АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дерматомікози

Грибкові захворювання шкіри, її придатків і підшкірної клітковини мають загальну назву дерматомікози (дерматофітії). Залежно від роду і виду збудників та реакції організму на їх проникнення розрізняють такі види дерматомікозів: епі-дермофітія, руброфітія, трихофітія, мікроспорія і фавус (парша).

Епідермофітія. За клінічною картиною і найчастішою локалізацією патоло-гічного процесу виділяють дві форми цього захворювання: пахвинна епідермофі-тія і епідермофітія стопи. Пахвинну форму викликає Epidermophyton floccosum (син. E. inguinalе). Збудником епідермофітії стоп є Epidermophyton interdigitalе (син. Trychophyton mentagotophytes). Обидві форми захворювання зустрічаються лише у людей і поширені в усіх країнах світу.

При пахвинній епідермофітії уражається шкіра пахвинних, міжсідничних і пахвових складок, ділянки шкіри під молочними залозами, інколи й нігтьові пла-стинки. При епідермофітії стоп у міжпальцевих проміжках злущується епітелій, часто приєднується ураження нігтів.

Лабораторна діагностика обох форм епідермофітії подібна. Залежно від ло-калізації патологічного процесу для дослідження беруть шкірні лусочки, клапті мацерованого епідермісу, кришечки пухирців, зскрібки з нігтьових пластинок.

Для мікроскопічного дослідження патологічний матеріал подрібнюють, вно-сять у краплю 10 % розчину КОН або NaOH на предметному склі, підігрівають до появи парів і залишають на 15 хв, а зскрібки з нігтів – на 1-2 год. При мікроскопії надавленої краплі виявляють короткий (2-4 мкм) переплетений розгалужений міцелій і артроспори прямокутної форми, які розташовані у вигляді ланцюжків.

Мікологічне дослідження дає можливість виділити чисту культуру і визначи-ти рід та вид збудників. Для цього подрібнений патологічний матеріал сіють на щільне середовище Сабуро з антибіотиками в пробірках. На поверхню агару на-носять 4-5 шматочків матеріалу в кожну пробірку. Оптимальна температура для культивування становить 27 °С, але хороший, хоч і повільний ріст грибів можли-вий і при кімнатній температурі.



Частина V. Мікози


Колонії E. floccosum мають округлу форму, трохи вдавлені в центрі, часто з радіальними складками. Поверхня їх пухнаста, ніби густо припорошена борош-ном, колір білувато-сірий або жовтувато-зелений. При мікроскопії таких колоній видно септований міцелій з 4-5 – кінцевими веретоподібними структурами, що нагадують грона бананів (рис. 972).

Колонії E. interdigitale ростуть швидше, центр їх куполоподібний, складчас-тий або бугристий, білого кольору, рідше – жовтуватого, рожевого, коричневого; поверхня їх ніби припорошена борошном. При мікроскопії колоній виявляють дов-

гий, розгалужений, септова-тий міцелій, на кінцях якого є завитки та спіралі. Кінцеві розгалуження можуть мати гроноподібні структури.

Вид збудників епідер-мофітії визначають на основі структури колоній і даних їх мікроскопії.

Рис. 97. Epidermophyton floccosum: 1 – колонія, 2 – схема мікроморфології.

Серологічні, біологічні і алергологічні дослідження при поверхневих епідермофі-тіях не проводять.

Руброфітія (рубромікоз) – хронічне грибкове захворювання з переважним ураженням шкіри стоп і кистей, нігтів, великих складок, пушкових волосків, рідше – шкіри кінцівок і всього тулуба. Збудник – Trichophyton rubrum. Уражені ділянки шкіри лущаться, борозняться, розвивається гіперкератоз стоп і долонь, нігті товстішають, кришаться. Хронічний процес загострюється в теплі пори року і може перейти в генералізовану форму.

Для постановки діагнозу важливе значення мають результати мікроскопічно-го і мікологічного дослідженння патологічного матеріалу – шкірних лусочок, пуш-кових волосків, зскрібків нігтьових пластинок.

На агарі Сабуро виростають спочатку білі пухнасті колонії. Через 1-2 тижні їх основа і пушок забарвлюються у вишнево-червоний колір; пігмент забарвлює і середовище. При мікроскопії колоній видно тонкий білий септований міцелій із грушоподібними, овальними або паличкоподібними мікроконідіями. У старих культурах зустрічаються хламідоспори.

Трихофітія (стригучий лишай) – дерматомікоз, що спричиняється грибами роду Trichophyton. Найважливішими з них є антропофіли Trichophyton tonsurans і T. violaceum. При поверхневій трихофітії уражується шкіра і волосиста частина голови. Волосся при цьому стає коротким (1-2 мм), білуватим, ломким, сухим, інколи виглядає як чорні цяточки. Такі зміни є головною ознакою стригучого ли-

2 Цей і наступні рисунки запозичені з посібника П.Н. Кашкина і В.В. Лисина Практическое руководство по медицинской микологии.– М.: Медицина, 1983.


Розділ 16. Лабораторна діагностика окремих мікозів



шая. Хронічні форми трихофітії супроводжуються ураженням нігтів, глибоких шарів шкіри і навіть внутрішніх органів.

У лусочках шкіри і нігтьових пластинках збудник знаходиться у вигляді гілля-стого міцелію, у волоссі розташовується за типом “ендотрикс”. Спори однакові, крупні, овальні, рідко квадратні, знаходяться всередині волосини у вигляді довга-стих ланцюжків.

1 2 Рис. 98. Trichophyton tonsurans: 1-колонії, 2 - схе ма мікроморфології.

При посіві на агар Сабуро T. violaceum починає рости на 4-5 день у вигляді білого або ледь жовтуватого горбика. Дозріла колонія щільна, суха, порошкопо-дібна зі складками і тріщи-нами. У препараті надавле-ної краплі, виготовленої з колонії, видно прямий тон-кий міцелій із багатьма мікроконідіями овальної та паличкоподібної форми, які часто нагадують гілоч-ки листяних дерев. У ста-рих культурах можуть ут-ворюватись хламідоспори (рис. 98).

T. violaceum у патоло-гічному матеріалі виглядає під мікроскопом як і попередній вид. При посіві на середовище Сабуро зрілі колонії появляються через 25-30 днів. Поверхня їх складчаста, матова або масляниста, з чітко окресленими краями блідо-бузкового або фіолетового кольору, рідко безбарв-ні. При мікроскопії колонії методом надавленої краплі виявляють тонкий, малосеп-тований міцелій з боковими розгалуженнями. Видно також малі й крупні кінцеві та вільні хламідоспори.

Мікроспорія – хронічне захворювання шкіри і волосся, яке викликають дер-матофіти роду Microsporum. Дуже рідко уражуються нігті. Найчастішими збудни-ками є антропофільні гриби Microsporum audouinii, M. ferrugineum і зоофільний – M. canis. Всі вони характеризуються високою контагіозністю і викликають захво-рювання переважно у дітей ясельного та дитсадкового віку, а також у школярів. У місці проникнення збудника на шкірі появляються чітко окреслені запальні плями округлої або овальної форми з характерним висівкоподібним злущуванням. При ураженні волосистої частини голови виникають 1-2 осередки ушкодження, де во-лосини обламані до 5-8 мм над шкірою і вкриті білим чохлом із спор грибів.

Для лабораторної діагностики мікроспорії використовують мікроскопічні й мікологічні дослідження. При вивчені шкірних лусочок із ураженої ділянки шкіри під мікроскопом гриби мають вигляд тонких розгалужених гіфів з невелекою кількістю чітко окреслених перетинок (септ). Можна зустріти ланцюжки міцелію, що розпадаються на спори. При мікроскопії ураженого волосся видно велику кількість круглих спор, які оточують волосину суцільним шаром. У фолікулярній



Частина V. Мікози


частині волосини можна виявити септоватий міцелій. Уражені пушкові волоски мають спори лише всередині.

При посіві патологічного матеріалу (лусочки, волосся) на агар Сабуро спос-терігають повільний ріст круглих, плоских, пухнастих, сіруватих або кремуватих

1 2 Рис. 99. Microsporum audouinii: 1 – колонії, 2 – схе ма мікроморфології.

колоній з радіальними бо-розенками. При мікроско-пії колоній міцелій тонкий, світлий, довгий, розгалу-жений, септований. Мікро-конідії овальні і грушопо-дібні; хламідоспори, як правило, кінцеві (рис. 99). Характерною ознакою мікроспорії є голубувато-зелене світіння уражених волосин при люмінесцен-тному їх освітленні (лампа Вуда) у темній кімнаті. Фавус (парша) хронічне грибкове захворювання шкіри, волосся і нігтів. Зустрічається в усіх країнах світу, в Україні останнім часом реєструється дуже рідко. У переважній більшості випадків збудником є антропофіл Trichophyton schonleini (Achorion schonleini). Найхарактернішою ознакою фавуса є утворення скутул (фавозних щитків) – круглих, плоских або блюдцеподібних структур діа-метром 2-3 см, спаяних зі шкірою. Вони мають жовтий колір, крихку консистен-цію, складаються з уражених епітеліальних клітин і елементів грибів. Уражені волосини міцно з’єднані в товщі скутули, але залишаються довгими і сухими, на-бувають сірого кольору.

При мікроскопії лусочок з уражених ділянок шкіри видно розгалужений сеп-тований міцелій, часто з артроспорами. Елементи грибів у волоссі розміщені все-редені. Це поліморфний (тонкий і більш широкий) септований міцелій із заокруг-леними або загостреними кінцями. Тут же зустрічаються ланцюжки і купки круг-лих і багатогранних спор, бульки повітря, крапельки жиру.

Виділення чистих культур грибів проводять шляхом посіву на щільне сере-довище Сабуро. Колонії починають рости з 3-4 дня у вигляді сіруватого горбика. На 10-й день вони досягають розмірів 1-2 см, ще пізніше стають зморшкуваті, ніздрюваті, сухі, подібні на гриб сморж або губку, мають різноманітний колір: білий, жовтий, кремовий, коричневий.

При мікроскопічному дослідженні молодих колоній у препараті надавленої краплі виявляють тонкий, ніжний, чітко сегментований міцелій; пізніше він стає грубшим, на ньому появляються бокові веретеноподібні здуття і розгалуження на кінцях, що нагадують канделябри, роги північних оленів тощо. У великій кількості видно інтеркаларні й кінцеві хламідоспори. Макроконідії множинні (по 5-8 штук), тонкосептовані, їх розміри коливаються від 6-10 мкм до 30-80 мкм.


Розділ 16. Лабораторна діагностика окремих мікозів


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 900 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)