АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Мікробіологічні дослідження харчових продуктів

Прочитайте:
  1. A. УЗД, тонкоголкова біопсія с цитологічним дослідження матеріалу.
  2. III. ОБ'ЄКТИВНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ
  3. IV. Об'єктивне дослідження
  4. VI. Навчальний алгоритм для формування практичних навичок та вмінь дослідження (або обстеження).
  5. Бактеріологічне дослідження
  6. Бактеріоскопічне дослідження
  7. Ботулінічного токсину в харчових продуктах?
  8. Виробництво крохмалопродуктів.
  9. Відбір зразків патологічного матеріалу, крові та пересилання їх для лабораторного дослідження
  10. Відбір зразків патологічного матеріалу, крові та пересилання їх для лабораторного дослідження

Харчові продукти – сприятливе середовище не тільки для збереження, але й для розмноження сапрофітних, патогенних і умовно-патогенних бактерій. Серед багатьох продуктів є такі, що містять так звану специфічну мікрофлору (молочно-кислі бактерії, молочнокислі стрептококи, болгарська паличка, біфідобактерії, дріжджі, кефірний грибок та ін.). Вона знаходиться в молочнокислих продуктах, різних напоях і надає їм приємних смакових якостей (простокваша, кефір, кумис, йогурт, пиво, квас, безалкогольні напої). У процесі бактеріологічного аналізу ця мікрофлора не досліджується.

Окрім того, в багатьох продуктах можуть міститись аеробні й анаеробні мікро-організми, або їх спори, що потрапили з навколишнього середовища. Вони скла-дають неспецифічну мікрофлору, яка псує продукти, робить їх непридатними для вживання, а часом спричиняє тяжкі захворювання, харчові токсикоінфекції й токси-кози. Саме ці мікроорганізми та їх токсини виявляють при проведенні бактеріоло-гічного контролю м’яса й м’ясних продуктів, риби й рибних продуктів, молока й молочних продуктів, різноманітних консервів, напоїв тощо.

Санітарно-бактеріологічні дослідження харчових продуктів проводять з ме-тою визначення ступеня мікробного обсіменіння (ЗМЧ), виявлення бактерій гру-пи кишкових паличок (індекс і титр БГКП), ентерококів, стафілококів, деяких клостридій та протею. За епідемічними показаннями досліджують і наявність патогенних мікроорганізмів (сальмонел черевного тифу, паратифів, гострого гаст-роентериту, шигел, холерних вібріонів, мікобактерій, збудників бруцельозу, боту-лізму, ентеровірусів та ін.).

Молоко й молочні продукти. Санітарно-бактеріологічний стан молока оці-нюють за мікробним числом, індексом БГКП, наявністю стафілококів та ентеро-коків. Для визначення ЗМЧ пастеризованого молока його розводять від 10-1 до 10-3 і по 1 см3 кожного розведення вносять у стерильні чашки Петрі й заливають розп-лавленим і охолодженим до 45 °С агаром. Посіви інкубують при 37 °С протягом доби, підраховують кількість колоній, роблять поправку на розведення й визнача-ють ЗМЧ. Воно не повинно перевищувати 7,5×103.

Для визначення титру БГКП нерозведене пастеризоване молоко засівають у 6 пробірок із середовищем Кесслера або глюкозо-пептонним середовищем за схе-мою: в три пробірки вносять по 1 см3 молока, в інші три – по 0,1 см3 (1 см3 молока, розведеного в 10 разів стерильною водою). Посіви інкубують протягом 24 год при 43 °С, після чого з проб, що забродили, роблять висів на агар Ендо. З колоній темно-червоного кольору виготовляють мазки, ставлять пробу на оксидазу, пере-сівають у глюкозо-пептонне середовище й інкубують при 43 °С протягом доби.

При оцінці результатів враховують наявність у мазках грамнегативних пали-чок, що не продукують оксидази, викликають бродіння глюкози до кислоти й газу. Титр БГКП не повинен перевищувати 3. Аналогічним способом досліджують вер-шки, молочнокислі продукти, морозиво, креми, дитячі молочні суміші тощо.



Частина І. Загальна мікробіологія


Виявлення стафілококів і ентерококів проводять так само, як і в воді. Пато-генні бактерії виділяють шляхом посіву молока на відповідні елективні та дифе-ренціально-діагностичні середовища з наступним виділенням чистих культур та їх ідентифікації.

Мясо й мясні продукти. Перш за все мікроскопічно визначають інтен-сивність поверхневого обсіменіння м’яса в мазках-відбитках. Препарати готують із шматочків м’яса розміром 2×2,5 см, забарвлюють за Грамом і мікроскопують. М’ясо вважають свіжим, якщо в мазках немає, або в полі зору виявляють не більше 10 паличкоподібних бактерій. При сумнівній свіжості знаходять десятки коків і до 30 паличок. Якщо в полі зору велика кількість бактерій і переважають палич-коподібні форми – м’ясо оцінюють як несвіже.

При дослідженні ковбас, м’ясного фаршу, кулінарних виробів (котлети, бит-ки та ін.) визначають загальне мікробне число, присутність БГКП, сальмонел, протеїв, анаеробних клостридій.

Зрізану поверхню ковбаси припікають розжареним на вогні скальпелем, плівку протирають спиртом, обпалюють і знімають. Стерильним скальпелем вирізають дві наважки по 1-2 г із поверхні та глибини батона. Кожну наважку окремо вміщу-ють у стерильну фарфорову ступку й емульгують із стерильним піском, добавля-ючи стерильний ізотонічний розчин хлориду натрію з таким розрахунком, щоб отримати 10 % суспензію.

Для визначення ЗМЧ на дно стерильних чашок Петрі вносять по 0,1 см3 сус-пензії, заливають розплавленим і охолодженим до 45 °С МПА, інкубують протя-гом 48 год при 37 °С. Підрахунок колоній і визначення кількості бактерій в 1 г продукту проводять загальноприйнятим методом. За існуючими нормативами ЗМЧ не повинно перевищувати 103.

При дослідженні на виявлення БГКП 0,1 см3 суспензії сіють на середовище Ендо, ретельно розтираючи матеріал шпателем по всій поверхні агару, і вирощу-ють 18-20 год при 37 °С. Підрахунок колоній, ідентифікацію бактерій та визна-чення індексу БГКП проводять так само, як вище описано. При відсутності росту колоній на середовищі Ендо відмічають, що при прямому посіві 0,01 г продукту коліформні бактерії не виявлені.

Бактерії роду Proteus виділяють за методом Шукевича. Для виявлення сальмо-нел, анаеробних клостридій та інших патогенних мікроорганізмів суспензію сіють на відповідні елективні середовища, виділяють чисті культури та ідентифікують їх за допомогою методик, що застосовуються для вивчення цих мікроорганізмів.

Риба і рибні продукти. М’ясо риб і рибні продукти контамінуються багать-ма видами мікробів, що потрапляють із води, луски, кишок, різних предметів, палуб та устаткування риболовецьких кораблів, а також із рук персоналу, який обробляє та готує рибну продукцію. З епідеміологічної точки зору найнебезпеч-нішими бактеріями є палички ботулізму, які зустрічаються в кишечнику риб, особ-ливо осетрових, а також холерні й парагемолітичні вібріони та віруси гепатиту А.


Роз ді л 5. Екологія мікроорганізмів



Санітарно-бактеріологічні дослідження рибопродуктів проводять, як прави-ло, при виникненні харчових токсикоінфекцій. Вони спрямовані на виявлення патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів або їх токсинів.

Методики забору проб, проведення аналізу, виділення чистих культур аероб-них і анаеробних бактерій та їх ідентифікація подібні до тих, які застосовуються при дослідженні м’яса й м’ясних продуктів.

Консервовані продукти. Мікробіологічному контролю підлягають м’ясні, рибні, овочеві та фруктові консерви. Їх досліджують на наявність БГКП, сальмо-нел, стафілококів, аеробних і анаеробних спороносних мікробів. Найбільш небез-печними є консерви домашнього виробництва, особливо виготовлені з грибів, які часто є причиною виникнення ботулізму.

Безпосередньо перед проведенням аналізу для перевірки герметичності бан-ки занурюють на 3-5 хв у нагріту воду (85 °С). Повітря всередині банок нагрівається, розширяється і в разі негерметичності виходить назовні у вигляді бульбашок. При порушенні герметичності консерви мікробіологічному дослідженню не підлягають.

Досліджувану банку миють гарячою водою з милом, витирають насухо, об-тирають спиртом і верхню кришку обпалюють. Спеціальним пробійником проби-вають кришку й скляною трубкою набирають матеріал для посіву. Для виділення аеробних бактерій беруть не менше 1 г вмісту, а для анаеробних – 3-5 г.

Аеробні мікроорганізми виявляють шляхом посіву у 2 пробірки з 1 % цукро-вим бульйоном, інкубують при 37 °С протягом 5-6 діб. При появі ознак росту ви-готовляють мазки, пересівають на МПА, середовище Ендо та скошений агар (за Шукевичем). Ідентифікацію чистих культур БГКП, сальмонел, протею проводять так само, як і при дослідженні м’яса та м’ясних продуктів.

Для виявлення анаеробних бактерій досліджуваний матеріал сіють у дві про-бірки з середовищем Кітта-Тароцці, одну з яких прогрівають 20 хв при 80 °С. Після інкубації в термостаті культури мікроскопують і при виявленні в мазках грампозитивних паличок зі спорами виділяють чисті культури за методом Вейн-берга або Цейслера. При відсутності росту посіви витримують у термостаті про-тягом 10 діб.

При дослідженні на наявність ботулінічного токсину проби консервів фільтру-ють і з фільтратом ставлять реакцію нейтралізації токсину типовими антиботулі-новими сироватками А, В, С, D, Е, F, G в біологічній пробі на білих мишах.

Ботулотоксин можна виявити й за допомогою фагоцитарного показника. У пробірку вносять 1 об’єм 3 % розчину лимоннокислого натрію, 2 об’єми крові кролика, 1 об’єм досліджуваного матеріалу, 1 об’єм добової культури стафілокока 209 Р, що містить 2 млрд мікробних тіл в 1 см3 за оптичним стандартом. Інкубують 20 хв при 37 °С, після чого готують мазки, фіксують їх метиловим спиртом і за-барвлюють азур-еозином. У мазку підраховують 50 лейкоцитів і число фагоцито-ваних ними стафілококів, ділять кількість поглинених коків на 50 і вираховують фагоцитарний показник. При наявності ботулінічного токсину фагоцитарний по-казник зменшується в порівнянні з контролем, а антиботулінова сироватка певного



Частина І. Загальна мікробіологія


типу нейтралізує пригнічення фагоцитарного індексу. За типом протиботулінової сироватки визначають тип токсину.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 2219 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)