АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гвінейської свинки. свинки

Прочитайте:
  1. Анатомическое строение морской свинки.
  2. Приобретение свинки.

швидко виймають голку. Найбільш зручне місце для підшкірного введення матер-іалу в мишей і щурів – на спині біля кореня хвоста, а в гвінейських свинок та кроликів – у ділянці спини чи живота. Мишам вводять 0,5-1,0 мл матеріалу, щу-рам і свинкам – 1,0-1,5 мл, кроликам – не більше 3,0 мл.

Внутрішньомязове зараження проводять у ділянку тіла з найбільш розви-неним м’язовим шаром. У кроликів, гвінейських свинок, щурів і мишей – це м’я-зи верхньої т ретини задньої лапи, у курей і гол у б і в – грудний м’яз. Ділянку шкіри в місці ін’єкції обробляють так само, як і при підшкірному введенні. Потім вели-ким і вказівним пальцями лівої руки захоплюють товсту м’язову складку і вводять голку майже під прямим кутом в глибину м’язів (рис. 32).

Часто цим методом користуються для експериментального відтворення ана-еробних клостридіальних інфекцій.

Внутрішньоочеревинне зараження. Спочатку вистригають шерсть на жи-воті в нижній його третині, протирають спиртом або розчином йоду. Для поперед-ження ушкоджень кишечника тварину тримають вниз головою. З цією ж метою використовують короткі голки з притупленим кінцем. У кроликів і гвінейських свинок роблять маленький надріз шкіри (2-3 мм) у нижній третині живота збоку від середньої лінії. Під гострим кутом вводять голку між шкірою і м’язами, потім переводять її в перпендикулярне положення до очеревини, буравлячим рухом про-колюють її, відчуваючи ніби “провал” у черевну порожни-ну, і вводять досліджуваний матеріал. На місце розрізу на-кладають шов або хірургічну скрепку. При зараженні ми-шей і щурів шерсть не голять і надріз не роблять (рис. 33).

Максимальні дози дослі-
джуваного матеріалу для вве-
дення білим мишам – 1 мл, Рис. 32. Внутрішньом’язове зараження.



Частина І. Загальна мікробіологія


Рис. 33. Зараження миші в черевну порожнину: а – фіксація; б – введення.

щурам – 3 мл, гвінейським свинка м – 5 мл і крол икам – 10 мл. Цей метод засто со-вують для швидкого відтворення інфекційного процесу. Його не слід використо-вувати, якщо досліджуваний матеріал містить багато сторонніх мікробів (грунт, вміст кишечника тощо), щоб не викликати смертельний перитоніт.

Внутрішньовенний спосіб введення. У різних видів тварин при цьому кори-стуються різними венами: кроликів заражають у крайову вену вуха, мишей і щурів – у вену хвоста, гвінейських свинок – у вену стегна, попередньо надрізавши шкіру та відсепарувавши її. Для внутрішньовенних ін’єкцій використовують голки з довгим косим зрізом. Найлегше цей спосіб здійснюється на кроликах завдяки по-верхневому розташуванню вушних вен. Перед введенням матеріалу тварину фіксу-ють у спеціальному боксі (рис. 34) або обгортають рушником. Впродовж зовніш-нього краю вуха вищипують шерсть, злегка вдаряють кінчиками пальців, або зма-зують ксилолом, щоб вени краще набрякли, протирають 70° спиртом. Помічник великим пальцем лівої руки натискає на вену біля основи вуха, щоб викликати ще більший застій крові. Го л ку вколюють у вену в напрямку від периферії до центру, тримаючи її майже паралельно до поверхні вуха (рис. 35).


Рис. 34. Бокс для фіксації кроля. Рис. 35. Внутрішньовенне введення.

Спочатку вводять невелику кількість матеріалу, щоб перевірити чи правиль-но вставлена голка. Якщо вона дійсно знаходиться у вені, рідина вводиться легко. Якщо ж при введенні невеликої кількості матеріалу виникає здуття навколо вени – голка в неї не потрапила. То д і її виймають і знову вводять у вену ближче до осно-ви вуха. Після ін’єкції рідини вену нижче проколу злегка притискають, на місце


Розділ 6. Експериментальна інфекція



уколу прикладають вату, змочену спиртом, голку виймають. Кровотеча припиняєть-

ся досить швидко.

При внутрішньовенному зараженні щурів і мишей користуються тонкими

короткими (туберкуліновими) голками з косим зрізом. Перед введенням матеріа-

лу хвіст тварини занурюють у теплу воду (50 °С), щоб викликати гіперемію. Корінь

хвоста затискають пальцями, голку

вколюють в одну з бокових вен у

нижній її третині, тримаючи шприц

майже паралельно осі хвоста. Го л ку

повертають зрізом наверх. Коли вона

введена у вену, перестають натиска-

ти на корінь хвоста і вводять матері-

ал. Цей спосіб дуже часто викорис-

товують при визначенні сили ток-

Рис. 36. Введення токсину миші. синів (рис. 36).

У курей і голубів зручно використовувати вени, які розташовані на внутрішній поверхні крил. Після вищипування пір’я вони стають чітко видимі.

Ентеральне зараження. Найпростіше провести зараження через рот природ-ним шляхом, добавляючи інфекційний матеріал до корму тварин. Але при цьому досить важко точно визначити інфікуючу дозу. У зв’язку з цим частіше зараження проводять примусово. Мишу чи щура тримають вертикально (рис. 37). Культуру бактерій або інший заразний матеріал вводять за допомогою шприца, голка якого має незначну кривизну й напаяну на кінці оливу. Рот відкривають пінцетом. Кількість матеріалу, що вводять у шлунок мишей, становить 0,5-0,7 мл, для щурів – 2-3 мл.

Кроликам і гвінейським свинкам заразний матеріал вводять через рот спеці-альним катетером або гумовою трубкою довжиною 7-8 см і шириною 0,3-0,5 см. Перед введенням трубки в рот вставляють дерев’яну планку з отвором посереди-ні. Через цей отвір обережно вводять у стравохід катетер, змазаний вазеліном. Щоб полегшити його проходження по стравоходу в рот тварини піпеткою вливають декілька крапель фізіологічного розчину хлориду натрію. Це викликає ковтальні


аб Рис. 37. Ентеральне зараження миші (а) і кролика (б).



Частина І. Загальна мікробіологія


рухи, під час яких трубка легко рухається по стравоходу й потрапляє до шлунка. Зовнішній кінець катетера приєднують до шприца, наповненого певною дозою заразного матеріалу. Його повільно вводять безпосередньо у шлунок в об’ємі 2,5-3,5 мл гвінейським свинкам і 3,5-5,0 мл кроликам.

Інтраназальне зараження. Існує декілька способів зараження тварин через дихальні шляхи, при яких матеріал вводять або за допомогою інгаляції, або спеці-альними зондами безпосередньо в трахею чи бронхи. Однак їх використовують рідко. Найпростішим способом, який можна відтворити в будь-якій баклабора-торії, є закапування заразного матеріалу або культури бактерій в носові ходи тва-рин під легким ефірним наркозом. За допомогою шприца матеріал вводять крап-лями в носові хо д и мишей на глибину 1,0-1,5 мм, білих щурів – 2-3 мм, кроликів і гвінейських свинок – 3,5-4,0 мм. Щоб не пошкодити слизову оболонку, викорис-товують абсолютно тупі голки. За допомогою цього методу можна заражати ми-шей збудником кашлюку, міксовірусами, гвінейських свинок – рикетсіями та ін. Максимальний об’єм матеріалу, що вводиться, становить для мишей 0,03-0,05 мл, для щурів – 0,05-0,1 мл, для кроликів і гвінейських свинок – до 2 мл.

Інтрацеребральне зараження. Кроликам і гвінейським свинкам роблять трепанацію черепа й заразний матеріал вводять через трепанаційний отвір безпо-середньо в мозок або під тверду мозкову оболонку (субдурально). Шкіру в місці трепанації вистригають від шерсті, протирають спиртовим розчином йоду. Потім її зміщують вбік і роблять розріз довжиною 1-3 см, паралельно осі черепа трохи вище задньої орбітальної лінії. Спеціальним інструментом – трепаном – роблять у кістці круглий отвір, через який вставляють голку і легким повільним натиском на поршень шприца вводять 2-3 краплі матеріалу. Отвір у кістці закривають, змістивши на місце шкіру, на яку накладають шви.

Зараження щурів і мишей проводять без трепанації за допомогою туберкулі-нового шприца з тонкою, тупо обрізаною голкою. На останню надівають метале-ву муфточку, яка обмежує проникнення голки в мозок лише на глибину 1,5-2 мм. Мишу тримають лівою рукою так, щоб великий і вказівний пальці відтягували шкіру голови в напрямку до шиї, а між мізинцем і безім’яним пальцями утриму-вався хвіст. У місці проколу шкіру обробляють спиртовим розчином йоду, потім повільно вводять матеріал щоб не викликати раптово підвищення внутрішньоче-репного тиску. Цей спосіб на мишах-сисунках використовують для діагностики вірусних енцефалітів, геморагічних гарячок, коксакі-інфекції та ін.

При визначенні результатів дослідів тварин, які загинули протягом першої доби, не враховують, оскільки їх загибель виникла від травматичних ушкоджень.

Зараження в передню камеру ока. При цьому способі матеріал вводять на кон’юнктиву або в передню камеру ока. Найкраще цю операцію виконати на кро-ликах. Попередньо в кон’юнктивний мішок закапують 2 % розчин новокаїну. Тва-рину фіксують спиною доверху. Через 1-2 хв тонким очним пінцетом захоплюють складку кон’юнктиви зовні від поверхневого краю рогівки. Потім вводять тонку голку в рогівку біля її краю (лімба) і просувають у центральному напрямку до тих пір, поки в просвіті голки не появиться рідина з передньої камери ока. Після вито-


Розділ 6. Експериментальна інфекція



ку 2-3 крапель рідини на голку насаджують шприц і вводять інфікуючий матеріал в об’ємі не більше 0,05 мл. Го л ку швидко виймають, маленька ранка сама закри-вається. Око промивають стерильною водою або 3 % розчином борної кислоти.

З діагностичною метою часто ставлять так звану кератокон’юнктивну пробу на гвінейських свинках. З цією метою у ко н ’юнктивний мішок вводять петлю ага-рової культури (або краплю бульйонної), не травмуючи рогівку. Одні бактерії (ши-гели) викликають кератит, інші (сальмонели) – кон’юнктивіт. Поява виразки на рогівці або її помутніння виникають на 2-5 добу. Пробу використовують для ви-значення належності культури до роду шигел. Такий спосіб на кролях використо-вують для відтворення герпетичної інфекції.

Утримання заражених тварин. Після зараження лабораторні тварини на-зиваються “піддослідними”. Їх утримують в ізольованому приміщенні (віварії), окремо від розплідника, де розміщені здорові тварини. Приміщення для піддос-лідних тварин повинно бути теплим (10-15 °С) і сухим. Слід пам’ятати, що кроли-ки чутливі до вогкості, білі миші – до холод у, а гвінейські свинки і до вогкості, і до холоду. Дрібних тварин після зараження вміщують у високі скляні банки, які закри-вають металевими сітками, а кроликів і свинок – у клітках. Банки і клітки повинні мати етикетки з позначенням дати зараження або номер експерименту, під яким він записаний в лабораторному журналі. Тварини повинні регулярно отримувати корм із достатнім вмістом вітамінів, воду або молоко. При спостереженні за ними відмічають в’ялість, відсутність апетиту, понос, які є ранніми симптомами захво-рювання. При огляді тварин змушують рухатись, щоб непропустити паралічі. Що-денне спостереження дає змогу своєчасно відібрати захворілих тварин для розти-ну і подальших досліджень.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 887 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)