АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ідентифікація

Прочитайте:
  1. Виділення та ідентифікація анаеробних мікроорганізмів
  2. Етапи виділення чистих культур мікроорганізмів та їх ідентифікація
  3. Ідентифікація мікроорганізмів
  4. Ідентифікація мікроорганізмів за допомогою бактеріофагів

Визначення чутливості до антибіотиків


гень, аспірати трахеї. Мазки беруть тампонами натще до чищення зубів, полос-кання рота, носа і глотки. Синтетичну гігроскопічну вату для виготовлення там-понів використовувати не слід, оскільки вона містить альгінат натрію, який згуб-но впливає на мікрофлору. Для кожної ніздрі беруть окремий тампон. При заборі матеріалу з ротоглотки не можна торкатись тампоном до слизової рота і язика. Матеріал із носоглотки беруть спеціальним задньоглотковим тампоном.

Ранкову порцію харкотиння збирають у стерильну банку. Перед цим хворий чистить зуби і прополіскує рот кип'яченою водою для видалення залишків їжі, епітеліальних клітин та мікрофлори ротової порожнини.

Досліджуваний матеріал спочатку мікроскопують у мазках, забарвлених за Грамом, й одночасно проводять посів. Мікроскопія є важливим орієнтиром для вибору оптимальних живильних середовищ.

При перегляді мазків оцінюють загальну картину мікрофлори наявність ста-філо-, мікро- і стрептококів, нейсерій, капсульних пневмококів і клебсієл, грамне-гативних паличок, міцелію і бластоспор грибів При гострій інфекції в харкотинні виявляють бактерії, розміщені поблизу лейкоцитів. Мікроорганізми з ротової по-рожнини розташовуються навколо епітеліальних клітин, їх до уваги не беруть Скоріше всього вони свідчать про порушення техніки забору В таких випадках взяття матеріалу необхідно повторити.

Посіви проводять на кров'яний і шоколадний агар, ЖСА, середовища Ендо і Сабуро, які попередньо підігрівають у термостаті. При посіві тампоном матеріал спочатку втирають в середовище на невеликій ділянці (2-3 см2), а потім штрихами по всій поверхні середовища,

Перед посівом харкотиння спочатку виливають у чашку Петрі, вибирають 2-3 гнійні грудочки, тричі відмивають їх від супутньої мікрофлори в стерильному



Частина ІV. Вірусологія


ізотонічному розчині хлориду натрію і наносять на середовище. Посів проводять стерильним скляним шпателем, рівномірно розтираючи матеріал по поверхні сере-довища. Через 18-24 год інкубації в термостаті підраховують кількість колоній, виділяють чисті культури та проводять їх ідентифікацію загальноприйнятими методами. Обов'язково визначають їх чутливість до антибактеріальних препаратів

Як додатковий використовують і кількісний метод визначення бактерій у хар-котинні. Для цього 1 мл харкотиння гомогенізують в 9 мл бульйону чи пептонної води за допомогою скляних бусинок у колбі протягом 20 хв, або в ступках із сте-рильним кварцевим піском. Потім із гомогенізованого матеріалу готують серійні розведення від 10-1 до 10-7 і по 0,1 мл із останніх трьох розведень висівають на кров’яний агар. На середовища Ендо і Сабуро сіють 0,1 мл початкового розведен-ня (1:10) Через 24 год інкубації в термостаті підраховують кількість колоній кож-ного виду мікроорганізмів. Діагностично значущим є виявлення S.рпеитоniае і Н.influenzae в концентрації 106 і більше бактерій в 1 мл. Для умовно-патогенних мікроорганізмів така концентрація має значення при 2-3-кратному їх виявленні з інтервалом у 3-5 днів.

Важливе значення має кількісна оцінка колоній і при первинному посіві на щільні середовища. При цьому використовують такі критерії (ступені): перший – ріст поодиноких колоній (до 10); другий – ріст від 10 до 25 колоній; третій – ріст 50 і більше колоній; четвертий – суцільний ріст, колонії не можна підрахувати.

Третій-четвертий ступінь, як правило, свідчить про етіологічну роль даного мікроорганізму, перший і другий – про носійство або контамінацію.

При підозрі на вірусні інфекції дихальних шляхів досліджуваний матеріал направляють до вірусологічної лабораторії, де проводять відповідні вірусологічні дослідження.

Гнійно-запальні, ранові та опікові інфекції. Збудниками ранових і гнійних післяопераційних ускладнень є стафіло- і стрептококи, грамнегативні бактерії, клостридії, бактероїди, фузобактерії та ін. Остеомієліти, мастити, омфаліти, оти-ти найчастіше викликають золотистий і епідермальний стафілококи, апендицити і перитоніти – ешерихії, протей, бактероїди, ентерококи, клебсієли, часто в асоці-аціях зі стафілококами. Опікові інфекції спричиняють стафілококи, псевдомона-ди та інші грамнегативні бактерії, представники нормальної мікрофлори шкіри та слизових оболонок.

Матеріал із рани або поверхні опіків беруть двома стерильними тампонами (один – для виготовлення мазків, другий – для посіву). Гній, шматочки видале-них тканин, промивну рідину з дренажів забирають у стерильні пробірки при дотриманні правил асептики і протягом години доставляють до лабораторії. При ураженні зовнішнього вуха проводять спочатку обробку шкіри 70 % спиртом, потім беруть матеріал стерильним ватним тампоном. Якщо запальний процес локалізується в середньому або внутрішньому вусі, досліджують пунктат і ма-теріал, взятий під час операцій. Матеріал із кон’юнктиви, рогівки і повік беруть бактеріологічною петлею (або маленьким тампоном). Забір матеріалу проводить лікар-окуліст.


Розділ 14. Шпитальні інфекції



Виготовлені для мікроскопії мазки фарбують за Грамом (в разі потреби за Романовським-Гімзою або Цілем-Нільсеном). При виявленні мікроорганізмів опи-сують їх морфологічну характеристику і густину обсіменіння За результатами мікроскопії вибирають живильні середовища і вносять корективи в хід мікробіо-логічного дослідження.

Посіви матеріалу роблять на 5 % кров’яний агар, цукровий бульйон та сере-довище для контролю стерильності. Посів на щільні середовища проводять за методом “ тампон-петля”. Спочатку тампоном проводять доріжку по діаметру чаш-ки, потім другою стороною тампона засівають ще одну “доріжку” паралельну першій. Після цього матеріал розсівають петлею штрихами, перпендикулярними до “доріжок”. Такий посів дає можливість виділити бактерії у вигляді окремих колоній навіть із мікробних асоціацій.

Посіви на щільні та в рідкі середовища інкубують при 37 °С протягом доби. При виявленні росту окремі колонії відсівають на елективні середовища з метою їх ідентифікації. Обов'язково відмічають чи мікроби ростуть у вигляді монокуль-тури, чи в асоціації. При наявності асоціацій відмічають переважний ріст того чи іншого представника асоціації. В ряді випадків рекомендують проводити і кількісні дослідження, визначаючи концентрацію мікробів в 1 мл гною, ексудату чи в 1 г видаленої тканини.

При підозрі на наявність у досліджуваному матеріалі грибів, посів додатково проводять ще й на середовище Сабуро і вирощування здійснюють при темпера-турі 22-25 °С протягом 5 діб. При підозрі на виділення нейсерій посіви проводять на сироватковий агар і тіогліколевий бульйон. Інкубацію проводять при 37 °С в ексикаторі при 5-10 % СО2.

Виділені чисті культури ідентифікують за морфологічними, культуральни-ми, біохімічними та антигенними їх властивостями, як це описано у відповідних розділах спеціальної мікробіології.

Урогенітальні інфекції. Цистити, уретрити, пієлонефрити, уросепсис та ін. можуть викликати стафіло- і стрептококи, протей, ешерихії, псевдомонади, клеб-сієли, мікоплазми. При бактеріологічному дослідженні важливо правильно взяти пробу, провести якісне і кількісне визначення мікроорганізмів в 1 мл сечі ще до початку антимікробної терапії.

Безпосередньо перед забором сечі необхідно обмити з милом зовнішні ста-теві органи. У стерильний посуд беруть 3-5 мл середньої порції сечі і засівають біля ліжка хворого або доставляють до лабораторії протягом 30 хв. У разі немож-ливого негайного дослідження сечу зберігають у холодильнику не більше 24 год.

Для посіву сечі біля ліжка хворого рекомендують метод “предметного скла”. Стерильне предметне скло покривають шаром розтопленого агару і після засти-гання середовища занурюють у стаканчик із сечею, виймають, дають сечі стекти, інкубують скельце в чашці Петрі 18-24 год при 37 °С. Ізольовані колонії ідентифі-кують.

З метою кількісного мікробіологічного дослідження сечі найчастіше викори-стовують метод каліброваної петлі, якою проводять секторні посіви (рис. 95).



Частина ІV. Вірусологія


 
 

 
Рис. 95. Схема повторних посівів каліброваною петлею.

Платиновою петлею, діаметром 2 мм (ємність 0,005 мл), проводять посів сечі (30-40 штрихів) на агар в секторі А. Петлю стерилізують у полум'ї пальника і проводять нею 4 штрихових посіви з сектора А в сектор 1, із сектору 1 у сектор 2, із сек-тору 2 в сектор 3. Чашки інкубують протягом доби при 37 °С, після чого підраховують кількість ко-лоній, що виросли в різних секторах. Ступінь бак-теріурії визначають за методом Гоулда (табл. 74). Метод секторних посівів дає можливість не тільки визначати ступінь бактеріурії, а й виділяти збудника в чистій культурі.

В 1 мл сечі здорової людини міститься не більше 104 бактерій (критичне число 105 мікробів) При виявленні 106-108 і більше бактерій в 1 мл сечі наявність інфікування сечовивідних шляхів вважають без-сумнівним.

Для визначення локалізації інфекційного процесу в нирках чи сечовому міхурі проводять катетеризацію останнього. За допомогою катетера випускають всю сечу і промивають сечовий міхур розчином антибіотика (неоміцин), потім тричі з інтер-валом 10 хв беруть проби сечі для бактеріологічного дослідження. Якщо інфек-ційний процес уражує нирки, в усіх трьох пробах сечі будуть знаходитись бактерії, кількість яких зростає в кожній наступній порції. При інфекції тільки сечового міхура сеча залишається стерильною.

Гнійно-запальні процеси жіночих статевих органів (уретрити, вульвовагіні-ти, цервіцити, ендометрити, бартолініти та ін.) можуть викликати як облігатні

Таблиця 74


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 835 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)