АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Схема постановки РНГА

Прочитайте:
  1. I. Схема
  2. I. Схема кровотока в кортикальной системе
  3. II. Микропрепараты для самостоятельного изучения и схематической зарисовки в рабочих альбомах.
  4. II. Микропрепараты для самостоятельного изучения и схематической зарисовки в рабочих альбомах.
  5. II. Микропрепараты для самостоятельного изучения и схематической зарисовки в рабочих альбомах.
  6. III. Схема функционирования ЮГА
  7. VII. Схема обследования больного
  8. VII. Схема обследования больного
  9. VII. Схема обследования больного
  10. А. Упрощенная схема иммунного ответа

Таблиця 19


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Компоненти, мл 0,5 0,5→ 1:100 0,25 0,5 0,5→ 1:200 0,25 Лунки 3 4 0,5 0,5 0,5→ 0,5→ 1:400 1:800 0,25 0,25 0,5 0,5→ 1:1600 0,25 0,5 0,5↓ 1:3200 0,25 Контроль сиро- анти- ватки гена 0,5 0,5 0,5 - 1:100 - - 0,25
Розчин хлориду натрію
Сироватка хворого в розведенні 1:50
Розведення сироватки
Еритроцитарний діагностикум
  Т ермост а т 37 ° С – 2-3 год
Результат                
                 

Реакція аглютинації латекса (РАЛ) за своїм механізмом аналогічна РНГА, в якій беруть участь еритроцити, сенсибілізовані антигенами або антитілами. Для постановки РАЛ використовують сенсибілізовані частинки полістиролового ла­текса діаметром 0,5-1,2 мкм, які в присутності гомологічного імунологічного реа­генту (антигену або антитіла) склеюються. Ця реакція відбувається досить швид­ко (2-7 хв), що дозволяє застосовувати її як експрес-метод виявлення антигенів і антитіл.

Навантажені антитілами часточки латексу широко використовують для вияв­лення антигенів вірусів і бактерій. Наприклад, антигени стрептококів у мазках із зіву можна виявити вже через 10-60 хв. Збудників, які викликають запалення моз­кових оболонок (H. influenzae, S. pneumoniae, N. meningitidis, C. neoformans), мож­на безпосередньо виявити протягом 15 хв. Латекс-аглютинація широко вживаєть­ся для ідентифікації антигенів ротавірусів, герпесвірусів тощо. Чутливість цих тестів сягає понад 90 %, а специфічність - 97-99 %. РАЛ використовують також для ідентифікації деяких бактерій (наприклад групи Streptococcus за Ленсфільд, групи Salmonella та інші.). Останнім часом у деяких латекс - системах замість поліклональних сироваток використовують частинки латексу, навантажені моно-клональними антитілами (наприклад, для виявлення S agalactiae).

Навантажуючи латекс антигенами, можна визначати наявність антитіл у си­роватці хворого. Таку модифікацію РАЛ використовують для виявлення протиг­рипозних, протикраснушних, протикорових антитіл тощо.

Реакцію аглютинації латексу можна проводити на склі або рівній пластма­совій пластинці темного кольору, додаючи до 1-2 крапель кожного розведення сироватки по 1 краплі латексного діагностикуму. Залежно від досліджуваного матеріалу, величини частинок латексу та активності діагностикуму облік резуль­татів можна проводити через 1-10 хв після змішування інгредієнтів.

При позитивній ре- ^^ х-^ ^^ ^^ х-, х-х ^-^
акції частинки латексу (шШ і Ш (Аї і jfcO і Ш) і • W * ї
склеюються, утворюючи ^ ^\&? 43/ W V_7
аглютинат, який добре Рис. 45. Результат постановки РНГА.



Частина ІІ. Імунологія


помітний неозброєним оком або при використанні лупи з невеликим збільшен­ням. У випадку негативної реакції суспензія латексу залишається мутною, без крупинок аглютинату і ділянок просвітління.

Ще простішою є РАЛ при використанні комерційних наборів США “Rubascan”. Одну краплю нерозведеної сироватки наносять на пластинку темного кольору яка входить в цей набір, розприділяють її піпеткою або бактеріологічною петлею в межах визначеного на пластинці кільця і вносять 1 краплю латексового антигенного діагностикуму Пластинку кладуть на столик ротатора у вологій ка­мері і через 8 хв проводять облік результатів.

Для ранньої діагностики вірусних інфекцій використовуєть модифікацію цієї реакції, яка дозволяє виявити у сироватці хворого специфічні IgM. З цією метою застосовують частинки латексу, сенсибілізовані вірусним антигеном. Спочатку в лунки полістиролової пластинки вносять антисироватку проти IgM людини, потім досліджувану сироватку хворого з підозрою на вірусну інфекцію. IgM - антитіла сироватки хворого міцно зв’язуються з антитілами проти IgM, які знаходяться в лунці, на них адсорбуються частинки латексу, які попередньо були навантажені відповідним вірусним антигеном. У випадку відсутності специфічних противі­русних IgM у сироватці частинки латексу вільно осідають на дні луночки у виг­ляді компактного осаду (гудзика) - реакція негативна. Така реакція характери­зується високою специфічністю і дає такі ж результати, як і значно складніші за постановкою імуноферментні методи.

Реакція коаглютинації (КОА). Д ля постановки КОА використовують золо­тисті стафілококи (штам Cowan 1). У клітинній стінці цих мікроорганізмів містить­ся білок А, який має значну спорідненість до Fc-фрагмента IgG людини і кролика. Тому молекули IgG після адсорбції на стафілококах, що мають білок А, орієнто­вані в оточуюче середовище своїми вільними Fab-фрагментами, в яких знаходить­ся активний центр антитіла (рис. 46).

Цим стафілококові діагностикуми відрізняються від інших антитільних пре­паратів, в яких носії (еритроцити, бентоніт, латекс) не мають специфічних рецеп­торів для Fc-фрагмента IgG. На таких інертних частинках молекули імуноглобулінів адсорбуються будь-якою ділянкою, без суворої просторової конфігурації.

Для одержання антитільного стафілококового діагностикуму культуру стафі­локока, яка виросла на рідкому живильному середовищі, центрифугують при 2500-3000 об/хв протягом 15 хв. Центрифугат двічі промивають ізотонічним розчином хлориду натрію, готують 10 % суспензію бактерій і фіксують їх 0,5-3,0 % форма-

■+£ ® W* і v*.

стафілококовий діагностикум антиген гі^^ ^^~ "^Т^"

Рис. 46. Схема реакції коаглютинації.


Розділ 9. Імунологічні методи діагностики інфекційних захворювань



ліном протягом 20-120 хв. Після фіксації стафілококи промивають 4 рази ізотоні-чним розчином хлориду натрію і знову готують 10 % суспензію, яку прогрівають протягом 1 години при температурі 80 °С. Перед зберіганням до суспензії стафі-лококів додають мертиолят до кінцевої концентрації 1: 10000.

Для сенсибілізації в 10 % суспензію фіксованих стафілококів вносять рівний об’єм імунної сироватки кролика або її гамаглобулінової фракції у відповідному розведенні від 1:10 до 1:20. Стафілококи сенсибілізують імуноглобулінами впро-довж 15-30 хв при температурі 20-30 °С, після чого промивають ізотонічним роз-чином. Го т у ют ь 0,5-5,0 % суспензію, яку консервують азидом натрію і зберігають у холодильнику при температурі 4 °С.

Зазвичай, реакцію коаглютинації ставлять на скляних пластинках, змішуючи рівні об’єми (1-2 краплі) досліджуваного матеріалу (кров, сеча, слина, фільтрати фекалій та ін.) і стафілококового діагностикуму. Суміш ретельно перемішують і через 2-5 хв на темному фоні враховують результати. Використання темного фону – необхідна умова чіткої реєстрації реакції КОА, тому що при спостереженні за її результатами при звичайному освітленні лише на темному фоні чітко буде прогля-датись дрібнозерниста аглютинація стафілококів.

Кожен дослід повинен супроводжуватись декількома негативними контролями:

1) стафілококи, сенсибілізовані нормальною сироваткою + досліджуваний матеріал; 2) стафілококовий коаглютинуючий діагностикум + матеріал, який не містить збудника; 3) стафілококовий коаглютинуючий діагностикум + фосфатно-буферний розчин; 4) дослідуваний матеріал + фосфатно-буферний розчин.

Реакція КОА широко використовується для виявлення антигенів різних стреп-тококів, N. meningitidis i N. gonorrhoeae, H. influenzae, S. pneumoniae, шигел, саль-монел тощо.

На відміну від бактерій, які часто досліджують у чистій культурі, віруси зав-жди виявляють в якомусь біологічному матеріалі. Тому, щоб попередити неспе-цифічні реакції, необхідна адсорбція суспензією стафілокока матеріалу, в якому можуть міститись IgG (кров, фекалії). Для цього змішують рівні об’єми 10 % за-висі стафілококового реагенту і досліджуваного вірусного матеріалу. Суміш інку-бують протягом 30 хв при 37 °С, центрифугують і надосадову рідину використо-вують для подальшої роботи для виявлення в ній збудників хвороби.

Метод з успіхом використовується для ідентифікації вірусів грипу, параміксо-вірусів, ротавірусів, вірусів гепатиту В тощо.

Реакція гальмування гемаглютинації (РГГА) набула широкого розповсю-дження для діагностики вірусних інфекцій. Її можна застосовувати як для серо-логічної ідентифікації вірусів, так і для серологічної діагностики. Гемаглютина-ція – це феномен склеювання еритроцитів під впливом вірусів. Деякі віруси мають на своїй оболонці рецептори, комплементарні рецепторам поверхні еритроцитів певних тварин, і при додаванні до суспензії вірусів еритроцитів, останні склею-ються. Наприклад, вірус грипу аглютинує еритроцити курей, вірус кліщового енцефаліту – еритроцити гусей. Таким чином, у випадку гемаглютинації можна зробити висновок про наявність вірусу в досліджуваному матеріалі. Проте ця



Частина ІІ. Імунологія


реакція не імунологічна, том у що в ній не бере участі основна система – антиген і антитіло.

У той же час реакція гальмування гемаглютинації належить до серологічних реакцій імунітету. У РГГА специфічні противірусні антитіла, взаємодіючи з віру-сом і блокуючи поверхневі рецептори, позбавляють його здатності склеювати ерит-роцити (рис. 47).



 


Рис. 47. Схема реакції гальмування гемаглютинації.

Для постановки РГГА в лунках полістиролових планшет готують послідовні розведення сироватки в об’ємі 0,25 мл і змішують їх з аналогічною кількістю віру-совмістного матеріалу. Суміш ставлять у термостат при 37 °С на 30 хв, після чого в кожну лунку додають по 0,5 мл 1-2 % зависі еритроцитів (табл. 20).

Таблиця 20


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 920 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)