм і консистенція супозиторіїв мають відповідати ректальному за­стосуванню. Вони містять одну або більше діючих речовин, дис­пергованих або розчинених у простій або складній основі, яка може розчинятися або диспергуватися у воді чи плавитися при температурі тіла.

Розрізняють супозиторії ректальні (свічки), вагінальні і па­лички.

Лікарські засоби для ректального застосування можуть бути класифіковані як:

— ректальні супозиторії;

— ректальні капсули;

— ректальні розчини і суспензії;

— порошки і таблетки для приготування ректальних розчинів або суспензій;

— м'які лікарські засоби для ректального застосування;


 

— ректальні піни;

— ректальні тампони.

Ректальні супозиторії (Suppositoria rectalia) призначені для введення в пряму кишку.

Вагінальні супозиторії (Suppositoria vaginalia) використову­ють для введення в піхву.

Палички (Bacilli) призначені для введення в сечовипускаль­ний канал, канал шийки матки, норицеві і ранові ходи, слуховий отвір.

Загальна властивість супозиторіїв — їх здатність при кімнат­ній температурі знаходитися в стані твердих тіл, а при температу­рі тіла перетворюватися в рідину. Ця властивість має важливе значення при медичному застосуванні таких лікарських форм. Твердість супозиторіїв дає можливість перебороти рефлекторний опір м'язів і тканин, а рідка консистенція в порожнинах тіла — рівномірно розподілити по слизовій оболонці лікарські речовини, що можуть справляти на організм як місцеву (локальну), так і резорбтивну (системну) дію.

За останні роки збільшився промисловий випуск таких лікар­ських форм, зумовлений значними їх перевагами перед іншими формами. Супозиторії можна застосовувати під час швидкої не­відкладної допомоги, тому що їхній фармакологічний ефект ви­являється значно раніше, ніж у пероральних лікарськихформах. Це пов'язано зі швидким усмоктуванням ліків у товстому кишеч­нику і проникненням їх у кров, минаючи печінку через середні та нижні гемороїдальні вени. За тривалістю дії супозиторії набли­жаються до ін'єкційних препаратів, але їх введення не порушує цілісність шкірного покриву. Крім того, ректальне застосування ліків дуже часто дає можливість знизити одноразову дозу за раху­нок пролонгованого вивільнення їх із супозиторіїв. Багато ліків при пероральному введенні інактивуються ферментами травних соків, виявляють несприятливий вплив на шлунково-кишковий тракт і печінку,— цих вад позбавлені ректальні лікарські форми.

На швидкість всмоктування лікарських засобів із супозиторі­їв впливають такі фізіологічні чинники, як стан прямої кишки, кровообіг поверхні всмоктування, м'язовий тонус і шар слизу на поверхні стінок прямої кишки.

Найбільш впливовим чинником на абсорбцію діючих речовин із супозиторіїв є природа основи, на яку припадає до 90 % від маси супозиторіїв. Допоміжні речовини тісно контактують і з різ­ною силою взаємодіють з лікарськими засобами. Це зумовлює сту­пінь їх вивільнення із ректальної форми і впливає на повноту та швидкість усмоктування.

Ректальні супозиторії можуть мати форму конуса, циліндра із загостреним кінцем або іншу форму; максимальний діаметр зви­чайно не перевищує 1,5 см.


 




Маса одного супозиторія повинна перебувати в межах від 1 до 4 г, довжина — 2,5—4 см при ширині в основі не більше 1,5 см. Маса супозиторія для дітей має бути від 0,5 до 1,5 г.

Вагінальні супозиторії можуть бути сферичними (кульки — globuli), яйцеподібними (овули — ovula) або мати форму язика — плоского тіля із закругленим кінцем (песарії — pessaria). Маса цих лікарських форм коливається в межах від 1,5 до б г.

Палички мають форму циліндрів із загостреним кінцем тов­щиною 2—5 мм і довжиною до 10 см.

21.2. ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВ I ДОПОМІЖНИХ РЕЧОВИН

3 погляду фізико-хімічної науки супозиторії розгля­дають як дисперсні системи, що складаються з дисперсійного се­редовища, представленого.основою, і дисперсної фази, роль якої виконують лікарські речовини. Залежно від властивостей лікар­ських речовин супозиторії можуть створювати різні дисперсні системи.

Гомогенні системи утворюються в тих випадках, коли лікар­ська речовина розчиняється в основі, а гетерогенні системи — якщо лікарські речовини вводяться в основу за типом емульсії або суспензії.

У структурі супозиторіїв розрізняють основні (лікарські речо­вини) і допоміжні (носії або основа) компоненти.

До супозиторних основ висувається низка вимог:

— вони повинні зберігати достатню твердість при кімнатній температурі;

— температура плавлення або розчинення має бути близькою до температури людського тіла;

— не повицні подразнювати слизову оболонку прямої кишки та викликати інші небажані дії, тобто повинні бути фізіологічно індиферентними;

— не повинні перешкоджати вивільненню і терапевтичній дії лікарської речовини;

— не повинні взаємодіяти з лікарськими речовинами, які вво­дять у супозиторну масу.

Із зазначеними загальними вимогами тісно пов'язані і техно­логічні вимоги до основ. До них відносяться:

— хімічна і фізична стабільність основи в процесі виготовлен­ня і зберігання супозиторіїв;

— здатність легко формуватися і зберігати необхідну твердість при введенні;

— спроможність емульгувати необхідну кількість розчинів;


— мати певну пластичність, в'язкість, час повної деформації,
тобто певні структурно-механічні властивості.

Цим вимогам задовольняють ліпофільні і гідрофільні основи, які застосовуються у фармацевтичній промисловості різних країн.

Ліпофільні основи. Як супозиторні основи ДФУ пропонує ви­користовувати масло какао, його сплави з парафіном і гідроге-нізованими жирами, рослинні і тваринні гідрогенізовані жири, твердий жир, ланоль, сплави гідрогенізованих жирів із воском, твердим парафіном та інші основи, дозволені до медичного засто­сування.

Ліофільні основи мають відповідати таким вимогам:

— швидко плавитися в прямій кишці;

— температура плавлення не повинна перевищувати 37 °С;

— мати достатню твердість і невеликий інтервал між темпера­турою плавлення та застигання;

— мати достатню в'язкість;

— добре поглинати рідини;

— бути стабільними при зберіганні.

Масло какао в наш час у фармакопеях ряду країн залишаєть­ся офіцинальною основою. Воно складається із суміші тригліце-ридів: тристеарину, трипальметину, триолеїну, трилаурину, три-арахіну. Склад масла какао пояснює поліморфні модифікації цієї основи з різними фізичними властивостями.

При плавленні цієї основи при температурі понад 36 °С і по­дальшому охолодженні в різних умовах, а також при зберіганні при температурі вище 10 °С масло какао переходить у модифіка­цію з низькою точкою плавлення (23—24 °С) і низькою темпера­турою застигання (17—18 °С), що викликає труднощі при форму­ванні супозиторіїв. Масло какао також погано емульгує водні розчини, здатне до згіркнення через великий вміст кислоти олеї­нової (біля 30 %). Крім того, воно може містити життєздатні па­тогенні мікроорганізми.

Для поліпшення структурно-механічних властивостей і спро­можності до вивільнення лікарських речовин до цієї основи дода­ють різні допоміжні речовини: лецитин, віск білий, крохмаль, целюлозу мікрокристалічну, аеросил, пальмову олію.

Приблизно такі ж властивості, як і масло какао, мають олія лавра черешкового та олія коріандрова.

Гідрогенізовані жири дозволяють створювати супозиторні основи, позбавлені вад масла какао. Ще в 1934 році А. Г. Босін роз­робив супозиторну основу бутирол — сплав гідрогенізованих жи­рів із парафіном. Як замінник масла какао тепер широко викори­стовуються сплави гідрогенізованих жирів із жироподібними речовинами, емульгаторами або вуглеводневими продуктами.

У промисловому виробництві супозиторіїв використовується основа Нижньоновгородського хіміко-фармацевтичного заводу, до


 




складу якої входять 30 % масла какао, 49—60 % гідрованої со­няшникової олії і 10—21 % парафіну; ланолева основа, що скла­дається з 60—80 % ланолю (суміш естерів кислоти фталієвої і високомолекулярних спиртів), 10—20 % кулінарного жиру і 10— 20 % парафіну.

Певну зацікавленість для промислового випуску супозиторіїв становить твердий кондитерський жир на пальмоядровій основі і на основі пластифікованого саломасу. Ці жири мають дрібнозер­нисту кристалічну структуру, яка плавиться у вузькому темпера­турному інтервалі без помітних фазових перетворень, що вигідно відрізняє їх від масла какао і низки інших супозиторних основ.

Для підвищення температури плавлення сплавів використову­ються віск, парафін, озокерит і спермацет. Ланолін, лецитин, холестерол уводять для кращого емульгування рідин.

Жирні і жироподібні основи залежно від складу мають різну в'язкість і пластичність, і від цього залежить вибір методу виго­товлення супозиторних форм.

3 відомих зарубіжних ліпофільних основ особливо цікаві ос­нови вітепсол, естаринум, лазупол.

Вітепсол, або імхаузен (Німеччина) — це суміш тригліцери-дів лауринової та стеаринової кислот, що містить добавки емуль­гатора моногліцеринового естеру кислоти лауринової. Температу­ра плавлення 33,5—35,5 °С. Час повної деформації основ у межах 15 хв.

Випускається вітепсол різних груп H, V, S, E, що розрізня­ються інтервалом фізико-хімічних властивостей.

Естаринум випускається у вигляді кількох модифікацій, що відрізняються фізико-хімічними характеристиками. У хімічному відношенні основа являє собою суміші моно-, ди- і тригліцеридів насичених жирних кислот.

Лазупол складається з естерів кислоти фталієвої з вищими спиртами (наприклад цетиловим і (або) стеариловим).

Випускається кілька модифікацій лазуполу, що розрізняють­ся температурами плавлення (34—37 °С), застигання і здатністю до емульгування водних розчинів.

Усі описані зарубіжні ліпофільні основи добре емульгують водні розчини лікарських речовин, швидко застигають, мають темпера­туру плавлення, близьку до температури тіла.

Гідрофільні основи. Гідрофільні основи повинні відповідати вимогам:

— швидко і повністю розчинятися в виділеннях слизових обо­лонок;

— не подразнювати слизові оболонки;

— змішуватися з гідрофобними лікарськими речовинами або поглинати їх;


— бути хімічно та фармакологічно індиферентними.

Сучасні гідрофільні основи представлені головним чином no-ліетиленгліколями — конденсованими полімерами етиленокси­ду і води. Вітчизняною промисловістю випускаються поліетилен-гліколі, що розрізняються молекулярною масою — ПЕГ-400, -1500, -2000, -4000, -6000.

За кордоном поліетиленгліколеві основи відомі за назвою «кар-бовакс» (CTTTA), «скурол» (Франція), «постонал», «суппофарм» (Німеччина).

Ця група основ здатна розчинятися в секретах слизових обо­лонок, повністю вивільняти лікарські речовини, не подразнюючи слизову оболонку, має тривалий термін придатності, високу фізіо­логічну індиферентність, порівняно доступна за вартістю.

Желатин-гліцеринові і мильно-гліцеринові основи значно рідше використовуються у виробництві супозиторіїв, хоча і вклю­чені до фармакопей ряду країн.

Слід відзначити, що поліетиленоксидні основи несумісні з со­лями аргентуму, меркурію, бромідами, йодидами, саліцилатами, фенолом, таніном, деякими сульфаніламідами. Крім того, ця ос­нова повільно і не повністю розчиняється в прямій кишці, обезвод­нює і подразнює слизову оболонку.

Желатин-гліцеринова основа несумісна з кислотами, лугами і в'яжучими засобами. При зберіганні швидко висихає та пліснявіє.

Ці основи мають вади: низькі структурно-механічні властиво­сті, недостатню стабільність, низьку резорбційну здатність.

Для усунення цих вад і забезпечення оптимальних структурно-механічних характеристик супозиторних основ до них додають стеарати алюмінію, магнію та інші солі жирних кислот, а також твіни, емульгатори T-2, № 1, бентоніт, глюкозу, крохмаль, аеросил.

Для запобігання нестабільності основ до них додають антиок­сиданти, консерванти, стабілізатори.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 449 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)